Έκοψαν πεύκα 40 ετών και έλαβαν πρόστιμο €80–Αλαλούμ με το ζήτημα

Έκοψαν πεύκα 40 ετών και έλαβαν πρόστιμο €80–Αλαλούμ με το ζήτημα

Άλλα λέει η Σχολική Εφορεία και άλλα το Τμήμα Δασών μετά την κοπή δύο πελώριων πεύκων σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας

Δεν τα βρίσκουν Τμήμα Δασών και Σχολική Εφορεία Στροβόλου αναφορικά με ζήτημα που προέκυψε από τον Μάρτιο του 2019 και αφορά την εγκοπή δύο πελώριων πεύκων ώστε να κτιστεί περιτοίχισμα περιμετρικά του δημοτικού. 

ΕΓΚΟΠΗ ΠΕΥΚΩΝ

Αυτό τουλάχιστον εξάγεται από τις επιστολές που κατέχει η Offsite και παρουσιάζει, δείχνοντας το αλαλούμ μεταξύ Τμήματος Δασών και Σχολικής Εφορείας Στροβόλου. 

Να σημειώσουμε πως το όλο ζήτημα ήρθε στο φως τον Μάρτιο του 2019, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από κατοίκους της περιοχής στο Κίνημα Οικολόγων. 

Η πρώτη επιστολή

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία, τον Μάρτιο του 2019 υπήρξε «κατά λάθος» πτώση μεγάλων πεύκων στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να μεταβαίνει στο σημείο διαπιστώνοντας πως δύο πελώριοι πεύκοι είχαν αποκοπεί με ηλεκτρικό εργαλείο. 

Μετά από επιτόπια έρευνα, όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων, διαπιστώθηκε πως η εγκοπή των πεύκων έγινε χωρίς άδεια από το Τμήμα Δασών και μετά από οδηγίες του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου.

Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, απέστειλε επιστολή στις 2 Απριλίου 2019 στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών – με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και μέλη της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου - αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα πιο πάνω, ζητώντας παράλληλα να επιβληθεί η μέγιστη ποινή - για την εγκληματική πράξη όπως χαρακτηρίζεται στην επιστολή – στον ηθικό αυτουργό, στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου. 

Απάντηση από την Σχολική Εφορεία 

Η απάντηση ήρθε από την Σχολική Εφορεία, μέσω επιστολής της, διαψεύδοντας τις καταγγελίες για παράνομο κόψιμο των πεύκων και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Προέδρου των Οικολόγων, δίνοντας τις δικές της εξηγήσεις. 

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται στην επιστολή ημερομηνίας 11 Απριλίου, η εγκοπή των πεύκων έγινε μετά από σχετική άδεια που εγκρίθηκε από το Τμήμα Δασών καθώς αφορούσε την ασφάλεια των παιδιών. 

Όπως αναφέρεται ο ένας πεύκος πήρε κλίση και ξεριζώθηκε μόνος του και λόγω του βάρους του και των εργασιών για τα κιγκλιδώματα, ενώ για τον δεύτερο πεύκο αναφέρεται πως αναγκάστηκαν να τον κόψουν καθώς και αυτός μπορούσε να πάρει κλίση και να καταστεί επικίνδυνος για τα παιδιά, που όπως ισχυρίζονται έγινε μετά από σχετική άδεια που πήραν από το Τμήμα Δασών. 

Η απάντηση του Τμήματος Δασών

Η απάντηση του Τμήματος Δασών ήρθε λίγες ημέρες μετά, καθώς με επιστολή τους ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2019, ανέφεραν πως κατά την διάρκεια εργασιών διάνοιξης αυλακιού στο χώρο, σε απόσταση μικρότερης των 150 εκατοστών και βάθους 30 εκατοστών, ένα πεύκο είχε εκριζωθεί και δεύτερο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση γεγονός που ανάγκασε το Τμήμα Δασών να εκδώσει άδεια υλοτομίας ώστε να απαλειφθεί ο κίνδυνος για τα παιδιά. 

Όπως συνεχίζει η επιστολή, το Τμήμα Δασών, όταν του κοινοποιήθηκε η πιο πάνω ενέργεια η οποία συνιστά παρανομία προχώρησε στην επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 80 ευρώ στους εμπλεκόμενους που παρανόμησαν, δηλαδή στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, αλλά και τον εργολάβο του έργου. 

Μάλιστα, στην επιστολή του Τμήματος Δασών αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι δύο πιο πάνω εμπλεκόμενοι δήλωσαν πως δεν είχαν υπόψιν τους τον Περί Δασών Νόμο και είχαν εκφράσει τη λύπη τους για την τροπή που πήρε το θέμα. 

Επανήλθε η Σχολική Εφορεία Στροβόλου

Η Σχολική Εφορεία Στροβόλου μετά την απάντηση του Τμήματος Δασών επανήλθε με επιστολή της ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2019, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό – όπως τον χαρακτηρίζει – του Τμήματος Δασών για παρανομία στο κόψιμο των δύο πεύκων, καθώς όπως αναφέρουν δεν τους έκοψαν αλλά ο ένας πήρε κλίση μετά από εργασίες και ο δεύτερος αφαιρέθηκε για την ασφάλεια των παιδιών. 

Μάλιστα, η Σχολική Εφορεία Στροβόλου κλείνοντας την επιστολή της ζητά όπως γίνουν σεβαστά τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης όπως αναφέρθηκαν στην προηγούμενη τους επιστολή, ενώ παράλληλα θέλει να διαβεβαιώσει πως ο Πρόεδρος και η Σχολική Εφορεία Στροβόλου είναι φυσιολάτρης και πως αγαπούν τα δέντρα. 

Ζητά να προχωρήσουν με ποινική διαδικασία ο Περδίκης 

Μετά και τα πιο πάνω ο κ. Περδίκης με νέα του επιστολή προς τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2019, και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο και μέλη της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου, διερωτάται κατά πόσον το Τμήμα θα προχωρήσει σε ποινική διαδικασία άμεσα ή θα αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί, καθώς όπως προηγουμένως αναφέρει ο κ. Περδίκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας με βάση τα λεγόμενα του αρνείται κάθε ευθύνη για την εγκοπή των πεύκων. 

Μάλιστα, όπως αναγράφεται στην επιστολή του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, «προφανώς ο Πρόεδρος της Εφορείας αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο ύψους €80. Η άποψη σας ότι “ότι έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την τροπή που πήρε το θέμα” δεν φαίνεται να αντανακλάται στο γράμμα και στο πνεύμα της επιστολής τους ημερομηνίας 20/8/2019», δείχνοντας την απογοήτευση του για το αλαλούμ που προκλήθηκε. 

Αλαλούμ με το ζήτημα

Συνοπτικά, η Σχολική Εφορεία ισχυρίζεται ότι είχε άδεια υλοτομίας. Το Τμήμα Δασών μιλά για παρανομία και εξαναγκαστική έκδοσης άδειας για κοπή – μόνο τους ενός εκ των δύο πεύκων – για ασφάλεια των παιδιών, ενώ με κάθε επιστολή το ζήτημα φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.  

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ειδικό επί του θέματος τα πεύκα που αποκόπηκαν φαίνεται να ήταν πάνω από 40 ετών.

Δείτε στους συνδέσμους πιο κάτω αυτούσιες τις επιστολές κατά σειρά:

Home