Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καποδιστριακό: Θέλει να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο - Μιλά με Βύρα

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 16.03.2024

Καποδιστριακό: Θέλει να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο - Μιλά με Βύρα

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλει να επεκταθεί στην Κύπρο - Πού βρίσκονται τα πλάνα και οι διαδικασίες

Παράρτημα στην Κύπρο θέλει να ανοίξει το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το πρώτο ιδρυθέν πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μια εξέλιξη η οποία είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Κύπρο.

Με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου δρ Γεράσιμου Σιάσου το Πρυτανικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επεξεργασίας του σχεδίου ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο.

Αρμόδια πηγή από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην OffsiteNews πως ήδη έχει συσταθεί επιτροπή η οποία μελετά τις προοπτικές ίδρυσης του παραρτήματος αλλά και τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του, όπως για παράδειγμα σε ποια πόλη θα είναι η έδρα του, πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο εγχείρημα, και η δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.

Όπως μας λέχθηκε, «το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του θέλει να διευρύνει το πεδίο της δράσης του να εντείνει τις συνεργασίες του, και αποφασίστηκε κυρίως για λόγους εθνικής σημασίας και σημειολογικούς λόγους, η προσπάθεια αυτή να ξεκινήσει από την Κύπρο»

Πληροφορίες της OffsiteNews αναφέρουν ότι ήδη ο Δήμος Λάρνακας εξέφρασε ενδιαφέρον ώστε το παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών να έχει ως έδρα την πόλη του Ζήνωνα. Μάλιστα μεταξύ δρ Γεράσιμου Σιάσου και Ανδρέα Βύρα υπήρξε και αλληλογραφία, για ανταλλαγή απόψεων.  

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο κ. Βύρας πως προτάθηκαν συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους θα μπορούσε να στεγαστεί το παράρτημα του Πανεπιστημίου και πλέον αναμένουν την τελική απόφαση του Πανεπιστημίου ώστε να διαφανεί κατά πόσο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. 

1

Τι προνοεί ο Νόμος στην Ελλάδα για ίδρυση παραρτήματος ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εκτός Ελλάδας

Για την ίδρυση παραρτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4957/2022, απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 6 αναφέρει:

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών μετά από εισήγηση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., ιδρύεται παράρτημα του Α.Ε.Ι. στην αλλοδαπή, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο της χώρας όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το παράρτημα. Η εισήγηση της Συγκλήτου για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το είδος της υπό ίδρυση ακαδημαϊκής μονάδας στην αλλοδαπή, Σχολής ή Τμήματος, και την ακαδημαϊκή της διάρθρωση, β) το αντικείμενο και τον σκοπό ίδρυσής της, ο οποίος συνάδει με την αποστολή του Α.Ε.Ι., γ) τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών και του επιπέδου τους, δ) την προσωρινή διοίκηση της ακαδημαϊκής μονάδας, ε) τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της, στ) τη δυνατότητα ίδρυσης και εγκατάστασης επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων των άρθρων 46 έως 62 εντός αυτής και ζ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία της. Η εισήγηση συνοδεύεται απαραιτήτως από οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας της υπό ίδρυση ακαδημαϊκής μονάδας, στην οποία αναλύονται οι κάθε είδους πόροι που απαιτούνται για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της μονάδας σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό. Το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του παραρτήματος στην αλλοδαπή καλύπτεται αποκλειστικά από ιδιωτικούς, διεθνείς ή ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Α.Ε.Ι. ή πόρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. και δεν δύναται να βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. Κατά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση του κράτους, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η ακαδημαϊκή μονάδα. Προϋπόθεση για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή είναι η τήρηση των αρχών της παρ. 5 του άρθρου 3 και των ακαδημαϊκών ελευθεριών του άρθρου 4.

Η ιστορία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, και αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο σήμερα έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Το 1841 οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά Τμήματα μεταφέρθηκαν στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτήριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1932 το Πανεπιστήμιο ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση του έθνους. Σήμερα, στο κεντρικό κτήριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες. Το προαύλιό του (τα προπύλαια) έχει αποκτήσει κοινωνικο-ιστορική αξία, καθώς έχει γίνει τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων, κοινωνικης διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων φοιτητών/τριών και άλλων κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν σε κινήματα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ως το 1925-1926 το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Παρείχε στην ελληνική κοινωνία διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, στη νομική και τα οικονομικά, τις ανθρωπιστικές επιστήμες καθώς και την θεολογία. 

0
Home