Δορυφόρος αποκαλύπτει πώς εξαφανίστηκε ένας τεράστιος παγετώνας

Δορυφόρος αποκαλύπτει πώς εξαφανίστηκε ένας τεράστιος παγετώνας

Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην Αρκτική

Την έκταση της μεγάλης καταστροφής από την άνοδο της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό αποκαλύπτουν σοκαριστικές φωτογραφίες από τον πρώτο «νεκρό» παγετώνα της Ισλανδίας.

Ο παγετώνας Okjökull, που έχει κάποτε έκταση 16 τ.χλμ. Έχει πλέον εξαφανιστεί, όπως αποκαλύπτουν λήψεις από αμερικανικούς δορυφόρους την τελευταία τριακονταετία.

Ο παγετώνας Okjökull όπως φωτογραφήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1986.

Το σημείο, όπου βρισκόταν κάποτε ο παγετώνας Okjökull, όπως φωτογραφήθηκε την 1η Αυγούστου 2019.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1986 δείχνουν τεράστιους όγκους πάγου να καλύπτουν τη βουνοπλαγιά στη δυτική Ισλανδία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ο παγετώνας αυτός είχε κάποτε πάχος 50 μέτρων, αλλά σταδιακά έλιωσε και το 2014 κλιματολόγοι τον κήρυξαν «νεκρό». Οι τελευταίες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η NASA δείχνουν μόνον αμυδρά ίχνη χιονιού και πάγου εκεί όπου άλλοτε εκτεινόταν ο παγετώνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονές της το πρόσφατο κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη επέτεινε το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι για την εξαφάνιση του παγετώνα ευθύνεται η «κλιματική κρίση» και σύμφωνα με το US Geological Survey μέχρι τα τέλη του αιώνα οι 400 και πλέον παγετώνες της Ισλανδίας θα μειωθούν κατά 40% και «ουσιαστικά θα εξαφανιστούν μέχρι το 2200». Ο Okjökull αποτελούσε μέρος της ομάδας παγετώνων Langjökull, μιας από τις οκτώ σημαντικότερες της Ισλανδίας, που καλύπτουν το 10% της χώρας. Η αναμνηστική πλάκα που θα τοποθετηθεί στις 18 Αυγούστου 2019 στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο παγετώνας.

Στο σημείο, όπου κάποτε εκτεινόταν ο παγετώνας, θα τοποθετηθεί στις 18 Αυγούστου μια αναμνηστική πλάκα, που αναφέρει: «Επιστολή για το μέλλον: Ο Okjökull είναι ο πρώτος παγετώνας της Ισλανδίας που νεκρώνει. Τα επόμενα 200 χρόνια όλοι οι παγετώνες μας αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Κι αυτή η πλάκα συνιστά μια ομολογία ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Μόνον εσείς θα γνωρίζετε αν τα καταφέραμε». Η πλάκα θα φέρει επίσης την επιγραφή "415ppm CO2", που περιγράφει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκαν στην περιοχή τον περασμένο Μάιο...

 
Home