Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκαινιάστηκε από τον ΠτΔ η νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

Offsite Team
- 01.11.2023

Εγκαινιάστηκε από τον ΠτΔ η νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

Προτεραιότητα η ανάπτυξη της εκπαίδευσης είπε ο ΠτΔ - Φαίδωνος: Το όραμα που έγινε πράξη

Μεγαλύτερο έργο δημόσιου χαρακτήρα με πιο έντονο αποτύπωμα στην πορεία μιας κοινωνίας αποτελεί η ίδρυση ενός Πανεπιστήμιου και η ανέγερση των εγκαταστάσεων του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στα εγκαίνια της νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, για τον ίδιο ως Πρόεδρος της ΚΔ και ως έναν άνθρωπο που θήτευσε στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση η εκδήλωση αποτελεί πηγή χαράς υπερηφάνειας και ευαρέσκειας. Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και η προαγωγή της παιδείας αποτελούν, όπως είπε, προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς η Παιδεία και Υγεία είναι οι πιο σημαντικοί τομείς διακυβέρνησης γιατί επηρεάζουν οριζόντια όλους τους τομείς διακυβέρνησης και συνδέονται με την πνευματική την οικονομική την κοινωνική πρόοδο του λαού και της χώρας μας αλλά και του αγώνα που δίνουμε για να ζήσουμε ελεύθεροι και υπό συνθήκες δημοκρατίας στην προγονική γη μας, συμπλήρωσε.

Η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά συνέχισε,  «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση αλλά και στην εμβάθυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της δημόσιας και της ιδιωτικής καθώς την θεωρούμε τροφό της πνευματικής αλλά και της υλικής ανάπτυξης και προόδου». Είπε επίσης πως πριν δύο μήνες είχαν την πρώτη εσωτερική σύσκεψη στη δική του παρουσία με τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και ξεκίνησαν την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΠτΔ χαρακτήρισε σημαντική την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην χώρα μας, λέγοντας ότι η υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας στα κυπριακά πανεπιστήμια είναι κάτι που στηρίζει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών πανεπιστημίων .

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διπλό έργο της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο και της ανέγερσης του κτηρίου σηματοδοτεί την έναρξη μια νέας ελπιδοφόρας εποχής τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη και την επαρχία Πάφου.

1

Πρόσθεσε πως το εν λόγω έργο υπήρξε προϊόν της σύμπραξης της Τοπικής Αρχής, του ΤΕΠΑΚ με την ισχυρή στήριξη του κράτους και της προηγούμενης κυβέρνησης και χαιρέτησε την παρουσία του πρώην Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου σημειώνοντας πως ο ρόλος του ήταν καθοριστικής σημασίας όπως επίσης και αυτός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Είπε ακόμη πως η δημιουργία της συγκεκριμένης Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο καταδεικνύει τον ρόλο των δημοσίων και ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να αφουγκράζονται τις ανάγκες τις τάσεις και τις μεταβολές στον χώρο της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας γενικότερα και να εντάσσουν στον δικό τους προγραμματισμό πολιτικές, ενέργειες και δράσεις που θα εξασφαλίζουν ότι θα συμβαδίζουν με το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνδέσουμε την εκπαίδευση μαζί με την οικονομία προσθέτοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι να κτίζουμε στοχευμένα ακαδημαϊκές σχολές όπως αυτή που  εγκαινιάζεται σήμερα στην Πάφο .

Επιπρόσθετα ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν ως κυβέρνηση είναι το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας μας είναι αιτητές ασύλου που έχουν έρθει από τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε ακολούθως στα αιτήματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τους χώρους εστίασης  που ζητούν άδεια από την Κυβέρνηση για να φέρουν κόσμο από τρίτες χώρες, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένα τα αιτήματα τους.   

Την τελετή εγκαινίων του κτηρίου της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο συνδιοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Πάφου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης χαρακτήρισε τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο και τη στέγαση της σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια στην Κύπρο ως ένα σημαντικό ορόσημο «καθώς σηματοδοτεί την επέκτασή μας σε μια νέα πόλη και τη δέσμευσή μας να παρέχουμε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας. Το ΤΕΠΑΚ γίνεται έτσι ο κύριος ακαδημαϊκός συνεργάτης της πολιτείας σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς».

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί το Πανεπιστήμιο μάς μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αφουγκραζόμενο τις διεθνείς εξελίξεις, με ομαδική δουλειά έχει εξελιχθεί σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου», επεσήμανε ο Πρύτανης Ζαφείρης.

Όπως ανέφερε, «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία ανάπτυξης και εξωστρέφειας, και η παρουσία του πλέον επεκτείνεται σε όλη την Κύπρο. Πέρα από τη σχολή, της οποίας εγκαινιάζουμε το κτήριο απόψε εδώ στην Πάφο, το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται στη Λεμεσό, εκεί από όπου ξεκίνησε και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Στη Λευκωσία μέσω του Κέντρου Αριστείας CYENS όπου είμαστε συνιδρυτές του μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας και τα άλλα δυο δημόσια Πανεπιστήμια. Σε αρκετές κοινότητες της ορεινής Λεμεσού (π.χ στη Λόφου, στον Άγιο Ιωάννη Αγρού, στην Πάχνα, στο Βουνί) με υποδομές και ακαδημαϊκή και πολιτιστική δραστηριότητα. Στη Λάρνακα μέσω της διαχείρισης του πρώτου χώρου νεανικής δημιουργικότητας του Youth Makerspace, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και τον Δήμο της Λάρνακας».

