Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιβάλλον το ΑΚΕΛ

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιβάλλον το ΑΚΕΛ

Η Κύπρος αντιμέτωπη με δεκάδες καταγγελίες

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ για τις καταγγελίες της Κομισιόν για τον περιβαλλοντικό Νόμο στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Γρ. Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ: “Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες καταγγελίες για τη μη εφαρμογή των κοινοτικών νομοθεσιών για την προστασία της Φύσης. Μετά από προειδοποιητικές επιστολές που απέστειλε η Κομισιόν άνοιξε φάκελο για διάφορα ζητήματα για τη χώρα μας. 

Κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος είναι η μη διενέργεια Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διάφορα έργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για την καταπάτηση αυτού του άρθρου έχει αποστείλει τις προειδοποιητικές επιστολές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Μη εφαρμογή του σχετικού άρθρου της οδηγίας παρατηρείται σε έργα όλων των μεγεθών, από δρόμους μέχρι ξενοδοχεία, από γήπεδα γκολφ μέχρι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων παρανομιών. αναπτύξεις στις προστατευόμενες σπηλιές στην Πέγεια. απουσία Διαχειριστικών Σχεδίων των περιοχών Natura, με πιο τρανταχτό την προσπάθεια που γίνεται για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προστατευόμενων περιοχών του Ακάμα. Άδειες ανέγερσης ψηλών κτηρίων χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και τόσα άλλα. 

Δεν νοείται τα αρμόδια τμήματα να αδειοδοτούν τέτοιου μεγέθους έργα, είτε εν αγνοία τους, είτε μετά από οδηγίες, για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, συμφέροντα μεγάλων εταιριών ανάπτυξης, χωρίς τη διενέργεια των απαραίτητων μελετών και ειδικότερα, μελετών σωρευτικών επιπτώσεων. 

Το ΑΚΕΛ έχει από καιρό κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δόμηση, και την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών. Επιπρόσθετα τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να εξετάζονται ως μονάδες και εκτός ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. 

Όσο η μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα είναι καθημερινά"

 

Home