Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πίνακες Διοριστέων: Πληθαίνουν οι φωνές για μη κατάργηση - Σιγή ιχθύος από Αθηνά

Offsite Team
- 18.12.2023

Πίνακες Διοριστέων: Πληθαίνουν οι φωνές για μη κατάργηση - Σιγή ιχθύος από Αθηνά

Κρατά κλειστά τα χαρτιά της η Υπ. Παιδείας - Πάει Βουλή για συζήτηση το θέμα - Πρόταση για μη απόλυση των Αορίστου

Πληθαίνουν οι φωνές και εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και επαφές διαφόρων φορέων και οργανώσεων για το θέμα της μη κατάργησης του Πίνακα Διοριστέων το 2027 όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται γενικά και η ανάγκη για διορθώσεις στρεβλώσεων στο νέο σύστημα διορισμών και τις εξετάσεις Διορισίμων.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από ομάδα εκπαιδευτικών με την Πρωτοβουλία για Μη Κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων οι οποίοι ήδη συναντήθηκαν με κόμματα, Βουλευτές και εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ μαζεύουν και υπογραφές σε διαδικτυακό ψήφισμα. 

Ακολούθησε η ΠΟΕΔ η οποία κοινοποίησε ήδη την απόφαση της για να στηρίξει την μη κατάργηση του καταλόγου Διοριστέων. Η οργάνωση των Δασκάλων και Νηπιαγωγών λοιπόν, ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του καταλόγου Διοριστέων, και είχε ήδη συναντήσεις για το θέμα με όλα τα κόμματα.

Επιπλέον, το θέμα για το σύστημα διορισμών γενικότερα εγγράφηκε για συζήτηση και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ουσιαστικά περιμένουν κάποια επίσημη και συγκεκριμένη τοποθέτηση στην όλη  συζήτηση από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Το όλο θέμα βρίσκεται υπό μελέτη από το Υπουργείο χωρίς να προκύπτει κάποια άλλη τοποθέτηση. 

Παύλος Μυλωνάς: Σοβαρό το θέμα - Πρέπει να βρεθεί λύση

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις αρχές του νέου χρόνου στην Επιτροπή: 

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής.  Ειδικότερα στη Δημοτική Εκπαίδευση φαίνεται να προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Πρεπει να βρεθεί μια λύση με το θέμα της κατάργησης του καταλόγου Διοριστέων. Είχαμε συνάντηση με την ΠΟΕΔ για το θέμα και μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που θα προκύψουν.Υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε δασκάλους και νηπιαγωγούς.  Μας προβληματίζει πολύ το πώς θα χειριστούμε το θέμα και θα ανοίξει σύντομα συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας για να βρεθεί λύση. Πολλοι είναι στον Πίνακα Διοριστέων για πολλά χρόνια και από τη μια μέρα στην άλλη θα τους πουν ότι μένουν χωρίς δουλειά.

Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει μέσα από την συζήτηση και αν θα κατατεθεί και κάποια πρόταση ή αν θα συζητηθεί θέμα παράτασης της ισχύς του καταλόγου. Περιμένουμε να ενημερωθούμε και για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει επίσης να βρεθεί λύση και για τις εξετάσεις Διορισίμων που ελάχιστοι επιτυγχάνουν». 

Χάρης Χαραλάμπους - ΓΓ ΠΟΕΔ: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα προκύψει πρόβλημα με την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε, ότι μέσα από τις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις διαφαίνεται ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι όντως θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την κατάργηση του καταλόγου Διοριστέων και ότι χρειάζεται να βρεθεί λύση. Αντιλαμβάνονται σημείωσε επίσης και τις διορθώσεις που πρέπει να επέλθουν στο νέο σύστημα διορισμών και τις εξετάσεις διορισίμων.

Την περασμένη Δευτέρα (11/12), η  Α.Κί.ΔΑ (Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών), διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την μη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027 και την διόρθωση των στρεβλώσεων που παρουσιάζονται στο νέο σύστημα διορισμών.

