Υπογράφηκε η διακήρυξη για κλιματική αλλαγή ενόψει COP25

Υπογράφηκε η διακήρυξη για κλιματική αλλαγή ενόψει COP25

Διακήρυξη περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την κλιματική αλλαγή ενόψει COP25

Περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις και φορείς συνήλθαν το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία, ανταποκρινόμενες στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), και συνυπέγραψαν Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή και τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που συνέρχεται από σήμερα έως και τις 13 του μήνα στη Μαδρίτη.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι στη Διακήρυξη οι οργανώσεις τονίζουν ότι είναι πλέον επείγουσα ανάγκη για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για να σταματήσει η καταστροφή και ότι επείγουν μέτρα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των ρύπων, της προστασίας της φύσης, των δασών και ωκεανών, στην αναπροσαρμογή της διατροφής και της οικονομίας και τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αναφέρεται ότι στην Κύπρο ήδη σημειώνονται φαινόμενα λειψυδρίας, η απερήμωση βρίσκεται προ των πυλών, ενώ διαφαίνεται και μείωση της βιοποικιλότητας, αφού πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. 

"Για να αντιμετωπιστεί η απερήμωση απαιτείται σωστός προγραμματισμός για σωστή υδατική διαχείριση με την πάταξη των παρανόμων γεωτρήσεων και τη μη-έγκριση αδειών για υδροβόρα αναπτυξιακά έργα όπως τα γήπεδα γκολφ", αναφέρεται.

Παράλληλα τονίζεται ότι η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και αυτό θα γίνει μόνο με την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και ιδιαίτερα με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας αφού η Κύπρος είναι μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στη Διακήρυξη χαιρετίζεται η απόφαση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία ως πρώτο βήμα για επέκτασή τους και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά υποστατικά καθώς και το μέτρο για προώθηση αντικατάστασης οχημάτων με ηλεκτρικά. Τονίζεται, μεταξύ άλλων η ανάγκη για περιορισμό στη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.

Επίσης αναφέρεται ότι η η επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή λιπασματοποίηση και ακολούθως η ανάκτηση ενέργειας και η διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι δράσεις κάτω από το κεντρικό σύνθημα  «S.O.S. ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»  διοργανώνονται στην Κύπρο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στη Μαδρίτη.  

Επίκεντρο των δράσεων της Τετάρτης θα είναι το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας (Πλατεία Ελευθερίας και οδοί Λήδρας – Ονασαγόρου). Θα ξεκινήσει πορεία στις 1600 από τις πιο οδούς Λήδρας-Ονασαγόρου και θα καταλήξει  στην Πλατεία Ελευθερίας όπου και θα διαβαστεί ψήφισμα.

KΥΠΕ

 

Home