Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σεπτέμβρη του 2027 οι πρώτοι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ στο Μακένζυ στη Λάρνακα

Σωτήρης Νικηφόρου
- 17.01.2024

Σεπτέμβρη του 2027 οι πρώτοι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ στο Μακένζυ στη Λάρνακα

Σχεδιασμός και για φοιτητικές εστίες από Δήμο-Υπέβαλε την μελέτη βιωσιμότητας το ΤΕΠΑΚ-Αισιοδοξία για το ΟΚ Υπουργικού

Σε χρόνο άψε σβήσε το ΤΕΠΑΚ ετοίμασε και υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή (12/1) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  την Μελέτης Οικονομικής Βιωσιμότητας και Στρατηγικού Πλάνου για την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα. Στην πολυσέλιδη μελέτη (190 σελίδες) καταγράφεται η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για τη ίδρυσης μιας νέας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη του Ζήνωνα, αίτημα των Λαρνακέων εδώ και πολλά χρόνια. 

Στην μελέτη εκτιμήθηκε το κόστος και οικονομική πτυχή της ίδρυσης της Σχολής και όπως αναφέρει και σε σχετική επιστολή προς τον ΠτΔ ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, «οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα κινηθούμε εντός των οικονομικών πλαισίων που περιγράφονται στην αρχική μελέτη του Δήμου Λάρνακας». Το κόστος για την ανέγερση του κτιρίου και τον εξοπλισμό ανέρχεται περίπου στα 16 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα λειτουργικά έξοδα θα είναι περίπου 4 εκατομμύρια ετησίως. Ο Δήμος θα αναλάβει την ευθύνη να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από το κράτος, από διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια κ.α.

Στη μελέτη γίνεται επίσης και μια γενική περιγραφή των αντικειμένων που θα προσφέρονται από τα Τμήματα της νέας Σχολής. Πρόκειται για την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης η οποία θα διαθέτει δύο τμήματα. Η αρχική εισήγηση του ΤΕΠΑΚ είναι τα Τμήματα να είναι 1/ Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και 2/ Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θα προσφέρονται επίσης και μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι τελικές αποφάσεις για τα Τμήματα θα παρθούν από Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα συσταθεί εφόσον εγκριθεί η νέα Σχολή. 

Στην επιστολή του στον ΠτΔ ο Πρύτανης αναφέρει σχετικά με την ίδρυση της Σχολής: «Η ίδρυση της εν λόγω Σχολής αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση φοιτητών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, προσφέροντας και προγράμματα στα Αγγλικά μέσω της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (European University of Technology - EUt+) και συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα, ενισχύοντας τη διεθνή αναγνωρισιμότητα στους τομείς της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας».

Το επόμενο σημαντικό βήμα φυσικά είναι η έγκριση και ίδρυση της νέας Σχολής από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο ΠτΔ αρκετές φορές δεσμεύτηκε ότι η απόφαση είναι δεδομένη, και τόσο ο Δήμος όσο και το ΤΕΠΑΚ αισιοδοξούν ότι σύντομα θα έχουν καλά νέα. Ακολούθως, ο Δήμος θα ξεκινήσει δουλειά για την ανέγερση του κτιρίου και το ΤΕΠΑΚ θα αναλάβει φυσικά το ακαδημαίκό κομμάτι με την οριστικοποίηση των προγραμμάτων 

Η σχολή θα ανεγερθεί στην περιοχή Μακένζυ, σε χώρο δίπλα από  νέα κτήρια του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) που επίσης θα αναγερθούν στην περιοχή. Η γη είναι δίπλα από τους χώρους στάθμευσης στο Μακένζυ. Ο σχεδιασμός για την ανέγερση του CMMI προχωρά και σύντομα ο Δήμος θα προκηρύξει τις προσφορές. 

φ

Το κτήριο του CMMI, δίπλα από το οποίο θα ανεγερθεί η νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ

Στόχος είναι η νέα Σχολή να συνεργάζεται στενά με το CMMI. Όπως αναφέρει και ο Δήμος σε σχετική του ανακοίνωση: «Η ύπαρξη του CMMI στην Λάρνακα αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο έχει παρθεί η πολιτική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την αποδοχή του ΤΕΠΑΚ, για δημιουργία Δημόσιας Σχολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας μιλώντας στην OffsiteNews για το θέμα ανέφερε: 

«Η μελέτη που ετοίμασε το ΤΕΠΑΚ καταγράφει την σημαντικότητα της Σχολής για την οικονομία, την έρευνα και την Κύπρο γενικότερα. Αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η Σχολή που έχει σχέση με τη θάλασσα, για την Κύπρο, για ένα νησιώτικο κράτος. Το ΤΕΠΑΚ τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ιδρυθεί η συγκεκριμένη σχολή και επεξηγεί με λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα. Αναφέρεται και στο οικονομικό κόστος το οποίο είναι περίπου όπως το εκτίμησε ο Δήμος αρχικά στη δική του μελέτη που ετοίμασε». 

