Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου/Κρίσιμη για βιωσιμότητα γεωργίας η μείωση φυτοφαρμάκων

Offsite Team -
21.06.2022 - 07:46

Κυριακίδου/Κρίσιμη για βιωσιμότητα γεωργίας η μείωση φυτοφαρμάκων

H Επίτροπος Κυριακίδου τονίζει πως θα υπάρξει στήριξη για παραγωγούς

Η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων έχει κεντρικό ρόλο να παίξει όσον αφορά τη βιωσιμότητα των τροφίμων στην Ευρώπη και την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου γεωργικού τομέα, τόνισε σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, υποσχόμενη πως οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν θα συνοδεύονται από στήριξη και για τους παραγωγούς.

Διαβάστε επίσης: Κυριακίδου: Χαμηλό το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ευλογιάς πιθήκων

Η πρόταση για Οδηγία για την βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση της χρήσης των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030, και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη μαζί με προτάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών (Συμβούλιο της ΕΕ) και Κοινοβουλίου.

Σε γραπτή δήλωση ενόψει της παρουσίασης της πρότασης, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως «η βιωσιμότητα αποτελεί την εγγύηση μας για το μέλλον» καθώς μέσω αυτής της αρχής «μπορούμε να εγγυηθούμε τους φυσικούς μας πόρους, την υγεία μας, το κλίμα και την οικονομία» καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων.

«Η ΕΕ χρειάζεται να κάνει τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη γεωργία και πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων έχει ρόλο κλειδί να παίξει σε αυτή» τη μετάβαση.

«Θα εκπληρώσουμε τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο της ΕΕ για μείωση της χρήσης των επιβλαβών φυτοφαρμάκων» τόνισε.

«Θα τηρήσουμε επίσης την υπόσχεσή μας να μην αφήσουμε κανένα πίσω, είτε καταναλωτή είτε παραγωγούς» συνέχισε, καταλήγοντας πως οι φιλόδοξοι στόχοι σε αυτόν τον τομέα συνοδεύονται από «αντίστοιχη φιλοδοξία όσον αφορά το βαθμό στήριξης».

ΚΥΠΕ

Home