Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκπαίδευση: Θέλουν να μειώσουν τους έκτακτους στο 10% αλλά μόνο από πίνακα διορισίμων

Offsite Team -
20.04.2023

Εκπαίδευση: Θέλουν να μειώσουν τους έκτακτους στο 10% αλλά μόνο από πίνακα διορισίμων

Διαφωνούν οι εκπαιδευτικοί

Πολλά είναι τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στον χώρο της Παιδείας για τα οποία η Αθηνά Μιχαηλίδου καλείται να βρει λύσεις. 

Ένα από αυτά είναι και η διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Το ΥΠΑΝ θέλει να αυξήσει τις μόνιμες θέσεις με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των έκτακτων εκπαιδευτικών.

Για την σχολική χρονιά 2022-2023 έγιναν 286 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και 1.601 προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το ρεπορτάζ με τις προσλήψεις ανά κατηγορία

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου ο Διευθυντής του υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους παρουσίασε την πρόταση του ΥΠΑΝ για τα έτη 2023-2027, σχετικά με την «Επένδυση στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών», και τη «Διασφάλιση της έγκαιρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων».

Συγκεκριμένα η πρόταση του ΥΠΑΝ προνοεί:

> Μείωση του ποσοστού των έκτακτων εκπαιδευτικών στο 7-10% (εξαιρούνται οι ειδικότητες που περιλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό εκπαιδευτικών) σε βάθος 4ετίας (9/2023-8/2027) και στη συνέχεια να το διατηρήσει στα αυτά επίπεδα.

> Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για: 

α) Προσφορά συμβάσεων να γίνεται μόνο από τον πίνακα διορισίμων (έναρξη με τη σχολική περίοδο 2023-2024) και

β) Το σύστημα διορισμού να βασίζεται σε εξετάσεις κάθε δύο έτη με κατάργηση της στάθμισης των βαθμολογιών

Το όχι των εκπαιδευτικών

Η πρόταση του ΥΠΑΝ παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς επί υπουργίας Πρόδρομου Προδρόμου, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να συμφωνούν στην αύξηση των μόνιμων θέσεων. Μάλιστα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εισηγήθηκαν στο υπουργείο πως οι έκτακτες θέσεις θα πρέπει να μειωθούν στο 5% και όχι να κυμαίνονται από το 7-10%. 

Ωστόσο όπως μας λέχθηκε, οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν στην προσφορά συμβάσεων μόνο από τον πίνακα διορισίμων. 

Η νέα υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, καλείται να βρει τη χρυσή τομή και γι’αυτό βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους εκπαιδευτικούς. 

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews από αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας, εντός των ημερών αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τι προνοεί σήμερα η νομοθεσία 

Μέχρι και τις 31.8.2027, οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται από την Επιτροπή με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διοριστέων και στους πίνακες διορισίμων (κατανομή διορισμών κατά 50% από τους πίνακες διοριστέων και κατά 50% από τους πίνακες διορισίμων). Η μοριοδότηση που θα λαμβάνει ένας υποψήφιος από τη γραπτή εξέταση θα ισχύει για δέκα χρόνια και για να παραμείνει στον πίνακα διορισίμων θα πρέπει να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση το αργότερο δύο έτη πριν από τη λήξη των δέκα ετών από την αμέσως προηγούμενη εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων. Νοείται ότι υποψήφιος που θα έχει παρακαθήσει και θα έχει βελτιώσει την μοριοδότηση του στη γραπτή εξέταση μέσα στο πιο πάνω διάστημα θα ικανοποιεί την εν λόγω απαίτηση.

Από την 1.9.2027 οι πίνακες διοριστέων θα καταργηθούν και οι διορισμοί θα διενεργούνται με βάση τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων στους πίνακες διορισίμων.

Home