Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ανέδειξε εκδήλωση στο Προεδρικό

Offsite Team
- 09.02.2024

Την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ανέδειξε εκδήλωση στο Προεδρικό

Δράσεις για προώθηση της ελληνικής γλώσσας από ΥΠΑΝ

Εκδήλωση με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα ελληνικής γλώσσας, μέρα επετείου του θανάτου του μεγάλου ποιητή Διονύσιου Σολωμού, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία αναδείχθηκε από όλους τους ομιλητές η σπουδαιότητα της γλώσσας και η σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για περαιτέρω αναβάθμιση και προώθησή της.

Η εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Υπουργού Παιδείας, της Υφυπουργού Πολιτισμού, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων του ΥΠΑΝ, άνοιξε με ερμηνεία τραγουδιών, συνοδεία πιάνου, από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Γλυκερίας Ανδρέου και Χρύσανθου Χρυσάνθου.

Σε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  είπε ότι η καλλιέργεια και ενδυνάμωση της γλωσσικής παιδείας και η μεταλαμπάδευση στα παιδιά, στις νέες και στους νέους μας, των οικουμενικών αξιών που αναδεικνύονται μέσα από αυτή, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά μας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στον δρόμο, στην προσπάθεια μας για ένα σύγχρονο, μαθητοκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στην υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών στόχων και έχει δρομολογήσει σειρά δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. O ΠτΔ αναφέρθηκε και στο ποσοστό του 12% αναλφάβητων μαθητών όταν τελειώνουν τη δημοτική εκπαίδευση στα μαθηματικά και στα ελληνικά, ένα ποσοστό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως είπε.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών μας, με σκοπό την καλλιέργεια των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, κυρίως σε σχέση με την κατανόηση και ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας. Ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα υπό κατοχή, συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής, έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση της γλωσσικής παιδείας που προσφέρουμε στους νέους και στις νέες μας, στους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου», ανέφερε.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, είναι ο τρόπος που καθορίζει όχι μόνο την επικοινωνία μας αλλά και τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρά μας, το μέσο κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, ο αγωγός των αξιών που τροφοδοτεί τα παγκόσμια θεμέλια του πολιτισμού και ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας, με διαχρονική αξία και διεθνή απήχηση και επιρροή. 

1

Δράσεις για προώθηση της ελληνικής γλώσσας από ΥΠΑΝ

Η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις του Υπουργείου για περαιτέρω προώθηση της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής και ως δεύτερης γλώσσας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ανέφερε ότι έχει ανασυσταθεί η επιτροπή για την ελληνική γλώσσα με συμμετοχή ειδικών και με συγκεκριμένο πλάνο εργασίας για προώθηση της ελληνικής γλώσσας που αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση της γλωσσικής επάρκειας των μαθητών ως πρώτη και δεύτερη γλώσσα, την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης του αναλφαβητισμού, την επαγγελματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, τον ψηφιακό γραμματισμό, την διδασκαλία τη γλώσσας που οδηγεί σε κριτική σκέψη και ερευνητικό πνεύμα, την πιστοποίηση της ελληνομάθειας και την ποιοτικότερη εκπαίδευση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει της απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και σε τρεις οριζόντιες δράσεις που αφορούν την καθιέρωση εβδομάδας ελληνικής γλώσσας, την ενίσχυση του ολοήμερου γυμνασίου και την περαιτέρω συνεργασία με το κέντρο ελληνικής γλώσσας.

Χαιρετισμοί από Πρόεδρο κέντρου ελληνικής γλώσσας, Πρέσβη Ελλάδας και Επίσκοπο Μεσαορίας

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κέντρου ελληνικής γλώσσας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Θεόδωρος Παπαγγελής ανέφερε ότι μπορεί η ελληνική γλώσσα να μην ανήκει στις λεγόμενες ισχυρές γλώσσες όμως με πολιτισμικά κριτήρια είναι ένα εξαιρετικό γλωσσικό όργανο και πολύτιμο κληροδότημα που έχει διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της Δύσης.

Ανέφερε ότι η ελληνική γλώσσα κυριάρχησε στα ελληνιστικά χρόνια και στο Βυζάντιο, ήταν μοχλός της ευρωπαϊκής αναγέννησης και βοήθησε στην ανύψωση του πνεύματος στα χρόνια της τουρκοκρατίας. 

Ο κ. Παπαγγελής είπε ότι η γλώσσα θέλει «αρετή, τόλμη και στοργή» στο σχολείο, στα ΜΜΕ και από όσους αναπτύσσουν δημόσιο λόγο και διαβεβαίωσε ότι το κέντρο ελληνικής γλώσσας θα συνεχίσει τον αγώνα για προστασία της ελληνικής γλώσσας και προώθηση της διαχρονικότητάς της.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας Ιωάννης Παπαμελετίου αναφέρθηκε στα λόγια της ακτιβίστριας και συγγραφέως Έλεν Κέλερ για την ελληνική γλώσσα την οποία χαρακτήρισε την ομορφότερη γλώσσα και το «βιολί της ανθρώπινης σκέψης» και στην αγάπη της για τους αρχαίους συγγραφείς.

2

Είπε ότι η ελληνική γλώσσα είναι συνδεδεμένη με το έθνος μας και ότι όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε, μπόρεσε η ίδια να κατακτήσει τους εχθρούς της μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας για διάσωση και προώθηση της γλώσσας και των πνευματικών αξιών στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ενώ διαβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση της γλώσσας μέσα από εκδηλώσεις και θεσμοθετημένες δράσεις.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, μιλώντας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας για διάδοση της ελληνικής γλώσσας λέγοντας ότι η γλώσσα είναι ένας από τους σπουδαιότερους τρόπους για την εθνική αυτοσυνειδησία μας.

Ανέφερε ότι η γλώσσα συνεχίζει να εξελίσσεται εξαιτίας του πλούσιου παρελθόντος της και πρόσθεσε ότι δεν είναι ένας απλός κώδικας επικοινωνίας αλλά φορέας ιδεών, ιδεωδών και αξιών.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας είπε ότι όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι στα ελληνικά ενώ και οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας κήρυξαν στα ελληνικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας δημιουργεί περηφάνεια στο λαό μας ενώ η καλλιέργειά της βοηθά στην κριτική ικανότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0
Home