Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εργαστήρι με τη συμμετοχή της κυπριακής ναυτιλίας

Offsite Team
- 15.12.2021

Εργαστήρι με τη συμμετοχή της κυπριακής ναυτιλίας

Σκοπός η ελαχιστοποίηση θαλάσσιας ρύπανσης

Το πρώτο συμμετοχικό εργαστήρι, που αφορούσε την δημιουργία ενός εφαρμόσιμου εργαλείου πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Το εργαστήρι διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου και του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του έργου «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο» το οποίο υλοποιείται από ομάδα Κυπρίων ερευνητών, με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου. 

Στο εργαστήριο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που διοργανώθηκε από ομάδα Κυπρίων επιστημόνων και με την συμμετοχή εκπροσώπων της Κυπριακής ναυτιλίας, στάλθηκε το μήνυμα ότι η ναυτιλία που αποτελεί «βαριά» βιομηχανία της Κύπρου, δεν μπορεί να είναι απούσα στη συλλογική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Αντιλαμβανόμενη τη σημασία του προβλήματος αλλά και την ευκαιρία να προωθηθεί ένα πιο κυκλικό μοντέλο στην κυπριακή και Μεσογειακή ναυτιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση, ομάδα κύπριων ερευνητών διοργάνωσε το πιο πάνω εργαστήρι που έφερε κοντά 24 εκπροσώπους από δημόσιους φορείς, διευθυντικά στελέχη από τον τομέα της ναυτιλίας, ΜΚΟ και ερευνητικά κέντρα. 

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος έλαβε μέρος στη συμμετοχική διαδικασία, «η Γαλάζια ανάπτυξη είναι η προοπτική της Κύπρου και η πράσινη ναυτιλία μονόδρομος. Η γαλάζια ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι τομείς που για την υλοποίηση τους χρειάζεται τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Η Ναυτιλία της Κύπρου πάντα πρωτοπορεί».

Μέσα από μια δομημένη συμμετοχική διαδικασία, αναγνωρίστηκαν κενά και προβλήματα που υπάρχουν και συναποφασίστηκαν λύσεις που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αναφορικά με το Εργαλείο Πολιτικής σημειώνεται οως αναγνωρίστηκαν και ιεραρχήθηκαν 14 κενά και ανάγκες που αντιμετωπίζει ο τομέας της ναυτιλίας σε σχέση με την βέλτιστη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων.

Οι πέντε πιο σημαντικές ανάγκες του τομέα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είναι η ανάγκη για πιο εκσυγχρονισμένες λιμενικές υποδομές, η ανάγκη για ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας σε όλες τις βαθμίδες του τομέα της ναυτιλίας, η εισαγωγή δοκιμασμένων τεχνολογιών και καινοτόμων εναλλακτικών υλικών που θα βοηθήσουν στην μείωση του αποτυπώματος της ναυτιλίας, η προώθηση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας, και η δημιουργία περισσότερων συνεργιών εντός της αλυσίδας αξίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας του τομέα της ναυτιλίας, χερσαίας και θαλάσσιας.

Όπως αναφέρεται, για κάθε μια από αυτές τις πέντε ανάγκες, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν λύσεις τις οποίες και αξιολόγησαν με βάση δύο κριτήρια: την εφαρμοσιμότητα και την αποτελεσματικότητα τους. Ακολούθως η ερευνητική ομάδα ομαδοποίησε τις λύσεις σε τέσσερις πυλώνες - Υποδομές, Εφαρμογή Πολιτικών, Έρευνα και Καινοτομία, και Περιβαλλοντική Συνείδηση - στη βάση των οποίων δημιουργήθηκε ένας «χάρτη πορείας» για μια πιο κυκλική κυπριακή ναυτιλία. 

Η Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, ακτομηχανικός και ειδικός σε θέματα συμμετοχικής λήψης αποφάσεων, η οποία συντόνισε το εργαστήριο και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, είπε ότι προτάθηκαν λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τόσο το υφιστάμενο όσο και το μελλοντικό θεσμικό πλαίσιο του νησιού μας και τόνισε ότι «τέτοιου είδους εργαστήρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας εθνικών και διακρατικών πολιτικών καθώς ενσωματώνουν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προτείνουν ευρέως αποδεκτές λύσεις, μειώνοντας την πιθανότητα ‘ναυαγίου’ στην εφαρμογή τους».

Το κυπριακής επινόησης έργο έχει λάβει το σημαντικό βραβείο BeMed 2020, από το Ίδρυμα BeMed (BeyondPlasticMediterranean) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες προτάσεις για δράση που στοχεύουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου. Το έργο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση των συνεπειών της στην δημόσια υγεία, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον παράκτιο τουρισμό, με στοχευμένες δράσεις στον τουρισμό κρουαζιέρας και τη ναυτιλία, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home