Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Γεωργίας: Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για διατήρηση των φώκιων

Offsite Team
- 31.01.2020

Υπ. Γεωργίας: Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για διατήρηση των φώκιων

Thumbnail
Με στόχο, είπε ο κ. Καδής, την προστασία του εμβληματικού αυτού είδους

Επιβάλλεται να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού των φώκιων αλλά και την περαιτέρω αύξηση του στον κυπριακό χώρο, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής προσθέτοντας ότι στην Κύπρο ζουν λίγες μεσογειακές φώκιες.

 

Με αφορμή την γέννηση τριών φώκιων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες ανέφερε ότι «η γέννηση τριών νέων ατόμων, ενός απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους το οποίο αριθμεί ανά το παγκόσμιο μόνο 600 άτομα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο γεγονός για την Κύπρο». 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι νεογέννητες φώκιες, η Ίριδα, η Ναυσικά και ο Τρίτωνας, γεννήθηκαν στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου (στην περιοχή του Ακάμα) τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, και βρίσκονται υπό την επιτήρηση της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο. Διανύοντας τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μικρά φωκάκια περνούν σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στη σπηλιά τους. Σταδιακά, αρχίζουν να απομακρύνονται με τη συνοδεία της μητέρας τους, ακολουθώντας την στην εξεύρεση τροφής. Μετά το πέρας της περιόδου γαλουχίας, που διαρκεί 3 με 4 μήνες περίπου, τα νεαρά ζώα θα ανεξαρτητοποιηθούν από την μητέρα τους, χωρίς απαραίτητα να εγκαταλείψουν τη σπηλιά όπου γεννήθηκαν.  

Με στόχο, είπε ο κ. Καδής, την προστασία του εμβληματικού αυτού είδους, μεταξύ άλλων μέτρων εκδόθηκε Διάταγμα με το οποίο δημιουργήθηκε Ζώνη Προστασίας γύρω από την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, στην οποία απαγορεύεται η αλιεία καθώς και η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών.  

Σημείωσε, ότι τα μέτρα του Διατάγματος, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εισηγήσεις που υπέβαλε σε έκθεσή του ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα της διατήρησης της μεσογειακής φώκιας, Δρ. Παναγιώτης Δενδρινός.  

«Στόχος μας είναι η προστασία και η σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών, με γνώμονα την όσο το δυνατό αρμονικότερη συμβίωση φώκιας και ανθρώπου. 

Ο Υπουργός συνεχάρη την Ομάδα Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας και τις τοπικές κοινωνίες, ο ρόλος των οποίων, σημείωσε, είναι καταλυτικός στην προστασία και την αύξηση του πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας στις θάλασσές μας.

*φωτογραφία

ΚΥΠΕ

Home