Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τίγρης Τασμανίας: Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να την επαναφέρουν

Offsite Team -
17.08.2022

Τίγρης Τασμανίας: Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να την επαναφέρουν

Η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη της Τασμανίας πέθανε σε ζωολογικό κήπο του νησιού το 1936

Επιστήμονες στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν στη ζωή την τίγρη της Τασμανίας περίπου 100 χρόνια μετά τον θάνατο της τελευταίας.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το project υποστηρίζουν πως μπορούν να αναδημιουργήσουν το είδος, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας, με τον πρώτο θυλακίνο να μπορεί να εγκατασταθεί στη Γη μέσα σε διάστημα 10 ετών από σήμερα.

Το προσωνύμιο "τίγρη της Τασμανίας" προέκυψε για τους θυλακίνους με αφορμή τις ρίγες που έφεραν στην πλάτη τους, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για μαρσιποφόρο, ένα είδος αυστραλιανού θηλαστικού.

Σκοπός των επιστημόνων είναι να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα μαρσιποφόρων, το DNA των οποίων είναι αρκετά παρόμοιο με των θυλακίνων και στη συνέχεια με τη χρήση τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων να επαναφέρουν το εξαφανισμένο είδος -ή τουλάχιστον μια αρκετά κοντινή εκδοχή του- στη ζωή.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρώπη: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών

Ο πληθυσμός των θυλακίνων μειώθηκε δραματικά, όταν οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αυστραλία, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και στην συνέχεια ακόμα περισσότερο όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ντίνγκο, ένα είδος άγριου σκύλου που ανήκει στην οικογένεια των Κυνιδών.

Το μαρσιποφόρο κατέληξε να μπορεί να περιπλανάται ελεύθερο αποκλειστικά στο νησί της Τασμανίας από όπου όμως, επίσης, τελικά εξαφανίστηκε. Συγκεκριμένα, η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη πέθανε στο ζωολογικό κήπο Hobart το 1936.

Εάν τελικά, οι επιστήμονες πετύχουν τον σκοπό τους, θα πρόκειται για την πρώτη αναδημιουργία ζώου που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία αν και πολλοί ερευνητές παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για "σενάριο επιστημονικής φαντασίας" σημειώνοντας πως η ομάδα του εν λόγω project αναζητά περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, παρά την σοβαρή επιστημονική πρόοδο.

Πηγή: news247.gr

Home