Τα επόμενα βήματα

«Πρώτα πρέπει να εγκριθεί το έργο και η ίδρυση της νέας Πανεπιστημιακής Σχολής από το Υπουργικό. Αν όλα πάνε καλά, εμείς ως Δήμος θα αρχίσουμε δουλειά για την ανέγερση του κτιρίου και το ΤΕΠΑΚ θα αρχίσει δουλειά για τον καταρτισμό και την έγκριση των προγραμμάτων σπουδών. Ελπίζουμε να έχουμε την έγκριση το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του ΠτΔ και να εγκριθει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής από το Υπουργικό Συμβούλιο». 

Στον σχεδιασμό και κατασκευή εστιών

Όπως σημείωσε ο κ. Βύρας, στον σχεδιασμό είναι και η κατασκευή φοιτητικών εστιών σε περιοχή κοντά στη Σχολή για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών. Ήδη έγιναν και κάποιες επαφές με τη Μητρόπολη Κιτίου που πιθανόν να συνεργαστεί με τον Δήμο στο θέμα των εστιών.

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Με μοντέλο Πάφου η λειτουργία της νέας Σχολής στη Λάρνακα

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε: «Υπάρχει εδώ και χρόνια μεγάλη επιθυμία από τη Λάρνακα για δημιουργία σχολής σχετικής με τη θάλασσα. Θα λειτουργήσει δίπλα από το CMMI που θα είναι για θέματα Maritime. 

Μας ζητήθηκε γραπτώς από τον ΠτΔ και το Υπουργείο Παιδείας να ετοιμάσουμε μια μελέτη βιωσιμότητας για να δούμε το κόστος και τα αντικείμενα με τα οποία θα μπορούσε η σχολή να ασχοληθεί. Ετοιμάσαμε την μελέτη 190 σελίδων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και την υποβάλαμε στις 12/1 στον ΠτΔ. Η μελέτη τεκμηριώνει όλα τα ζητήματα που μας ζητήθηκαν να απαντηθούν. Είναι στα χέρια της πολιτείας το θέμα πλέον για να αποφασίσει». 

Με μοντέλο Πάφου

Ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε ότι η νέα Σχολή και η συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, θα λειτουργήσει με το μοντέλο που λειτούργησε η Σχολή  Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο: «Εμείς κάναμε λεπτομερή υπολογισμό στη μελέτη μας. Το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε εάν εγκριθεί η σχολή, θα είναι το ίδιο μοντέλο που ακολουθήσαμε και στην Πάφο με την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ. Θα μας δοθεί το κτίριο και θα το λειτουργήσουμε με τα προγραμματα που θα επιλεγούν. Τα λειτουργικά έξοδα είναι περίπου 4 εκατομμύρια το χρόνο και θα αφορά μισθούς, εργαστηριακά, εξοπλισμούς, επιχορηγήσεις φοιτητών κ.α. Το μοντέλο της Πάφου λειτουργεί και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκεται ο τοπικός παράγοντας και αυτό βοηθά πολύ στις όλες διαδικασίες. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός σε τοπικό επίπεδο». 

Σεπτέμβριο του 2027 οι πρώτοι φοιτητές

Στη Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης θα δημιουργηθούν δύο τμήματα. Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ οι αρχικές  εισηγήσεις είναι για 1/Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας και 2/Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Είναι ενδεικτικά τα τμήματα. Αφού εγκριθεί η νέα σχολή από το Υπουργικό η μελέτη θα πάει σε Συμβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίοι θα μας συμβουλέψουν για τα αντικείμενα για να πάνε στον ΔΙΠΑΕ για έγκριση.Στόχος είναι η λειτουργία της Σχολής να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2027. Εκτιμάται ότι με την πλήρη λειτουργία της Σχολής στη Λάρνακα, και για τα 4 έτη, θα είναι περίπου 300-400 φοιτητές».  

Ενισχύεται δυναμικά η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό - Έρχονται νέα Τμήματα

Αναφερόμενος σε κάποιες ανησυχίες για την επέκταση του ΤΕΠΑΚ σε άλλες πόλεις, ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε ότι το ΤΕΠΑΚ προχωρά δυναμικά και στην επέκταση του Πανεπιστημίου και στη Λεμεσό.  «Η Σχολή στη Λάρνακα θα είναι νέα σχολή. Δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στη Λεμεσό, δεν θα γίνει δηλαδή μετακίνηση φοιτητών. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Λεμεσό το Τμήμα Ναυτιλιακών ενώ είναι στον ΔΙΠΑΕ υπό εξέταση άλλα δύο προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν και πάλι στη Λεμεσό. Ένα Τμήμα για Εργοθεραπεία και ένα για Σχεδιασμό Προϊόντων. Με τα λειτουργία αυτών των τριών τμημάτων, στη Λεμεσό θα προστεθούν επιπλέον 400 φοιτητές. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας με την επέκταση του ΤΕΠΑΚ και σε άλλες πόλεις. Ενισχύουμε δυναμικα και την παρουσία μας στη Λεμεσό. Πέραν από τα προγράμματα προχωρά και ο σχεδιασμός για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών στην περιοχή Βερεγγάρια, ο σχεδιασμός για τον Β’ πόλο στο Παλιό Νοσοκομείο και την Β’ Τεχνική». 

Καταλήγοντας ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί σύντομα από το Υπουργικό η δημιουργία της Σχολής στη Λάρνακα. «Ο ΠτΔ έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το θέμα για να υλοποιήσει την υπόσχεση του».

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home