Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το πλάνο σε Νοσοκομεία και Σχολεία σε περίπτωση καθόδου Ισραηλινών

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 12.10.2023

Το πλάνο σε Νοσοκομεία και Σχολεία σε περίπτωση καθόδου Ισραηλινών

Τι προνοεί η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για τα νοσοκομεία και ποιο το πλαίσιο πολιτικής του υπ.Παιδείας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται Νοσοκομεία και Σχολεία σε περίπτωση καθόδου Ισραηλινών στην Κύπρο μετά και τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Ισραήλ <<<

Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αποφάσισε την Τρίτη όπως ενεργοποιηθεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Το εν λόγω Εθνικό Σχέδιο αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΞ, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης, για να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από κοντινή περιοχή κρίσης (από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής) μέσω της Κύπρου. Μπορεί επίσης, να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή, οι οποίες επίσης, ενδέχονται να οδηγήσουν σε εκκένωση πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών, μέσω της Κύπρου.

>>> Διαβάστε επίσης: 6η μέρα κόλασης στη Μέση Ανατολή– Κατεβαίνουν Μεσόγειο οι Αμερικανοί – Εμπλέκουν την Κύπρο <<<

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προσφέρει διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

Η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για ασθενείς

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 οι υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ισραήλ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και Νιτσάν Χόροβιτς είχαν υπογράψει πλάνο συνεργασίας, επί τη βάσει υφιστάμενης συμφωνίας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της παροχής της φροντίδας υγείας και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων το Σχέδιο προνοεί τα εξής: 

> Συνεργασία για την περίθαλψη σπάνιων νοσημάτων και θεραπειών με αυξημένη πολυπλοκότητα, 

> Ετοιμότητα για συνεργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, 

> Συνεργασία στην πρόληψη των μεταδιδόμενων νοσημάτων, 

> Συνεργασία στους τομείς των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων, 

> Συνεργασία για την ασφάλεια των τροφίμων και τη περιβαλλοντική υγιεινή

Μετά από ένα χρόνο και κάτι, η Κύπρος είναι έτοιμη, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να εφαρμόσει την συμφωνία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου, υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς νοσηλευτηρίων και σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη θα υπάρξει ανταπόκριση για υποδοχή και περίθαλψη ασθενών ή τραυματιών από το Ισραήλ.

Έτοιμα τα σχολεία - Ποια η πολιτική του υπουργείου

Τον Μάρτιο του 2011 και μετά από οδηγίες του τότε υπουργού Παιδείας συστάθηκε Διατμηματική Επιτροπή η οποία είχε ως όρους εντολής την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Κάτι το οποίο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα σχολεία μας και κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί και για παιδιά από το Ισραήλ που πιθανόν να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο. 

Όπως μας λέχθηκε από πλευράς υπουργείου Παιδείας, η πολιτική για την ένταξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στην κυπριακή κοινωνία περιλαμβάνει τους ακόλουθους πέντε άξονες προτεραιότητας:

> Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

Η επάρκεια γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας είναι ουσιώδης, έτσι ώστε να αποκομίζουν οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία το μέγιστο όφελος από το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ως πρώτη προτεραιότητα προσφέρονται για τους εν λόγω μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, προγράμματα για την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

> Υποδοχή των νεοαφιχθέντων παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία

Στόχοι της εφαρμογής των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων υποδοχής είναι η προσαρμογή και εξοικείωση των νεοαφιχθέντων παιδιών με το νέο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και η υποστήριξη της φοίτησής τους, καθώς και η πληροφόρηση των μαθητών και των οικογενειών τους για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει αναλυτικά ενημερωτικά έντυπα σε διάφορες γλώσσες.

> Εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών 

Η εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να είναι σε θέση ανταποκριθούν με επάρκεια στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις του επαγγέλματός τους. 

Δ) Συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία 

Για σκοπούς αποτελεσματικότερης παρέμβασης χρειάζεται η συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία και υποχρεωτική χορήγηση -κατά την έναρξη της φοίτησής τους στο σχολείο διαγνωστικών δοκιμίων ελληνομάθειας, όπως επίσης κατάταξή τους σε επίπεδα με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.

> Διαπολιτισμική προσέγγιση νέων αναλυτικών προγραμμάτων

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, αλλά και στα παιδιά της πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, το υπουργείο αναγνωρίζει το γεγονός ότι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση καθιστά αναγκαία και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως την υιοθέτηση της διαπολιτισμικής προσέγγισης στα νέα αναλυτικά προγράμματα.

0
Home