Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ξέρω τι Ζητάω»: Το Καινοτόμο Πρόγραμμα για τις Εξαρτήσεις στα Γυμνάσια

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 17.12.2023

«Ξέρω τι Ζητάω»: Το Καινοτόμο Πρόγραμμα για τις Εξαρτήσεις στα Γυμνάσια

Ο Οργανισμός Νεολαίας και Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις - Ποιοι οι στόχοι του Προγράμματος

Ένα καινοτόμο Πρόγραμμα για τις εξαρτήσεις αποφάσισαν να εφαρμόσουν από κοινού Οργανισμός Νεολαίας και Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Με στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας υλοποιούν το Πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω».

Το «Ξέρω τι Ζητάω», σχεδιάστηκε για έφηβους ηλικίας 12-14 ετών καθώς και τους γονείς τους, με στόχο την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης. Βασίζεται στην προσέγγιση της εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής και έχει υιοθετηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μελέτης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης. Το Eu-Dap (European Drug Addiction prevention trial) υλοποιήθηκε αρχικά από εννέα συνεργαζόμενους φορείς, έξι διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης των Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ -ΕΠΙΨΥ) και την ΠΥΞΙΔΑ.

1

Τι μαθαίνουν τα παιδιά

Όπως ανέφερε στην OffsiteNews ο κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας, σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, και η βελτίωση δεξιοτήτων ζωής, προσφέροντας εκπαίδευση σε θέματα κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, και διαχείρισης συναισθημάτων, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου.

Όπως μας εξηγήθηκε, ο λόγος που το πρόγραμμα εφαρμόζεται στις ηλικίες των 12-14 ετών είναι επειδή η ηλικία έναρξης αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της εξάρτησης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η χρήση τόσο πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά. Και στην ηλικία αυτή παρατηρείτε η έναρξη της πειραματικής χρήσης.

Γενικοί στόχοι του Προγράμματος είναι:

> Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία και η αναγνώριση των κοινωνικών επιρροών

> Η καθυστέρηση της έναρξης της χρήσης ναρκωτικών

> Η βελτίωση των γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας και τη χρήση ναρκωτικών

> Η μείωση της χρήσης καπνού, αλκοόλ και κάνναβης

> Η μείωση της πιθανότητας μελλοντικής κατάχρησης ναρκωτικών

2

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα

Η εφαρμογή του Προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και τα 6 Γυμνάσια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους είναι το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, το Λανίτειο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Λευκάρων, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και το Γυμνάσιο Πολεμίου.

Η διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι 12 συναντήσεις σε σχολικό χρόνο και αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες καθώς ευαισθητοποιεί σχετικά με τις κοινωνικές επιρροές. Υλοποιείται από πιστοποιημένους συμβούλους πρόληψης ή/και εξαρτήσεων, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών.

Πώς εμπλέκονται οι γονείς

Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να «εμπλακούν» και οι γονείς στο Πρόγραμμα, με απώτερο σκοπό να συνειδητοποιήσουν τους οικογενειακούς παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν τα παιδιά τους στη χρήση ουσιών στην πρώιμη εφηβεία ή να τα προφυλάξουν από αυτήν.

3

Ειδικοί στόχοι για γονείς:

> Να ενημερωθούν οι γονείς σχετικά με την επιρροή που ασκεί η οικογένεια στο θέμα της χρήσης ουσιών από εφήβους

> Να βοηθηθούν οι γονείς να κατανοήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στα παιδιά τους στην διάρκεια της εφηβείας ως προς την ανάπτυξη και την διαμόρφωση της ταυτότητας και να δουν την χρήση ουσιών εντός του πλαισίου αυτού

> Να βοηθηθούν οι γονείς να ορίσουν σαφής κανόνες στην οικογένεια και να βελτιώσουν τις διαπραγματευτικές τους δεξιότητες

> Να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς όσον αφορά τις στρατηγικές που μπορούν να συσφίξουν τους οικογενειακούς δεσμούς

*Πηγή φωτος/βίντεο: Οργανισμός Νεολαίας

0
Home