Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

H Κυπριακή ναυτιλία οδεύει προς μείωση χρήσης πλαστικών

Offsite Team -
07.10.2022 - 09:24

H Κυπριακή ναυτιλία οδεύει προς μείωση χρήσης πλαστικών

BeMed: H Κυπριακή ναυτιλία οδεύει προς μείωση χρήσης πλαστικών
Μείωση στη χρήση των πλαστικών & βελτιστοποίηση της διαχείριση των απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία 5-7 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία, το συμμετοχικό εργαστήριο πολιτικής «Ναυτιλία ενάντια στην Πλαστική Ρύπανση».

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από ομάδα κυπρίων ερευνητών, με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου με την υποστήριξη του Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου και του Μεσογειακού Ιδρύματος BeMed (Beyond Plastic Mediterranean) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες προτάσεις που στοχεύουν σε δράσεις για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου. 

1

Στο εργαστήρι συμμετείχαν εκπρόσωποι από ολόκληρη την αλυσίδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου, με σκοπό την αναγνώριση λύσεων για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και την μείωση στην κατανάλωση των πλαστικών. 

Αυτό είναι το δεύτερο σε σειρά εργαστήρι. Το πρώτο υλοποιήθηκε πριν ένα ακριβώς χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου Κυπριακού Εργαλείου Πολιτικής και του «χάρτη πορείας» για μια πιο κυκλική κυπριακή ναυτιλία και περιλαμβάνει δράσεις σε τέσσερις πυλώνες  - Υποδομές, Εφαρμογή Πολιτικών, Έρευνα και Καινοτομία, και Περιβαλλοντική Συνείδηση. 

Στο φετινό εργαστήρι, μέσα από μια δομημένη συμμετοχική διαδικασία, αναγνωρίστηκαν τα κύρια κενά και προβλήματα που υπάρχουν, συναποφασίστηκαν λύσεις που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αναγνωρίστηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από την ναυτιλία στους τέσσερις πυλώνες του Εργαλείου Πολιτικής. Οι πέντε πιο σημαντικές ανάγκες του τομέα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είναι: 

●    η ανάγκη για πιο εκσυγχρονισμένες λιμενικές υποδομές, 

●    η ανάγκη για ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας σε όλες τις βαθμίδες του τομέα της ναυτιλίας, 

●    η εισαγωγή δοκιμασμένων τεχνολογιών και καινοτόμων εναλλακτικών υλικών που θα βοηθήσουν στην μείωση του αποτυπώματος της ναυτιλίας, 

●    η προώθηση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας, 

●    και η δημιουργία περισσότερων συνεργειών εντός της αλυσίδας αξίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας του τομέα της ναυτιλίας, χερσαίας και θαλάσσιας.  

Για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων της ναυτιλίας, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις πέντε  πιο κάτω λύσεις ως άμεσα εφαρμόσιμες και λύσεις που θα κάνουν την διαφορά:

1.    Βελτίωση στο διαχωρισμό των απορριμμάτων στις λιμενικές υποδομές, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα απορρίμματα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποδομές στα λιμάνια μας που να μπορούν να παραλάβουν διαχωρισμένα σκουπίδια)

2.    Καλύτερος έλεγχος και λογοδοσία όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο παραδίδονται τα απορρίμματα στις λιμενικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να αποτρέπεται η ακατάλληλη διάθεση.

3.    Να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από εκπαιδεύσεις, αλλαγές στην αλυσίδα τροφοδοσίας κτλ.

4.    Αναγνώριση και χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας για πραγματικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα συντείνουν στην μείωση των απορριμμάτων 

5.    Δημιουργία συνεργειών μεταξύ πλοιοκτητών/διαχειριστώ πλοίων, προμηθευτών και εκπαιδευτών πληρώματος. 

6.    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια της Ομάδας των Κυπριών Ερευνητών της ISOTECH που υλοποιεί την έρευνα και το εργαστήριο: «Είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή προβλημάτων και λύσεων, αλλά και καλών πρακτικών που εφαρμόζονται, για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ναυτιλία., από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα αποτελέσματα αυτά και η μέθοδος κτήσης τους είναι πολύ σημαντικά. Είναι μια πρωτοπορία της Κύπρου, γι αυτό άλλωστε ήδη έχουμε λάβει την πολύ τιμητική αναγνώριση από το ίδρυμα BeMed. Θα κοινοποιηθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΙΜΟ (ο διεθνής οργανισμός για τη Ναυτιλία) και θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Σχέδιο Δράσης 2023 για τη Βελτιστοποίηση της Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Κυπριακή Ναυτιλία.».

Home