Ο κ. Χαραλάμπους ο οποίος είναι και μέλος της Α.Κί.ΔΑ, μίλησε και για την συζήτηση που διεξήχθη την Δευτέρα. Ανέφερε ότι διαπιστώθηκε από Βουλευτές, Συνδέσμους Γονέων και τους άλλους παρευρισκόμενους ότι είναι τεράστια η ανάγκη για να μην καταργηθεί ο κατάλογος Διοριστέων. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν πέραν από τα μέλη της Α.Κί.ΔΑ, εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας διατήρησης του καταλόγου διοριστέων, των Οργανωμένων Γονέων Μέσης αλλά και Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Βουλευτές ή εκπρόσωποι των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους - Συμ. Πολιτών. 

 «Κάποια κόμματα ήταν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης καταλόγων όπως το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ. Οι Γονείς Μέσης συμφωνούν με τις θέσεις της ΠΟΕΔ καθώς και οι Γονείς Προδημοτικής. Γενικό συμπέρασμα ότι αντιλαμβάνονται όλοι το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και πρέπει να βρεθούν λύσεις.  Να παραμείνει ο καταλογος για να μην υπάρξουν ελλείψεις και να λειτουργήσει το νέο σύστημα με καλύτερο τρόπο». 

Μη κατάργηση Πίνακα Διοριστέων - Διορθώσεις στρεβλώσεων στις εξετάσεις Διορισίμων

Ο κ. Χαραλάμπους, υπογράμμισε τα οφέλη που θα προκύψουν με την διατήρηση του καταλόγου διοριστέων: «Από τη μια δεν θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς το 2027, διοτι είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα συμβεί με την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων. Δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες, κυρίως στη Δημοτική εκπαίδευση. Ούτε τις αντικαταστάσεις, ούτε τις συμβάσεις. 

Επιπλέον είναι μεγάλη η ανάγκη και αυτό διαφάνηκε και από την συζήτηση, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στον κατάλογο και τις εξετάσεις διορισίμων. Οι κανονισμοί και η σχετική νομοθεσία δημιουργεί δυσλειτουργία στο όλο σύστημα. Το γεγονός ότι η εξέταση του 2017 είναι η βάση στην οποία γίνεται η στάθμιση για τις βαθμολογίες των εξετάσεων των επόμενων ετών, και κρίνει την αναγωγή και καταγωγή, δημιουργεί προβλήματα. Μόνο ένα  πολύ χαμηλό ποσοστό εκπαιδευτικών καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις. (10%-15%) . Ακόμα και όσοι περνούν τις εξετάσεις είναι σε εργασιακή ανασφάλεια αφού κάθε δύο χρόνια γίνονται οι εξετάσεις και είναι πιθανό να μείνουν εκτός την επόμενη χρονιά. 

Υπάρχει δηλαδή εργασιακή ανασφάλεια και άγχος για τους εκπαιδευτικούς αν θα έχουν δουλειά. Είναι αποτρεπτικό το όλο σύστημα. Άρα χρειάζεται να γίνει παράλληλη ρύθμιση. Διατήρηση του καταλόγου Διοριστέων για να μην θυματοποιηθούν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που είναι στους καταλόγους και από την άλλη πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στο νέο σύστημα διορισμών». 

Ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του Πίνακα Διοριστέων η ΠΟΕΔ

«Η ΠΟΕΔ ξεκάθαρα είναι υπέρ της διατήρησης του καταλόγου Διοριστέων και πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στο νέο σύστημα διορισμών (εξετάσεις διορισίμων)», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

«Από τις συναντήσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που θα προκύψει αλλά φαίνεται ότι θα περιμένουν τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας και αν θα καταθέσει κάποιες εισηγήσεις για το θέμα και μετά να τοποθετηθούν. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση που είχαμε ως ΠΟΕΔ πριν από λίγες μέρες με τον ΠτΔ, θέσαμε το θέμα και ο ΠτΔ ανέφερε ότι όντως φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνει διάλογος. 

Το Υπουργείο δεν τοποθετήθηκε ακόμα για το θέμα. Η Υπουργός είπε ότι θα το μελετήσουμε και θα υποβάλουμε εισηγήσεις. Το θετικό είναι ότι ξεκίνησε νωρίς η συζήτηση».

Δημήτρης Ταλιαδώρος - ΟΕΛΜΕΚ: Εξωφρενικό να διατηρηθούν και οι δύο κατάλογοι

Αντίθετα η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι είναι ο κατάλογος Διοριστέων πρέπει να καταργηθεί όπως ορίζει η νομοθεσία, κατι που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ουσιαστικά διχασμένοι για το θέμα. 

Ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε: «Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι κρυστάλλινη. Υπάρχει μια νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα το 2015 για παράλληλη εφαρμογή των δύο καταλόγων μέχρι το 2027. Είναι ουσιαστικά μια μεταβατική περίοδος. Με την λήξη αυτής της μεταβατικης περιοδου, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων που είναι αορίστου καθώς και συναδέλφων που έχουν εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Να επικρατήσει μια ορθολογιστική προσέγγιση και να διοριστούν όλοι όσοι πρέπει με την κατάργηση του καταλόγου. 

«Εξωφρενικό να συζητάμε για διατήρηση και των δύο καταλόγων»

Συνεχίζοντας ο κ. Ταλιαδώρος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι εξωφρενικό να συζητάμε για να παραμείνουν και οι δύο κατάλογοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7000 Φιλόλογοι στον Πίνακα Διοριστέων. Να τους κοροϊδεύουμε ότι θα διοριστούν κάποτε;

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν μέσα από διάλογο. Υπάρχουν λύσεις για διάφορα ζητήματα. Ακόμα και για τους αντικαταστάτες για παράδειγμα μπορούν να βρεθούν λύσεις. Πχ μπορεί να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός κατάλογος, ένα διαφορετικό μητρώο όπως υπήρχε για τα ΚΙΕ κτλ. Όσοι ενδιαφέρονται για αντικαταστασεις να δηλώνουν ενδιαφέρον για αυτό το ξεχωριστό μητρώο. Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις. Κάποιες κινήσεις χρειάζεται να γίνουν για να διασφαλιστούν και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται για χρόνια. 

Θα πρόκειται για μια αδιέξοδη κατάσταση αν συνεχίσει να υφισταται ο καταλογος Διοριστεων. Αυτοκαταργείται το πολιτικό σύστημα αν δοθεί παράταση από τη Βουλή. Δεν θα περνά καμία μεταρρύθμιση γιατί θα την αλλάζουν οι Βουλευτές». 

Γιώργος Κάρουλλας - ΔΗΣΥ: Γνώμονας της συζήτησης να είναι πάντα η ποιότητα της εκπαίδευσης και το καλό των παιδιών

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι σαφώς και το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να εξεταστούν όλες οι παράμετροι. 

«Ο ΔΗΣΥ πίεσε και με επιστολή και με διάφορες δημόσιες δηλώσεις, και δόθηκαν επιπλέον 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στην εκπαίδευση για την επομενη σχολικη χρονια. Είναι θέσεις χωρίς επιπλέον κόστος για το κράτος. Πάρα πολλοί αορίστου και συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι. 

Στο νέο σχέδιο Διορισμών υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όμως ότι το νέο Σύστημα με τις εξετάσεις Διορισίμων συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της επιλογής των καλύτερων εκπαιδευτικών που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις.

Όσον αφορά το αίτημα για παράταση του καταλόγου Διοριστέων, πρέπει πρώτα να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις στο νέο σύστημα διορισμών και τις εξετάσεις διορισίμων. Πρέπει να διασφαλιστούν για παράδειγμα. όσοι είναι συμβασιούχοι και καθίστανται αορίστου και καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Θεωρώ ότι όλα πρεπει να τα δούμε σφαιρικά με άξονα πάντα την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Το θέμα διορισμών πρέπει πάντα πρέπει να το εξετάζουμε με γνώμονα την καλύτερη παροχή ποιότητας στην εκπαίδευση. Θα δούμε όλα τα δεδομένα και θα δούμε το θέμα σοβαρά και υπεύθυνα προς όφελος της εκπαίδευσης και των παιδιών».

