Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1461 δήλωσαν να ψηφίσουν σε Δήμο και Κοινότητα που δεν δικαιούνταν

Στέλιος Στυλιανού
- 20.04.2024

1461 δήλωσαν να ψηφίσουν σε Δήμο και Κοινότητα που δεν δικαιούνταν

Thumbnail
Οι Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες εγκρίθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις (Πίνακας)

Την εξέταση των 3560 ενστάσεων που υποβλήθηκαν για μετακινήσεις ψηφοφόρων ολοκλήρωσαν οι Επαρχιακές Διοικήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Ελλίκο Ηλία να αναφέρει ότι 1461 από τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν ενώ 2099 (ποσοστό 59%) απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι αιτήσεις  για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων λόγω αλλαγής διεύθυνσης εκλογέων ανήλθαν στις 20.890.  Μάλιστα υπήρξαν φωνές από υποψηφίους σε πολλές περιοχές για κουβαλητούς ψηφοφόρους.

Οι 559  ενστάσεις αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1.564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1.212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας.

Σημειώνεται ότι σε δημαρχούμενες περιοχές οι περισσότερες ενστάσεις που έγιναν δεκτές αφορούσαν την Μέσα Γειτονιά όπου υποβλήθηκαν συνολικά 445 ενστάσεις με τις 297 να εγκρίνονται. Παράλληλα στα Κάτω Πολεμίδια εγκρίθηκαν 97 ενστάσεις από τις συνολικά 197 ενώ στην Λακατάμεια την ίδια ώρα από τις 176 ενστάσεις εγκρίθηκαν οι 95.

Μεγάλος αριθμός ενστάσεων όσο αφορά τους Δήμους είχαμε και στον Δήμο Πάφου όπου από τις 497 ενστάσεις εγκρίθηκαν μόλις οι 71 αλλά και στον Δήμο Λεμεσού όπου εγκρίθηκαν 63 ενστάσεις από τις 89 που υποβλήθηκαν.

Όσον αφορά τις κοινότητες μεγάλος αριθμός ενστάσεων εγκρίθηκαν στην Δένεια όπου υπήρξαν 46 ενστάσεις με τις 38 να εγκρίνονται όπως και στην Φλάσου όπου από τις 42 εγκρίθηκαν οι 27. Στην Επαρχία Λεμεσού και στο χωριό Φοινί υποβλήθηκαν 136 ενστάσεις με τις 68 να εγκρίνονται.

Σημειώνεται πάντως ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους Επάρχους όπως καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις, για τις οποίες δύναται να στοιχειοποιηθεί υπόθεση για να διαβιβαστούν το συντομότερο δυνατόν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και λήψη μέτρων.

Πάντως ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών ερωτηθείς εάν αυτές οι ενστάσεις κατευθύνθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα ή υποψηφίους ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έγινε κι αυτό. 

Την ίδια ώρα κληθείς να πει εάν το Υπουργείο προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων και την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων, για να αποφευχθεί στο μέλλον αυτό το φαινόμενο εξήγησε πως, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, θα διερευνηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να διαφοροποιηθεί η νομοθεσία. 

Ενδεχομένως, είπε, ένα μέτρο να είναι η χρήση της διεύθυνσης στην οποία διέμενε κάποιος έναν χρόνο πριν τις Εκλογές αντί κάποιους μήνες όπως ισχύει τώρα. Συμπλήρωσε ότι, σε συνεργασία με το Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, εξετάζονται και κάποιες άλλες επιλογές, ώστε να εξευρεθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των διευθύνσεων.

Δείτε αναλυτικά πιο κάτω τις ενστάσεις ανα Δήμο και Κοινότητα και πόσες εγκρίθηκαν και απορρίφθηκαν:

1

1

1

1

 

1Στέλιος Στυλιανού

0
Home