Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα νέα των Πανεπιστημίων

Offsite Team
- 18.09.2023

Τα νέα των Πανεπιστημίων

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Σύνοδος των Πρυτάνεων της συμμαχίας YUFE

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποιήθηκε από τις 7-8 Σεπτεμβρίου 2023 η συνεδρία του Στρατηγικού Συμβουλίου των Πρυτάνεων των δέκα Πανεπιστημίων της συμμαχίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Young Universities for the Future of Europe – YUFE.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, Γενική Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, εξήρε τη σημασία των συμμαχιών των ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.  

Οι Πρυτάνεις συζήτησαν και αποφάσισαν για θέματα στρατηγικής και εσωτερική πολιτικής, μεταξύ των οποίων οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μελλοντική πορεία χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων. Επίσης, καλωσόρισαν τη νέα Διευθύντρια της συμμαχίας, κα Maria-Valerie Schegk, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας πως προσβλέπουν σε μια εποικοδομητική συνεργασία για επίτευξη των στόχων της συμμαχίας. Τέλος, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θέματα συμπεριληπτικής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, το Στρατηγικό Συμβούλιο του YUFE προέβη σε δημόσια διακήρυξη (Cyprus Statement - Δήλωση της Κύπρου) εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας την αυξανόμενη απάθεια προς την Ευρώπη και την αντίθεση στην ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και αξιών, προτείνοντας μεταξύ άλλων, την αναβίωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας με επίκεντρο τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη, αγκαλιάζοντας την πλούσια ποικιλομορφία που έχει να προσφέρει η ήπειρός μας.

Η συμμαχία YUFE

Η συμμαχία YUFE (Young Universities for the Future of Europe), αποτελεί μια από τις 51 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Η συμμαχία YUFE αποτελείται από δέκα (10)* ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμαχία YUFE, μαζί με τους δύο (2) συνεργάτες της, στοχεύει να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, ανοιχτού πανεπιστημίου και ως ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με τις κοινότητες. Το YUFE βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η Συμμαχία YUFE είναι γεωγραφικά διαφοροποιημένη και περιλαμβάνει πανεπιστήμια, πόλεις και εταιρείες. 

*Οι εταίροι YUFE είναι: 

  • Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (συντονιστής) - Ολλανδία 
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου - Κύπρος 
  • Carlos III Πανεπιστήμιο Μαδρίτης - Ισπανία 
  • Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας - Βέλγιο 
  • Πανεπιστήμιο της Βρέμης - Γερμανία 
  • Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας 
  • Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus του Torun - Πολωνία 
  • Πανεπιστήμιο της Rijeka - Κροατία 
  • Πανεπιστήμιο του Essex - Ηνωμένο Βασίλειο 
  • Πανεπιστήμιο της Σορβώνης (Sorbonne Nouvelle)- Γαλλία 

Οι συνεργάτες YUFE είναι: 

  • Όμιλος Adecco France 
  • ETS Global 

Περισσότερες πληροφορίες: https://yufe.eu/

Ολοκλήρωση του Ερευνητικού Προγράμματος FUNTHINK

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο, Enhancing functional thinking from primary to upper secondary school (FunThink), συμβάλλοντας στις προσπάθειες ανάπτυξης του συναρτησιακού συλλογισμού με τον σχεδιασμό  πρωτοποριακού εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού μέχρι λυκείου. Το εκπαιδευτικό υλικό συνοδεύεται από ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αξιοποιούν την ενσώματη μάθηση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Strategic Partnerships και η διάρκειά του ήταν τρία χρόνια, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του την 31η Αυγούστου 2023. Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Ludwigsburg University of Education (Γερμανία) σε συνεργασία με το University iPABO (Ολλανδία), το Pavol Jozef Šafárik University Košice (Σλοβακία), το Utrecht University (Ολλανδία), το Pedagogical University of Krakow  (Πολωνία) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπεύθυνος συντονιστής από το Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ο Λέκτορας Μαθηματικής Παιδείας, Δρ Μάριος Πιττάλης.

