Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα νέα των Πανεπιστημίων

Offsite Team
- 13.06.2023

Τα νέα των Πανεπιστημίων

Ημερίδα «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για άτομα με εντυπο-αναπηρία στην Κύπρο» 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, η Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση, την ενθάρρυνση και την ενημέρωση του εντυπο-ανάπηρου κοινού της Κύπρου που επιθυμεί να μετατρέψει μια ιδέα σε βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ημερίδα διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», από τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  και την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο έργο «ΟΜΗΡΟΣ» του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Στο έργο, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που επιτελεί το ρόλο του συντονιστή, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας Ανάπτυξης Μυκόνου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δρ. Πέτρος Καβάσαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος της πράξης «ΟΜΗΡΟΣ», η κα. Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και υπεύθυνη της ομάδας εργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο κ. Χριστάκης Νικολαΐδης, Πρόεδρος και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.

Η ημερίδα περιλάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένα στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών με τοπική και διεθνή εμβέλεια, και πολυσήμαντη συνεισφορά στη κυπριακή κοινωνία καθώς και από νέους Κύπριους επιχειρηματίες που με τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ενστερνίζονται την συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία ως βασικό συστατικό δημιουργικότητας και αλλαγής υποδείγματος λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της Ημερίδας έγιναν οι παρουσιάσεις της κας Ελένης Κοντού, Πρώτη Εξετάστρια  του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με τίτλο «Ο περί Εταιρειών Νόμος Κεφ. 113 (Σύσταση Εταιρείας – Λειτουργία Εταιρείας – Διαγραφή Εταιρείας)», της κας Χριστίνας Φλουρέντζου-Κακουρή, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, με τίτλο «Υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες στην επιχειρηματικότητα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες»  και του Ανώτερου Λειτουργου της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, κ. Ανδρέα Χριστοδούλου, με τίτλο «Νομοθεσία και Κίνητρα για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Κύπρο».

Στο δεύτερο μέρος, συμμετείχε ο Ιδρυτής και CEO της «Ablebook», κ. Ανδρέας Βασιλείου, με την παρουσίαση «Πως η αναπηρία μου δημιούργησε το Ablebook App», οι ιδρυτές και CEOs της «ForPeople TM», κ.κ. Θανάσης Χαραλαμπους και Μάριος Φρίξου, με την παρουσίαση  «ForPeople TM όπου η «ανικανότητα» γίνεται ικανότητα!» και ο κ. Παναγιώτης Κορινός, Επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας «IDEA» της Τράπεζας Κύπρου, με την παρουσίαση «Το IDEA της Τράπεζας Κύπρου. Ένας επιταχυντής/εκκολαπτής νεοφυών επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία «Χτίζοντας όνειρα: Η δύναμη της επιχειρηματικότητας» από την κα. Μαρία Λαβίθη Howard, ιδρύτρια της πλατφόρμας Κοινωνικο-Συναισθηματικής Μάθησης «MGD Heroes Made Ltd» και η ομιλία του Διοικητικού συμβούλου και Επικεφαλής της Ομάδας Επιχειρηματικότητας και Νεοφυών Επιχειρήσεων της KPMG Κύπρου, κ. Παγκράτιου Βανέζη, με τίτλο «Επιχειρηματικότητα: Βασικές αρχές για την επιτυχία». Το τρίτο μέρος της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Προσβάσιμης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για Άτομα με Εντυπο-αναπηρία «ΟΜΗΡΟΣ»  και της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης από τον κ. Νίκο Παπάζη, εξωτερικό συνεργάτη του έργου «ΟΜΗΡΟΣ» και CEO της «Ν. Παπάζης και ΣΙΑ ΟΕ».

Κλείνοντας την Ημερίδα, έγινε ειδική μνεία στα γόνιμα αποτελέσματα από την συνεργασία των εταίρων σε Κύπρο και Ελλάδα και τις σημαντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά τη διεκπεραίωση των τελικών στόχων του έργου «ΟΜΗΡΟΣ». Επίσης, οι ομάδες εργασίας της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου και της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν επιπρόσθετες δράσεις που θα αποσκοπούν στην θεωρητική εκπαίδευση των εντυπο-ανάπηρων ατόμων σε θέματα επιχειρηματικότητας αλλά και την απόκτηση πρακτικών γνώσεων με την βοήθεια έμπειρων καθοδηγητών και επιχειρηματιών.

Στις επερχόμενες δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, στο σύνδεσμο: https://forms.office.com/e/6Nh8nLvne6. Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες, μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με: 22892045 | [email protected].

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες και παρουσιάσεις της ημερίδας στο κανάλι της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πλατφόρμα YouTube, στο σύνδεσμο: https://shorturl.at/JQT35.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο «ΟΜΗΡΟΣ», μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://omiros-project.aegean.gr/.

Εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ: Ευκαιρίες Απασχόλησης, Πρακτικής Άσκησης και Εθελοντισμού στα Ηνωμένα Έθνη

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ευκαιρίες Απασχόλησης, Πρακτικής Άσκησης και Εθελοντισμού στα Ηνωμένα Έθνη διοργάνωσαν το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης ΟΗΕ (UNRIC) και το Γραφείο Αποφοίτων, της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 με ομιλητή τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης ΟΗΕ (UNRIC),  Δημήτρη Φατούρο.

Το διαδικτυακό σεμινάριο για τους/ τις απόφοιτους/ ες και για τους/ τις  φοιτητές/ τριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αποσκοπούσε στο να τους εξοικειώσει με τις διαδικασίες πρόσληψης, πρακτικής άσκησης και εθελοντισμού στα Ηνωμένα Έθνη. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι συνθήκες εργασίας στον Οργανισμό, τα προσόντα που απαιτούνται αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που παρουσιάζει συχνά το επαγγελματικό περιβάλλον στον ΟΗΕ.

“Oι πολίτες των κρατών μελών του ΟΗΕ - και ιδιαίτερα οι νέοι -  έχουν το  δικαίωμα να ενημερωθούν για το πως λειτουργεί ο κοινός μας Οργανισμός, για το έργο του  αλλά  και για  τις ευκαιρίες απασχόλησης  που προσφέρει στους πολίτες των 193 κρατών -μελών του», δήλωσε ο κ. Φατούρος.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, Ο κ. Φατούρος  αναφέρθηκε  στα πρακτικά θέματα της διαδικασίας και  στους διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης απασχόλησης  στα Ηνωμένα Έθνη,  όπως είναι η πλήρωση κενών θέσεων, η συμμετοχή στον διαγωνισμό πρόσληψης  για νέους  Young Professional Programme, το πρόγραμμα εθελοντισμού United Nations Volunteers και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.

Μίλησε επίσης για τα διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά αντικείμενα, τα καθήκοντα, την εμπειρία  και τα προσόντα που απαιτούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις συνθήκες εργασίας,  στην πολυπολιτισμικότητα και στην πολυγλωσσία που χαρακτηρίζουν  το εργασιακό περιβάλλον του ΟΗΕ.

Τέλος ο κ. Φατούρος, ο οποίος έχει εικοσαετή εργασιακή εμπειρία στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρθηκε στις συχνά  δύσκολες  συνθήκες εργασίας, στους κινδύνους  αλλά και στην μεγάλη  ικανοποίηση που προσφέρει η συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια  του ΟΗΕ για την ευημερία του ανθρώπου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του ΤΕΠΑΚ, Δρ Μαρίνος Βουκής, καλωσόρισε τον κ. Φατούρο και τους συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Λειτουργός της Υπηρεσίας, Χριστίνα Βασιλείου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Ηνωμένα Έθνη στα ελληνικά:  https://unric.org/el/

Κέντρο Αριστείας «Κοίος»

Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την παραχώρηση δύο (2) υποτροφιών για Διδακτορικές Σπουδές και για την πλήρωση μίας (1) θέσης μεταδιδακτορικού/ής ερευνητή/τριας, για πλήρη απασχόληση.

Οι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν έρευνα υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Στέλιου Τιμοθέου (http://www.eng.ucy.ac.cy/stimotheou/), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ERC Consolidator Grant “URANUS” (Real-Time Urban Mobility Management via Intelligent UAV-based Sensing). Οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council - ERC) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς θέτουν άκρως υψηλά κριτήρια αξιολόγησης τόσο της ερευνητικής αριστείας των ερευνητών όσο και της ερευνητικής καινοτομίας των προτάσεων που υποβάλλονται.

Το έργο “URANUS” είναι ένα πενταετές έργο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στη δυναμική και ευφυή διαχείριση της αστικής κινητικότητας οχημάτων και πεζών, μέσω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ). Στο έργο αυτό, προτείνεται ένα ολιστικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αστικής κινητικότητας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον λειτουργικό προγραμματισμό των ΜΕΑ. Οι λύσεις και τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της αστικής κινητικότητας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για τις υποτροφίες Διδακτορικών Σπουδών είναι η Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, και για τη θέση μεταδιδακτορικού/ής ερευνητή/τριας είναι η Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται σε συνεχή βάση μέχρι την πλήρωση των θέσεων (rolling basis).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Αριστείας «Κοίος»:

https://www.kios.ucy.ac.cy/open_positions_categories/open-positions/

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε σε μία διακρατική συνάντηση του DIG-i-READY στην Λιντς