Χρίστος Χριστοφίδης - ΑΚΕΛ: Να μάθουμε επιτέλους τη θέση της Υπ. Παιδείας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας στην OffsiteNews τόνισε ότι περιμένουν την επίσημη θέση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα: «Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων και το νέο Σύστημα Διορισμών. Προσωπικά έχω ζητήσει με επιστολή μου προς την Υπουργό Παιδείας να μας ενημερώσουν για τη θέση του Υπουργείου για το θέμα ενώ έχω εγγράψει και σχετικό θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για τα προβλήματα και τις προοπτικές του νέου συστήματος διορισμού. Στοχος ειναι να δουμε τα πραγματικα δεδομενα με στοιχεια και διορισμους που δεν εχουμε. Να δουμε για παράδειγμα τους αριθμους των αοριστου χρόνου εκπαιδευτικών, σε ποιους κλάδους δεν γίνονται εξετάσεις, αν όντως εξαντλείται σε κάποιες ειδικότητες ο καταλογος διορισιμων, αν όντως υπάρχει πρόβλημα με τις αντικαταστασεις κτλ. Για την ώρα δεν έχω πάρει κάποια απάντηση, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας». 

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και σε δεύτερη αναπάντητη επιστολή για τις εξετάσεις διορισίμων και τον βαθμό δυσκολίας σε κάποια μαθήματα: «Υπάρχει και 2η αναπάντητη επιστολή για το θέμα των εξετασεων διορισιμων. Σε κάποια μαθήματα έγινε σφαγή. Πχ στις Δεξιοτητες υπηρξε μεγαλο προβλημα. Γιατί γίνονται στο τέλος οι εξετασεις; Ποιοι οι όροι; ποιος ο στόχος; Περιμενουμε απαντησεις». 

«Αν δεν ερθει πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση για αλλαγές και διορθώσεις η Βουλή δεν μπορεί να κάνει κάτι εκτός από το να συζητά και να προβάλλει το πρόβλημα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μάθουμε τη θέση της Κυβέρνησης. Αν έχει σκοπό να κάνει κάτι. Για την ώρα πάντως δεν βλέπω πρόθυμη την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει οτιδηποτε. Εμείς περιμένουμε να έχουμε συνολική και σαφή εικόνα με όλα τα δεδομενα και θα εκφράσουμε τη θέση μας . Δεν μπορεί να υποβάλει κόμμα κάποια πρόταση αφού επηρεάζονται και διάφοροι κανονισμοί». 

Πρόταση νόμου από ΑΚΕΛ για μη απόλυση των αορίστου εκπαιδευτικών

Σχετική με τα εκπαιδευτικά θέματα είναι και η πρόταση νόμου που κατέθεσαν Βουλευτές του ΑΚΕΛ, για τροποποίηση της του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου ώστε ο τερματισμός των υπηρεσιών εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου για λόγους πλεονασμού να απαγορεύεται, όπως ισχύει και με τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους. 

Στο σκεπτικό της πρότασης οι Βουλευτές κάνουν λόγο για άρση της δυσμενούς διάκρισης και στρέβλωσης που παρατηρείται σε βάρος των εκπαιδευτικών λειτουργών αορίστου χρόνου σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία. 

Για την συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε: «Παλαιότερα κατέθεσα πρόταση νόμου με τρία σκέλη. Πρώτον: Διασφάλιση του συνταξιοδοτικού των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών όπως ισχύει και με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Δεύτερο: Εξίσωνε τα ωφελήματα που είχαν οι αορίστου χρόνου και τρίτο διασφαλιζόταν η μονιμότητα των εκπαιδευτικών των αορίστου χρόνου με τα ωφελήματα των υπολοίπων εκπαιδευτικών. Και τρίτο, διασφάλιζε τη μονιμότητά τους. Να μην απολύονται για λόγους πλεονασμού όπως ισχύει και με τους υπολοιπους δημοσιους υπαλλήλους. Η πρόταση τότε αναπέμφθηκε στο Ανωτατο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το Ανώτατο έκρινε ότι τα δύο θεματα, συνταξιοδοτικο και ωφεληματα ήταν αντισυνταγματικά αφού αυξάνουν το κόστος για την κυβέρνησης. Αρα τώρα επαναφέρουμε την πρόταση με μόνο την πτυχή της μονιμότητας με νέα πρόταση νόμου. Για να διασφαλίσουμε τη μονιμότητα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών».

Επόμενο σημαντικό βήμα λοιπόν για το σύστημα διορισμών θα είναι η συζήτηση στην Επιτροπη Παιδείας της Βουλής η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον αφού δεν αποκλείται να καταδείξει τις προθέσεις της Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης γενικότερα για το θέμα. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home