Στόχοι και αποτελέσματα του προγράμματος

Πρώτος στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη μια τροχιάς μάθησης για τη διδασκαλία του συναρτησιακού λογισμού από το δημοτικό μέχρι το λύκειο αναπτύσσοντας εκπαιδευτικό υλικό και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου εφάρμοσε το υλικό αυτό σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση της κατανόησης της έννοιας της συνάρτησης ανεξάρτητα από την ηλικία των μαθητών, το φύλο, την αρχική τους επίδοση, τη στάση τους προς τα μαθηματικά και τον βαθμό αυτοεκτίμησής τους προς τα μαθηματικά.

Δεύτερος στόχος ήταν ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης του συναρτησιακού συλλογισμού. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υλοποίησε επιμορφωτικό πρόγραμμα τεσσάρων συναντήσεων με εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης με τίτλο «Διδασκαλία της άλγεβρας με έμφαση στο συναρτησιακό συλλογισμό». Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνέδριο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης με θέμα «Διδασκαλία της άλγεβρας με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων: Διερευνώντας συναρτησιακές σχέσεις».

Τρίτος στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη ψηφιακής ανοιχτής πλατφόρμας για τη διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού, μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες. Εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα σχετικά φύλλα εργασίας, το υλικό εκπαιδευτικού και τα ψηφιακά εργαλεία, μέσω της ιστοσελίδας funthink.eu

Περισσότερες πληροφορίες για το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://www.ucy.ac.cy/edu/

Νέα περίοδος αιτήσεων για εξ αποστάσεως σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), εξωστρεφές, καινοτόμο και εξειδικευμένο στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανακοινώνει νέα περίοδο υποβολής αιτήσεων για έναρξη φοίτησης από το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2023-2024. Οι τρεις Σχολές του Πανεπιστημίου - Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης - προσφέρουν τρία (3) προπτυχιακά και δώδεκα (12) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και διδακτορικά προγράμματα σε 14 ερευνητικές κατευθύνσεις.

>>> Όλες οι πληροφορίες εδώ

ΤΕΠΑΚ: 1η Ετήσια Συνάντηση Ανασκόπησης του Ευρωπαϊκού Έργου ENGINEER

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου “Civil engineering and geomatics innovative research on heritage» (ENGINEER), το οποίο συντονίζεται από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ). Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό.  

Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει μια ανασκόπηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του έργου (2022-2023) και προγραμματισμός επόμενων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων του δικτύου.

Επόμενη δραστηριότητα του έργου είναι η επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Αβέιρο για εργαστηριακές εξετάσεις, επιτόπιες δοκιμές και ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικές με συστήματα και υλικά κατασκευής, τα χαρακτηριστικά της φθοράς τους, χαρακτηριστικά παλαιών υλικών, θέματα συμβατότητας και αντοχής κ.ά.. Επιπλέον αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετρήσεις αντίστασης και επιτάχυνσης σε πραγματικές συνθήκες με επιτόπιες έρευνες στο ανάκτορο του 18ου αιώνα Quinta do Paço da Ermida της Πορτογαλίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Το ερευνητικό έργο ENGINEER επικεντρώνεται στα καινοτόμα ερευνητικά πεδία που ασχολούνται με την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση, την οπτικοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων, τη δομική μελέτη, τη σεισμική και τη μηχανική συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων μνημείων και τοπίων. Πρόκειται για ένα τριετές έργο με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 1.5 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπης πρόσκληση Twinning (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03) και οι εργασίες του αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025.

