Τοποθετήθηκαν οι τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιών (ΦΩΤΟ)

Τοποθετήθηκαν οι τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιών (ΦΩΤΟ)

Tοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή

Στην τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών (Tyto alba) στην περιοχή της Χοιροκοιτίας συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάρνακας. Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών εντάσσεται στο πλαίσιο ενός παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών.

Σε δηλώσεις του κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των τεχνητών φωλιών στην Χοιροκοιτία, ο κ. Καδής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως ήδη οι πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών, που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έχουν στεφθεί με σημαντική επιτυχία. «Υπάρχουν περιοχές οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, ωστόσο σήμερα για την αντιμετώπιση τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα. Χρησιμοποιείται μόνο αυτή η προσέγγιση, των τεχνητών φωλιών για την αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και συμβατή με τις νέες πολιτικές που θέλουν σεβασμό προς το περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία».

ωγφεψδαδςαδαςδ

Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως «σε αυτή την προσπάθεια, καθοριστική είναι η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους, δηλαδή της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωργίας, όπως επίσης και επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν και κορυφαίοι επιστήμονες, παγκόσμιας εμβέλειας, από το Ισραήλ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να απαλλάξουν τη χώρα τους από τα χημικά σκευάσματα, αξιοποιώντας μόνο τη μέθοδο των τεχνητών φωλιών για την αντιμετώπιση των τρωκτικών». Επιπρόσθετα, ο κ. Καδής επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά των μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Κράτους. Είναι χαρακτηριστική, ανέφερε, η συνδρομή του Bird Life, όπως και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου, παράρτημα Λάρνακας.

«Με τη συνεργασία όλων θεωρούμε ότι θα πετύχει η προσπάθεια μας που θα έχει όφελος για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 400 φωλιές και μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκαταστήσουμε άλλες 100. Θεωρούμε ότι θα είναι μια προσπάθεια η οποία μόνο καλά μπορεί να αποφέρει».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού ως μέσου βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, ο κ. Καδής ανέφερε πως αυτό «ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στο Γραφείο μου με τη συνδρομή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Ήδη, στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς, συμπεριλήφθηκε συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο θα καλύψει την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου με τις φωλιές για αντιμετώπιση των τρωκτικών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου Λάρνακας, κ. Αντώνης Κακουλλής, είπε πως «εγκαινιάζουμε σήμερα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και το Υπουργείο Γεωργίας, ένα πρόγραμμα τοποθέτησης φωλιών για τα ανθρωποπούλια στην επαρχία μας. Σήμερα τοποθετήθηκαν στην επαρχία Λάρνακας περίπου 30 φωλιές και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμες άλλες 100 και προχωρούμε για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη μάστιγα που απειλεί τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και την γεωργία του τόπου μας».

βγωφψδαςδδς

Ο κ. Νίκος Κασίνης, εκ μέρους της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ανέφερε πως η Υπηρεσία συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια για διατήρηση της άγριας ζωής. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, συνέχισε, ο οποίος έχει αγκαλιάσει το σχέδιο δράσης για βιολογική καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών. Ευελπιστούμε και εμείς, κατέληξε, με την αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών να καλυφθούν επαρκώς οι περιοχές που πλήττονται κυρίως από τους αρουραίους, που τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. 

Ο ρόλος των τεχνητών φωλιών

Οι τεχνητές φωλιές εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Κατ’ αρχήν για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατ΄επέκταση να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους και στην επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψαν να συναντώνται. Επίσης, βοηθούν στην προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και, το πιο σημαντικό, πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη από  χημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Η διατροφή των ανθρωποπουλιών περιλαμβάνει τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο ή αλλού, έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 90% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά. Το κάθε ώριμο πουλί μπορεί να καταναλώσει 4-6 τρωκτικά κάθε βράδυ αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα αν υπάρχουν νεαρά που θα πρέπει να τραφούν.

Πληροφορίες

Το ανθρωποπούλι είναι το πιο πλατιά διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας στον πλανήτη και συναντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Υπάρχουν 35 διαφορετικά υποείδη του είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη, που διαφέρουν μορφολογικά στις διαστάσεις σώματος αλλά και στο χρωματισμό. Συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη πτηνών του Νόμου που προνοεί για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2003.

 

Home