Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τετράμηνα: Περιμένουν την πρόταση στη Βουλή και μετά να τοποθετηθούν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
24.05.2023

Τετράμηνα: Περιμένουν την πρόταση στη Βουλή και μετά να τοποθετηθούν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ

Thumbnail
Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Αθηνάς λένε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Η πολυαναμενόμενη πρόταση της υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου για τις εξετάσεις Τετραμήνων ετοιμάστηκε, και ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Παρόλο που η πρόταση αναμενόταν να κατατεθεί σήμερα στο Υπουργικό για έγκριση, αυτό δε θα γίνει καθώς έχει αναβληθεί η συνεδρίαση. Η έγκρισή της αναμένεται να γίνει την Παρασκευή (26/5).

Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η OffsiteNews πρόταση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μεταξύ άλλων προνοεί:

> Κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου

> Η βαρύτητα της εξέτασης Μαΐου να είναι 30% - Το 70% του βαθμού θα προκύπτει από τα δύο Τετράμηνα και την συντρέχουσα αξιολόγηση, δηλαδή διαγωνίσματα, προφορικό, εργασίες κλπ (35% α’ Τετράμηνο - 35% β’ Τετράμηνο)

> 1 διαγώνισμα στα μη εξεταζόμενα μαθήματα, 2 διαγωνίσματα στα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Τετράμηνο

> Μείωση εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ Γυμνασίου. Οι μαθητές θα εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά

Παράλληλα, στην πρόταση γίνεται και ειδική αναφορά σε σχέση με την ύλη των μαθημάτων. Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, αναμένεται να γίνει προσαρμογή της ύλης στον διδακτικό χρόνο με παιδαγωγική προσέγγιση. Η ύλη αναμένεται να μειωθεί στοχευμένα ώστε να μην παρουσιάζονται γνωσιολογικά κενά. 

Τι μέλλει γενέσθαι

Μετά και την έγκριση της πρότασης από το Υπουργικό, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ακολούθως θα συζητηθεί στην επιτροπή Παιδείας.

Πάντως, εκτιμάται η πρόταση, εάν δεν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με το περιεχόμενό της, θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από τις θερινές διακοπές.

Άλλωστε και αυτός είναι ο στόχος τόσο των βουλευτών, όσο και της Κυβέρνησης. Να γνωρίζουν άπαντες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τι θα ισχύει σε σχέση με την αξιολόγηση των μαθητών. 

Τι λένε τα κόμματα

ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ υποστήριξαν πως η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο αφήνει να νοηθεί πως θα την υπερψηφίσουν.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Η πρόταση της Υπουργού Παιδείας για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μας βρίσκει σύμφωνους.

Οι πολλαπλοί και εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των μαθητών μας, θέτουν τον μαθητή στο κέντρο της παιδαγωγικής φιλοσοφίας της πρότασης και ικανοποιούν την προτεραιότητα της ΕΔΕΚ, που είναι η εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές, θα είναι όντως παραγωγική.»

Στην αντίπερα όχθη ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν από βουλευτές των 3 κομμάτων στην OffsiteNews, θέλουν πρώτα να μελετήσουν την πρόταση της υπουργού, ώστε να δουν αναλυτικά τα όσα προνοούνται και προωθούνται για αλλαγή. Μέχρι στιγμής παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης της πρότασης και δεν αποκλείεται κάποιο από τα κόμματα να ταχθεί εναντίον. Πάντως το ΑΚΕΛ βάσει και της δικής του πρότασης, φαίνεται να ικανοποιείται καθώς είχαν εισηγηθεί κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου. 

Στο μεταξύ, στην πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου αναφέρθηκαν και οι Π.Τσαγγάρης και Ανδρέας Παράσχος στα πλαίσια της εκπομπής Snipers. 

Συγκεκριμένα, ο Π. Τσαγγάρης σημείωσε ότι με την κατάργηση των εξετάσεων, άπαντες θα επικροτούν την υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε βουλευτή ο οποίος είναι ιδιοκτήτης φροντιστηρίων και είναι και μέλος της επιτροπής Παιδείας. Την ίδια ώρα Ανδρέας Παράσχος τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. 

Συνεχίζοντας, ο Π. Τσαγγάρης, έθεσε και το ερώτημα του κατά πόσο η υπουργός θα ετοιμάσει και σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. 

Home