Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το διοξείδιο του άνθρακα από το λιώσιμο πάγων ίσως είναι διπλάσιο

Offsite Team
- 05.02.2020

Το διοξείδιο του άνθρακα από το λιώσιμο πάγων ίσως είναι διπλάσιο

Thumbnail
Εκτιμούν ερευνητές

Έρευνα επιστημόνων στην Αρκτική επισημαίνει πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ίσως επιφέρει και άλλα αποτελέσματα, μέχρι τώρα άγνωστα.

Το ενδεχόμενο πως το λιώσιμο του παγωμένου εδάφους της Αρκτικής ίσως διπλασιάζει τις ποσότητες άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, περίπου το 20% της Αρκτικής είναι ευάλωτο σε αιφνίδιο λιώσιμο του παγωμένου εδάφους. Όπως σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Μέριτ Τουρέτσκι, στο Phys.org, αυτό το αιφνίδιο λιώσιμο είναι «γρήγορο και επηρεάζει δραματικά περιοχές σε απίστευτα επίπεδα».

Ως παγωμένο έδαφος ορίζεται το έδαφος που μπορεί να περιέχει πέτρες ή χώμα και παραμένει σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός για πάνω από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το παγωμένο υπέδαφος, περιέχει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια τόνου άνθρακα επειδή συχνά παγιδεύει «κατάλοιπα ζωής» όπως νεκρά φυτά, ζώα και μικρόβια, τα οποία περιέχουν άνθρακα, εξηγεί το Phys.org. Όταν το παγωμένο έδαφος λιώνει, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, που μπορούν να επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως σημειώνει η Τουρέτσκι, «δάση μπορούν να μεταμορφωθούν σε λίμνες μέσα σε διάστημα μηνών, κατολισθήσεις γίνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και αόρατες πηγές μεθανίου μπορούν να καταπιούν snowmobiles ολόκληρα», προσθέτοντας πως «συστήματα παγωμένου εδάφους στα οποία μπορείς να περπατήσεις με παπούτσια πεζοπορίας και είναι αρκετά στεγνά ώστε να υποστηρίζουν δέντρα, όταν λιώνουν ξαφνικά, όλα αυτά τα οικοσυστήματα μετατρέπονται σε μια σούπα».

Η διαβρωτική διαδικασία του αιφνίδιου λιώσιμου του παγωμένου εδάφους ονομάζεται θερμοκάρστ και σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύθηκε το 2015 «φαινόμενα θερμοκάρστ εμφανίζουν τοπογραφικές καθιζήσεις σε διάφορες μορφές και μεγέθη».

Χρησιμοποιώντας αριθμητικά μοντέλα για την πρόβλεψη του μελλοντικού λιώσιμου παγωμένου εδάφους και απελευθέρωσης άνθρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το φαινόμενο θερμοκαρστ μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες ή και κατολισθήσεις. Τα υπάρχοντα μοντέλα κλιματικής αλλαγής συνήθως περιέχουν σταδιακή διαδικασία λιώσιμου παγωμένου εδάφους. Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν το αιφνίδιο λιώσιμο, οι εκτιμήσεις για την έκλυση άνθρακα ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τα προηγούμενα μοντέλα.

«Η επίδραση της αιφνίδιας τήξης, δεν υπάρχει σε κανένα από τα υπάρχοντα μοντέλα και τα ευρήματα μας καταδεικνύουν πως αν τα υπολογίσουμε τότε πολλαπλασιάζονται και οι αριθμοί στις εκλύσεις άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά δύο φορές» δήλωσε στο Phys.org ο Ντέιβιντ Λόρενς, που συνυπογράφει την έρευνα.

sputniknews.gr

Home