Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μυλωνάς: Θέλει μάθημα Ενσυναίσθησης & Περιβάλλοντος στα σχολεία

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 21.02.2023

Μυλωνάς: Θέλει μάθημα Ενσυναίσθησης & Περιβάλλοντος στα σχολεία

Ετοίμασε πρόταση - Ποια μαθήματα αφορά, σε τι θα βοηθήσουν και το παράδειγμα της Δανίας

Πρόταση η οποία αφορά την ένταξη δύο νέων μαθημάτων στα σχολεία ετοίμασε και θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. 

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας θα τεθεί ξανά και ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων. Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, ο στόχος είναι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2023-2024) να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο για το τι θα ισχύει με τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών.

Ποια είναι τα δύο νέα μαθήματα

Σε ό,τι αφορά τα νέα μαθήματα αυτά είναι:

  • Μάθημα ενσυναίσθησης 
  • Μάθημα περιβάλλοντος και επαφή με τη φύση 

Σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως θα είναι σημαντικό αυτά τα δύο μαθήματα να ενταχθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων. «Σε περίπτωση που υπάρχει θετική κατάληξη, θα μπορούσαν τα δύο μαθήματα να προστεθούν πιλοτικά στα Ολοήμερα σχολεία και στη συνέχεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».  

Εξηγώντας περαιτέρω την πρότασή του ο κ. Μυλωνάς για το μάθημα της ενσυναίσθησης ανέφερε πως θα πρέπει να το διδάσκονται όλα παιδιά ώστε να αποδέχονται το διαφορετικό και να «μπαίνουν την θέση του άλλο βοηθώντας τον».

Μάλιστα ανέφερε παραδειγματικά πως τέτοιου είδους μαθήματα, διδάσκονται σε άλλες χώρες όπως η Δανία. Οι μαθητές στην Δανία από πολύ μικρή ηλικία, για μια ώρα την εβδομάδα παρακολουθούν μαθήματα ενσυναίσθησης, μέσω των οποίων ενθαρρύνονται ώστε να ασχοληθούν με το ευ ζην των άλλων, να ακούν τον πλησίον με στόχο να τον κατανοήσουν καλύτερα και να ξεπεράσουν τα στεγανά που γίνονται προκαταλήψεις όσο μεγαλώνουμε.

Για το μάθημα του περιβάλλοντος και της επαφής με την φύση, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως ψάχνοντας το θέμα «ανακάλυψα πως έχουν αυξηθεί κατά 10-12% οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στα παιδιά ηλικιών 3-9 ετών. Τα σύγχρονα παιδιά δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον και την φύση, είναι στα διαμερίσματα με το κινητό και το tablet στο χέρι».

Αναφέροντας παράδειγμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, σημείωσε πως θα μπορούσε ένας εκπαιδευτικός, 1 φορά την εβδομάδα να διδάσκει το μάθημά του έξω στην φύση, σε μια δασική περιοχή ή ένα πάρκο. 

Αυτό που απομένει την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η κατάθεση της πρότασης από τον κ. Μυλωνάς και το πώς οι υπόλοιποι βουλευτές θα προσεγγίσουν το θέμα. Πάντως για το θέμα αυτό αναμένεται να ενημερωθεί και ο νέος υπουργός Παιδείας.

Home