Πάνω από 40% των πάγων Γροιλανδίας έλιωσε σε μόλις μία εβδομάδα

Πάνω από 40% των πάγων Γροιλανδίας έλιωσε σε μόλις μία εβδομάδα

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Περισσότερο από το 40% των πάγων στη Γροιλανδία έλιωσε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συνολική απώλεια πάγου να αγγίζει τους δύο γιγατόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Ενώ η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί γεμάτο με πάγο, είναι ασυνήθιστο να χάνεται τέτοια ποσότητα στην αρχή του καλοκαιριού. Η μέση «περίοδος τήξης» διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, ωστόσο το μεγαλύτερος μέρος της σημειώνεται τον Ιούλιο.

Η ξαφνική άνοδος στο λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστη, αλλά όχι πρωτόγνωρη» αναφέρει ο Thomas Mote, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στο CNNi.

«Είναι ισάξιο με τις ανόδους που είχαμε παρατηρήσει τον Ιούνιο του 2012» πρόσθεσε ο Mote, αναφερόμενος στο μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων που έχει γίνει στην ιστορία.

Παρ΄ όλα αυτά, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα κακό σημάδι που ίσως προμηνύει ένα νέο, δυσάρεστο ρεκόρ.

2

Το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα και μειώνουν την ποσότητα θερμότητας, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση των πάγων ακόμα και το καλοκαίρι. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «albedo», όπως εξηγεί ο Mote.

«Όλο αυτό το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει και το φαινόμενο “albedo”» αναφέρει ο ερευνητής, πράγμα που σημαίνει πως θα επιτρέψει να απορροφάται περισσότερη θερμότητα του ήλιου μέσα στο καλοκαίρι και να λιώνουν περισσότεροι πάγοι.

Οι προβλέψεις για ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ

«Όλα τα σημάδια δείχνουν μία σεζόν με μεγάλη άνοδο του λιωσίματος των πάγων» τόνισε ο Mote.

Από την πλευρά του, ο κλιματολόγος Jason Box, προβλέπει πως το 2019 θα είναι «ένα έτος λιωσίματος πάγων» για τη Γροιλανδία.

Τόνισε, δε, πως φέτος έχουμε ασυνήθιστα πρώιμες εποχές τήξης, καθώς η περίοδος άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το μέσο όρο, σπάζοντας το ρεκόρ που χρονολογείται στο 2012.

3

Η επιφάνεια του χιονιού είναι ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή της δυτικής Γροιλανδίας, ενώ ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι «το 2019 ενδεχομένως να είναι μία χρονιά γεμάτη από λιώσιμο πάγων, ενώ υπάρχουν και μεγάλες πιθανότητες να καταρριφθεί το δυσάρεστο ρεκόρ του 2012», σύμφωνα πάντα με τον Box.  

Home