Το έργο DIG-i-READY: Ψηφιακή Ετοιμότητα των Φορέων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση σε ένα Περιβάλλον χωρίς Αποκλεισμούς πραγματοποιήσε διά ζώσης διακρατική συνάντηση στην Λιντς, στις 30 και 31 Μαϊου 2023. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Κύπρο, στο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόγραμμα Erasmus+,  συμμετέχουν επίσης το Johannes Kepler Universität Linz, Αυστρία, το Technische Universität Dresden, Γερμανία, το Daugavpils Technical School (Daugavpils tehnikums), Λετονία, το Bulgarian-German Vocational Training Centre State Enterprise (Darzhavno predpriyatie), Βουλγαρία, ο AIAS Bologna Onlus (Associazione Italiana Assistenza Spastici), Ιταλία, ο AATE (Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe), Αυστρία και ο EASPD: European Association of Service Provides for People with Disabilities, Βέλγιο. Το έργο συντονίζει ο IB: Intenationaler Bund Mitte gGmbH απο τη Γερμανία.

Τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Κύπρου αλλά και άλλων εταίρων συμμετείχαν στη συνάντηση διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης η οποία φιλοξενήθηκε από το Johannes Kepler Universität, οι εταίροι συζήτησαν θέματα που αφορούν την οριστικοποίηση των δύο παραδοτέων του έργου που αφορούν τον κατάλογο καλών πρακτικών και το εγχειρίδιο DIG-i-READY που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ψηψιακών δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρίες στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το έργο στοχεύει στο να συνεισφέρει στη διαμόρφωση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο σε περιόδους πανδημίας, αλλά και σε περιόδους κρίσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και τη ζωή εν γένει σε μετακίνηση στον χώρο του διαδικτύου.

Η κοινοπραξία προχωρά με τη διοργάνωση της δεύτερης εκδήλωσης πολλαπλής διάχυσης το Φθινόπωρο καθώς και την τοπικοποιήση του εγχειριδίου DIG-i-READY στο εθνικό πλαίσιο του κάθε εταίρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα DIG-i-READY και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συντονίστρια της τοπικής ομάδα του EUC, Δρ Ελένη Θεοδώρου, [email protected]

8η Διεθνής Εβδομάδα Επιμόρφωσης Erasmus+ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Για όγδοη χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργάνωσε Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ με κύριους στόχους, μεταξύ άλλων, την εδραίωση νέων συνεργασιών και την προώθηση της διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος ήταν και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του προσωπικού του ΑΠΚΥ και των συμμετεχόντων στην εβδομάδα εργασίας. Στο 8o Erasmus+ International Staff Week, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Κινητικότητας στις 5-9 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν δεκαεπτά (17) μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού δεκατεσσάρων (14) Πανεπιστημίων από επτά (7) χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κίνα, Γερμανία και Ισραήλ). Οι κινητικότητες από τρίτες χώρες (Ισραήλ και Κίνα) επιχορηγήθηκαν από το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο της δράσης Erasmus+ International Mobility.

Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία, μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια, να διαπιστώσουν τις σημαντικές προοπτικές και τα οφέλη που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξειδίκευση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην τηλεκπαίδευση ήταν και το βασικό σημείο αναφοράς. Το πρόγραμμα κατάρτισης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία και την ακαδημαϊκή υποστήριξη των φοιτητών/τριών του ΑΠΚΥ, θέματα μάρκετινγκ, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, έρευνας, δικτύωσης και διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, τις υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ, καθώς και θέματα διεθνών συνεργασιών και στρατηγικής ανάπτυξης. Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας και ο Τομέας Τηλεκπαίδευσης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου παρουσίασαν την Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και τα σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διδασκαλίας και μάθησης που αξιοποιεί το ΑΠΚΥ, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την ενσωμάτωση διαδικτυακών εργαλείων και παιδαγωγικών μεθόδων για την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας. Ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΚΥ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης και το Κυπριακό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας παρουσίασαν ερευνητικές δραστηριότητες σε θέματα υπολογιστικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Εκπρόσωπος του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης οργάνωσε εργαστήρι με αντικείμενο τις ποιοτικές τοποθετήσεις φοιτητών και αποφοίτων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ εκπρόσωπος της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε το εργαλείο OVATE για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι συμμετέχοντες στην ανώτατη εκπαίδευση. Η 8η Διεθνής Εβδομάδα Επιμόρφωσης Erasmus+ περιελάμβανε και πολιτιστικές δράσεις, ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Η καθιέρωση των επιτυχημένων διεθνών εβδομάδων επιμόρφωσης Erasmus+ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ευρεία συμμετοχή προσωπικού ξένων Πανεπιστημίων, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δράσεων κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού και διευρύνει τις προοπτικές σύμπραξης και επικοινωνίας με εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησής του.

Home