Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εκπέμπουν SOS

Offsite Team -
16.05.2022 - 13:55

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εκπέμπουν SOS

«Έπειτα από 500 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, αυτά τα είδη δέχονται επίθεση από την κλιματική αλλαγή»

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι χάνουν κάτω από την επιφάνεια του νερού της θάλασσας εκεί όπου βρίσκονται τα «τροπικά δάση» και είναι η πηγή τροφής, το μέρος αναπαραγωγής και το καταφύγιο για πολλά είδη της θαλάσσιας ζωής.

Ειδικά σε ένα μέρος όπως το Μαϊάμι που θεωρείται η «πρωτεύουσα της κρουαζιέρας στον κόσμο», κάτω από τις καρίνες των τεράστιων πλοίων μια υποβρύχια κάμερα παρέχει σημαντικότατες πληροφορίες από έναν άλλο κόσμο, που προσπαθεί να αντισταθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτή η κάμερα που βρίσκεται σε μια 15ετή αποστολή, είναι ένα από τα πολλά εγχειρήματα ενός θαλάσσιου βιολόγου και ενός μουσικού για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τους κοραλλιογενείς υφάλους που πεθαίνουν συνδυάζοντας την επιστήμη και την τέχνη.

Μέσω της εταιρείας τους παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες των θαλάσσιων αυτών πλασμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο με κοντινά πλάνα των λαμπερών κοραλλιών με την κατάλληλη μουσική και με πρωτότυπο μοντάζ, ομιλίες σε διάφορα συνέδρια.

«Δεν είμαστε όλοι τέχνη. Δεν είμαστε όλοι επιστήμη. Δεν είμαστε όλοι τεχνολογία. Είμαστε μια αλχημεία», είπε ο Κόλιν Φουντ ( Colin Foord). Αυτός και ο συνεργάτης του, JD McKay μίλησαν στο Associated Press για το όραμά τους αλλά και για το έργο τους με τίτλο «Coral City Camera»,το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια προβολές και συνήθως έχει περίπου 100 θεατές στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή κάθε μέρα.

«Θα είμαστε πραγματικά σε θέση να τεκμηριώσουμε ένα έτος ανάπτυξης κοραλλιών, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει επί τόπου σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, και αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή έχουμε αυτήν την τεχνολογική σύνδεση εδώ στο λιμάνι του Μαϊάμι που μας επιτρέπει να έχουμε ρεύμα και internet», είπε ο Φουντ και πρόσθεσε: Η ζωντανή ροή έχει ήδη αποκαλύψει ότι τα κοράλλια αλλά και το staghorn μπορούν να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε ένα εξαιρετικά αστικοποιημένο υποθαλάσσιο περιβάλλον, μαζί με 177 είδη ψαριών, δελφινιών, και άλλης θαλάσσιας ζωής. Τα χαρακτήρισε ανθεκτικά κοράλλια και αποκάλυψε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να δείξουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει πλούσια θαλάσσια ζωή εδώ στην πόλη μας».

Ο ΜακΚέι, με τη σειρά του περιγράφει πώς τα κινηματογραφεί στο εργαστήριό τους στο Μαϊάμι, καλλιεργώντας κοράλλια σε δεξαμενές.

«Ουσιαστικά δημιουργούμε ένα σετ με ένα από αυτά τα ενυδρεία, και μαζί με την βοήθεια ηθοποιών... (κοράλλι, γαρίδα ή οτιδήποτε άλλο), το κινηματογραφούμε, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα, ό,τι αυτό μπορεί να συμβαίνει στη σκηνή, και μετά το soundtrack με κάποιους ήχους από το περιβάλλον».

Η αποστολή τους είναι επείγουσα: Ύστερα από 500 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, αυτά τα είδη δέχονται επίθεση από την κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί τη λεύκανση των κοραλλιών και αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να τα εξαφανίσουν, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Οι ισχυρότερες καταιγίδες και οι αλλαγές στη χημεία του νερού μπορούν να καταστρέψουν τις δομές των υφάλων, ενώ τα αλλοιωμένα ρεύματα παρασύρουν τρόφιμα και προνύμφες.

«Το staghorn, αλλά και όλα τα άλλα είδη κοραλλιών που ζουν στο Government Cut παρέχουν ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς οι κοινότητες τους μπορούν να προσαρμοστούν όπως στην αυξανόμενη θερμότητα και στη μολυσμένη απορροή, ακόμη και σε ένα τόσο απίθανο περιβάλλον όπως το λιμάνι του Μαϊάμι.

«Το λιμάνι είναι ένα ανεκτίμητο μέρος για έρευνα για τα κοράλλια», είπε ο Φουντ. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα μπορέσετε να επαναφέρετε τα οικοσυστήματα όπως ήταν πριν από 200 χρόνια. Οι επιλογές που μας μένουν είναι πιο ριζοσπαστικές. Βλέπουμε τη δύναμη της τεχνολογίας που συνδέει τους ανθρώπους με τη φύση. Είμαστε τυχεροί ως καλλιτέχνες και τα κοράλλια επωφελούνται», κατέληξε ο Φουντ».

lifo.gr

Δημητριάδης: Ζωτικής σημασίας η προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Offsite Team -
01.07.2022 - 10:56

Δημητριάδης: Ζωτικής σημασίας η προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Δράσεις για προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος συζήτησε ο Υφ. Ναυτιλίας στη Σύνοδο των ΗΕ για τους Ωκεανούς

Η αναβάθμιση και την περαιτέρω προώθηση καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων που θα συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη περί βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών καθώς και της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που διεξάγεται μεταξύ 27 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα  της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων που συνδέονται με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, ενώ σημείωσε επίσης τη μεγάλη σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και τον ιστορικό δεσμό με αυτή μέσω παραδοσιακών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη μίας βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης. 

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αρ. 14 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και των στόχων της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν συνεργασίες και να αναληφθούν διεθνείς στοχευμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τους ωκεανούς, τις θάλασσές και τη γαλάζια οικονομία, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι θα πρέπει αυτές να είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένες με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κλείνοντας ο Υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην προστασία της Μεσογείου, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και φιλόδοξης γαλάζιας οικονομίας, και ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη μακροχρόνια εθνική Στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία “SEA Change 2030”, καθώς και για την εθνική Στρατηγική για την γαλάζια οικονομία.

Σημειώνεται τέλος πως στη Σύνοδο υιοθετήθηκε πολιτική διακήρυξη από το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Δημητριάδης είχε επαφές με ομολόγους του άλλων κρατών με θέματα που άπτονται των θαλάσσιων μεταφορών και της γαλάζιας οικονομίας.

ΚΥΠΕ

Home