Ανέφερε, τέλος, πως, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, «ετοιμάζουμε πρόταση για δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα στην ίδια βάση της δημιουργίας της σχολής εδώ στην Πάφο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «γιορτάζουμε απόψε την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου και συνάμα την απαρχή ενός άλλου μεγαλύτερου έργου, εκείνου της προσφοράς στην κοινωνία της γνώσης. Σύσσωμη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, με σταθερούς συνοδοιπόρους τον φίλο Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, τον Δήμο και την πόλη της Πάφου, ανοίγει απόψε αυλαία σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, από τη μέρα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου».

«Με υπερσύγχρονες υποδομές, καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, και έχοντας ενσωματώσει στους κόλπους μας το πρώην ΑΞΙΚ, στοχεύουμε στη δημιουργία νέων και κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών στον Τομέα της Διοίκησης Τουρισμού, της Φιλοξενίας και της Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε γνώση και εμπειρία αιχμής και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας στη χώρα μας», ανέφερε ο Δρ Χωματάς.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των Φοιτητικών Εστιών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό, «ενός μεγαλεπήβολου έργου, δυναμικότητας 500 κλινών με συναφείς υποστηρικτικές υποδομές. Την ίδια ώρα», κατέληξε, «βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του Κτηρίου της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και των Εργαστηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν εντός του επόμενου έτους».

Φαίδωνος: Το όραμα που έγινε πράξη

Τα μεγάλα έργα, υλικά και άυλα χρειάζονται όραμα, τόλμη και πολιτική βούληση ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μεταξύ άλλων. Η δημιουργία νέας Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τον τομέα του επιχειρηματικού τουρισμού και των επαγγελμάτων της τουριστικής βιομηχανία με ενσωμάτωση του ΑΞΙΚ και η επέκταση του Πανεπιστημίου για πρώτη φορά εκτός Λεμεσού, είναι ένα τέτοιο έργο, συμπλήρωσε.   Όπως αναφέρθηκε το διπλό έργο της ίδρυσης της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ και της ανέγερσης του κτηρίου που εγκαινιάζεται σήμερα, συνελήφθη ως ιδέα και όραμα από τον Δήμο Πάφου υπό την ηγεσία του ιδίου ως Δημάρχου και υλοποιήθηκε μέσω της στρατηγικής συναντίληψης και συνεργασίας του Δήμου και του ΤΕΠΑΚ με Πρύτανη τον Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και Πρόεδρο του Συμβουλίου τον Χρίστο Χωματά.

Επισημάνθηκε επίσης πως αποφασιστική υπήρξε η στήριξη από το Κράτος και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως για το  ΤΕΠΑΚ  η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό σταθμό καθώς σηματοδοτεί την επέκταση του εκτός Λεμεσού και τη δέσμευση του να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας.

Ανέφερε επίσης πως για την Πάφο η Σχολή του ΤΕΠΑΚ σημαίνει πολλά και σημαντικά. Περιεκτικά αύξηση της κρίσιμης μάζας της πόλης, βήμα για τη δημιουργία νέου πυλώνα στην οικονομία της πόλης και επαρχίας αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας και του τουριστικού προϊόντος τόνωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, αποτύπωμα στη νέα ταυτότητα της πόλης που άλλαξε και άνοιξε τους ορίζοντες στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

2

Επεσήμανε επίσης πως το κτήριο της Σχολής ανεγέρθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής « Θάλεια 2021- 2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό κόστος του έργου (ανέγερση και εξοπλισμός) ανήλθε στα 20,3 εκατ. ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο του 2023 λειτουργούν στο Κτήριο της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας δύο Ακαδημαϊκά Τμήματα το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν, καθώς και η Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας.

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2023- 2024 φοιτούν οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν εισαχθεί στα προγράμματα πτυχίου της Σχολής και το σύνολο των φοιτητών και φοιτητριών των τριετών προγραμμάτων σπουδών της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας (Μαγειρικές Τέχνες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και Ξενοδοχειακή και Τουριστική Διεύθυνση στην αγγλική γλώσσα).

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, το Πανεπιστήμιο στην Πάφο φιλοξενεί 300 φοιτητές ενώ αναμένεται σε βάθος χρόνου να φιλοξενήσει 1000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε επίσης και την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πάφου και της αναδόχου κατασκευαστικής ε-ταιρείας Α.Ν. Ioannou Construction Ltd με αντικείμενο την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας Δήμου Πάφου δυναμικότητας 203 δωματίων. Τα συμβόλαια είπε υπογράφηκαν από τον ίδιο και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας από τον Διευθυντή Άνθιμο Ιωάννου.

Η τελετή άρχισε με τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Πάφου, ακολούθησε παρουσίαση του έργου από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου και ολοκληρώθηκε με ανοικτή δεξίωση.

Ο κ. Παπαχρίστου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αρχιτεκτονική δεν πρέπει μόνο να εκπληρώνει το λειτουργικό περιεχόμενο που της ανατέθηκε , αφού αυτό είναι δεδομένο και προφανές, και σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κάνει η αρχιτεκτονική είναι να εμπνέει.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, άνοιξε απόψε για το κοινό και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Φωτογραφικά αποτυπώματα - Φωτογραφικές Μνήμες της Ιστορίας του Τουρισμού στην Κύπρο: 1878-1974”, την οποία διοργανώνει η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής "ΘΑΛΕΙΑ 2021 – 2027", με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

0
Home