Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο πρώτος Παιδοκομικός Σταθμός που λειτουργεί μέχρι τις 20:00

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
03.02.2023

Ο πρώτος Παιδοκομικός Σταθμός που λειτουργεί μέχρι τις 20:00

Λειτουργεί δωρεάν μέχρι το βράδυ και απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες - Φωτογραφίες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ένας σύγχρονος Παιδοκομικός Σταθμός στην Λευκωσία που απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άνοιξε τις πόρτες του στις 9 Ιανουαρίου, σπάζοντας τα … στερεότυπα σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας. 

Ο λόγος για τον Παιδοκομικό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο» ο οποίος είναι ο πρώτος σε όλη την Κύπρο που λειτουργεί δωρεάν μέχρι και τις 20:00. Ένας σταθμός ο οποίος λειτουργεί στα πλαίσια του έργου: Κέντρο Φροντίδας και Απασχόλησης Παιδιών «Ουράνιο Τόξο», του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

Το «Ουράνιο Τόξο» αποτελεί επιστέγασμα μιας πολυετούς προσπάθειας του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος πρωτοπορεί, θέλοντας να καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό που εντοπίστηκε αναφορικά με την φροντίδα παιδιών.

Η OffsiteNews, την Πέμπτη (2/2) επισκέφθηκε τον Παιδοκομικό Σταθμό. Χαρούμενα προσωπάκια, παιδικές φωνούλες, χαρούμενα χρώματα, παιχνίδια. Αυτό ήταν το σκηνικό που αντικρίσαμε με το που εισήλθαμε στον Παιδοκομικό Σταθμό. 

4

Το κτήριο, η εισφορά της οικογένειας Πολυβίου και η συγχρηματοδότηση

Το εν λόγω έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Ο Παιδοκομικός Σταθμός στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο «Γεωργία Πολυβίου» στην οδό Ηρακλέους 27, στην Λευκωσία. Συγκεκριμένα η οικογένεια του κ. Πόλυ Πολυβίου και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αλκυονίδες» προσέφεραν γενναιόδωρη χορηγία, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του Παιδοκομικού Σταθμού μετά την λήξη της συγχρηματοδότησης του έργου (δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά).

Γι’αυτό και το κτήριο όπου στεγάζεται ο σταθμός μετονομάστηκε σε κτήριο «Γεωργία Πολυβίου», εις μνήμη της Πρόεδρου των Αλκυονίδων Γεωργίας Πολυβίου. Μάλιστα εκτός αλλά και εντός του κτηρίου υπάρχει τιμητική πλάκα στην οποία αναγράφεται το όνομα της.

2

Ο τρόπος λειτουργίας

Η λειτουργία του Παιδοκομικού Σταθμού στον πρώτο όροφο του κτηρίου αφορά παιδιά ηλικίας 2-5 ετών των οποίων οι γονείς είναι δημότες του Δήμου Λευκωσίας. Δύνανται να φιλοξενηθούν έως 20 παιδιά, των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται και γίνονται αποδεκτές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό, είναι το ωράριο λειτουργίας του σταθμού. Είναι ανοικτός Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 - 15:00 ή 07:00 - 18:00 ή 07:00 - 20:00. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας η προϊστάμενη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, κ. Ρούλα Γεωργοπούλου, σημείωσε πως «αντιληφθήκαμε την ανάγκη για βοήθεια που υπάρχει για τους γονείς που εργάζονται και τα απογεύματα γι’αυτό και προχωρήσαμε στη δημιουργία του Παιδοκομικού Σταθμού».

1

Κατά τη διάρκεια παραμονής των παιδιών στον Παιδοκομικό Σταθμό, προσφέρεται μεσημεριανό φαγητό και σνακ. Το πρωινό, προσφέρεται μεν στον χώρο αλλά το προσκομίζουν οι γονείς. Μάλιστα, τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο στον 2ο όροφο του κτηρίου. Κατά την παραμονή τους στον σταθμό τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να συμμετέχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στον Παιδοκομικό Σταθμό θα εργάζονται συνολικά 7 άτομα, εκ των οποίων τα 4 έχουν ήδη προσληφθεί. Απομένει η πρόσληψη ακόμη μιας δασκάλας και άλλων δύο συνοδών. 

Κριτήρια αποδοχής παιδιών

  • Παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, των οποίων οι γονείς είναι δημότες Λευκωσίας. 
  • Ομάδες Προτεραιότητας/στόχου: 

- Μονογονεϊκή οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα (συμπεριλαμβάνει άγαμους και χήρους)

- Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα

- Γονέας με χρόνια πάθηση ή/και σύνταξη ανικανότητας με χαμηλά εισοδήματα

- Άνεργος/οι γονέας/εις με χαμηλά εισοδήματα. - Μετανάστες 

Απαραίτητα Πιστοποιητικά

Για σκοπούς τεκμηρίωσης των ειδικών/κοινωνικών κριτηρίων απαιτείται οπωσδήποτε η ηλεκτρονική επισύναψη σχετικών αποδεικτικών εγγράφων ως ακολούθως:

- Για μονογονεϊκή οικογένεια από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και φίλων

- Για πολύτεκνη οικογένεια από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ)

- Για πενταμελή οικογένεια από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.)

- Για γονέα με χρόνια πάθηση ή/και σύνταξη ανικανότητας από Υγείας ή/και Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠκΚΑ)

- Για άνεργος/ους γονέας/οι με χαμηλά εισοδήματα από (ΥΕΠκΚΑ)

- Για μετανάστες το έντυπο διαμονής τους.

Θα λειτουργήσει Κέντρο και για παιδιά μέχρι 12 ετών

Σύντομα όπως μας λέχθηκε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών 5-12 ετών. Το Κέντρο θα λειτουργήσει στον δεύτερο όροφο του κτηρίου «Γεωργία Πολυβίου» και αναμένεται να λειτουργεί και τα Σάββατα και δύναται να φιλοξενηθούν μέχρι και 10 παιδιά. 

Λεωφορείο θα παραλαμβάνει τα παιδιά από το σχολείο τους, θα τα μεταφέρει στο Κέντρο. Ακολούθως δασκάλα θα αναλαμβάνει την διδασκαλία των παιδιών και στη συνέχεια θα γίνονται διάφορες δραστηριότητες. 

3

Οι εγγραφές συνεχίζονται. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Νοιάζομαι».

>>> ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες για τις εγγραφές <<< 

Απαραίτητο για την υποβολή αίτησης είναι η μελέτη των κανονισμών λειτουργίας του προγράμματος. 

Home