Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Solar Orbiter: Τράβηξε κοντινές θεαματικές φωτογραφίες του Ήλιου

Offsite Team -
19.05.2022 - 21:47

Solar Orbiter: Τράβηξε κοντινές θεαματικές φωτογραφίες του Ήλιου

Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες

Το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter τράβηξε μια σειρά από κοντινές και εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά νέες λεπτομέρειες του άστρου μας, μεταξύ άλλων τον λεγόμενο «ηλιακό σκαντζόχοιρο», έναν περίεργο πίδακα καυτών και κρύων αερίων που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ηλιακή επιφάνεια. Ο «σκαντζόχοιρος», όπως βαφτίστηκε από τους επιστήμονες, έχει έκταση 25.000 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσια από τη διάμετρο της Γης, καλύπτοντας παρόλα αυτά ένα μικρό μόνο τμήμα της διαμέτρου του Ήλιου (1,4 εκατ. χλμ).

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που είναι επικεφαλής της αποστολής του Solar Orbiter σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το σκάφος είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει το νότιο πόλο του Ήλιου. Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες αυτής της περιοχής του μητρικού άστρου μας, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στη δημιουργία του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Για «εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα», έκανε λόγο ο ηλιακός φυσικός Νταβίντ Μπέργκμανς του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος για την υπεριώδη κάμερα (Extreme Ultraviolet Imager) του σκάφους, η οποία τραβά υψηλής ανάλυσης εικόνες των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του Ήλιου, του ηλιακού στέμματος.

Το Solar Orbiter,το οποίο είχε εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει δέκα επιστημονικά όργανα (εννέα ευρωπαϊκά και ένα αμερικανικό), έκανε την πρώτη του προσέγγιση στον Ήλιο στις 26 Μαρτίου φθάνοντας στο λεγόμενο περιήλιο. Θα κάνει το επόμενο κοντινό πέρασμά του στις 13 Οκτωβρίου, σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το άστρο, οπότε αναμένεται να τραβήξει ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες. Αλλά μόνο μετά το 2026 το σκάφος θα μπορέσει να «δει» τις πολικές περιοχές του Ήλιου πιο άμεσα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Ο κύριος επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στον Ήλιο και στην ηλιόσφαιρα, τη μεγάλη «φυσαλίδα» στο διάστημα, η οποία εκτείνεται πέρα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και είναι γεμάτη με ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, κυρίως του ηλιακού «ανέμου». Είναι η κίνηση αυτών των σωματιδίων και των σχετιζόμενων ηλιακών μαγνητικών πεδίων που δημιουργούν τον διαστημικό «καιρό». Απώτερος σκοπός είναι η καλύτερη πρόβλεψη από τους επιστήμονες αυτού του καιρού, που μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη Γη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημητριάδης: Ζωτικής σημασίας η προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Offsite Team -
01.07.2022 - 10:56

Δημητριάδης: Ζωτικής σημασίας η προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Δράσεις για προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος συζήτησε ο Υφ. Ναυτιλίας στη Σύνοδο των ΗΕ για τους Ωκεανούς

Η αναβάθμιση και την περαιτέρω προώθηση καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων που θα συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη περί βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών καθώς και της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που διεξάγεται μεταξύ 27 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα  της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων που συνδέονται με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, ενώ σημείωσε επίσης τη μεγάλη σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και τον ιστορικό δεσμό με αυτή μέσω παραδοσιακών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη μίας βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης. 

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αρ. 14 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και των στόχων της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν συνεργασίες και να αναληφθούν διεθνείς στοχευμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τους ωκεανούς, τις θάλασσές και τη γαλάζια οικονομία, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι θα πρέπει αυτές να είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένες με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κλείνοντας ο Υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην προστασία της Μεσογείου, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και φιλόδοξης γαλάζιας οικονομίας, και ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη μακροχρόνια εθνική Στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία “SEA Change 2030”, καθώς και για την εθνική Στρατηγική για την γαλάζια οικονομία.

Σημειώνεται τέλος πως στη Σύνοδο υιοθετήθηκε πολιτική διακήρυξη από το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Δημητριάδης είχε επαφές με ομολόγους του άλλων κρατών με θέματα που άπτονται των θαλάσσιων μεταφορών και της γαλάζιας οικονομίας.

ΚΥΠΕ

Home