Το έργο προσβλέπει στην ερευνητική και τεχνολογική αναβάθμιση και αριστεία εργαστηρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής στους υποσχόμενους τομείς της γεωπληροφορικής και πολιτικής μηχανικής με στόχο την επιστημονική μελέτη, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ΤΕΠΑΚ έχει ευθυγραμμίσει τις δυνάμεις του με τρία κορυφαία σε έρευνα και καινοτομία ιδρύματα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην κοινοπραξία συμμετέχουν το Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Politecnico di Milano, POLIMI) της  Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London, UCL) του Ηνωμένου Βασιλείου, και το Πανεπιστήμιο του Αβέιρο (Universidade de Aveiro, UAVEIRO) της Πορτογαλίας.  Επίσης, το Κυπριακό Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης (ECoE) έχει αναλάβει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των αποτελεσμάτων του έργου με την τοπική βιομηχανία, την κοινωνία και τους φορείς χάραξης πολιτικής μέσα από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) του Κέντρου.

Οι προτεινόμενες δράσεις του έργου στοχεύουν στη βελτίωση και την ενίσχυση των διεπιστημονικών δεξιοτήτων, καθώς και στη διεύρυνση των ερευνητικών δυνατοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, σε θέματα σχετικά με τους τομείς της εφαρμοσμένης γεωματικής και δομικής μηχανικής σε μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τα αρχαία μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε διαρκή έκθεση στις δυναμικές περιβαλλοντικές συνθήκες που τα πλαισιώνουν. Το γεγονός αυτό, μαζί με τη φυσική φθορά και την επίδραση της γενικότερης κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί κλιμακωτές αρνητικές επιπτώσεις. Ως εκ των άνω, τα προτεινόμενα ερευνητικά πεδία θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων παρακολούθησης και προστασίας, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης και διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Το Έργο υποστηρίζεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και την Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage .

Περισσότερες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό έργο ENGINEER μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου https://engineer-twinning.eu και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ειδική Ημερίδα με Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεργασίας του με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), οργανώνει ειδική ημερίδα την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 , 11:00-12:45, αίθουσα Ωμέγα.

Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Δρ. GAO Xiang, ο οποίος κατέχει απο το 2020 και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου. Τον Πρόεδρο GAO – ο οποίος έχει status Υπουργού- θα συνοδεύουν στην αποστολή μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών καθώς και δύο Γενικοί Διευθυντές.

Στο πλαίσιο της παραπάνω ημερίδας, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών θα συναντηθούν με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέραν τούτων, είναι αξιοσημείωτο πως κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα ανακοινωθεί και υπογραφεί ειδικό σύμφωνο μεταξύ του Ευρωπαικού Πανεπιστημιου Κύπρου και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών για την ίδρυση “Κέντρου Κινεζικών Μελετών”.

Το συγκεκριμένο Κέντρο – του οποίου τη διεύθυνση θα έχει ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος και την υποδιεύθυνση ο αν. Καθηγητής Πιερής Χουρίδης, και αντίστοιχα δύο μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας- θα είναι διαθεματικού χαρακτήρα.  Στόχος του η προώθηση εκδηλώσεων και ανάπτυξη μελετών κι` εκδόσεων σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Κίνας, Κύπρου, Χωρών της Μεσογείου και της Ευρώπης, μέσα  από τα γνωστικά πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Αξίζει ν` αναφερθεί πως η Κινεζική Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών -μαζί με σημαντικά ανά τον κόσμο πανεπιστήμια- έχει δημιουργήσει μια πλειάδα τέτοιων ερευνητικών κέντρων. Της δε Κύπρου θα είναι το τέταρτο στην Ευρωπαική ήπειρο, μετά τη δημιουργία σε Αγγλία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου χαιρετίζει τη νέα συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μέσω της οποίας διασφαλίζονται όλες εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, αλλά και στην υλοποίηση του κοινού επιστημονικού και πολιτισμικού οράματος.

Η δημιουργία του κοινού “Κέντρου Κινεζικών Μελετών” μεταξύ τιου Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών δημιουργούν νέες διασυνδέσεις που ενισχύουν τις υπάρχουσες συνεργασίες στο εκπαιδευτικό επίπεδο Κύπρου και Κίνας.

0
Home