Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

18:30: Ώρα κρίσης στο ΔΗΣΥ

Offsite Team
- 10.06.2019

18:30: Ώρα κρίσης στο ΔΗΣΥ

Thumbnail
Άνοιξαν οι ασκοί της… Πινδάρου – Τι θα συζητηθεί στη συνεδρία-μαραθώνιο του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου

Πολύωρη αναμένεται να είναι η αποψινή συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στις 18:30. Παρά το γεγονός ότι το ΔΗΣΥ αναδείχθηκε σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση ως το πρώτο κόμμα, εντούτοις οι απώλειες 8,73% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές (29,02% το 2019 έναντι 37,75% του 2014) και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, από το 2004, έλαβε κάτω του φράγματος του 30% άναψαν τις συζητήσεις σε πολλά επίπεδα.

Η συνεδρία είχε συγκληθεί προκειμένου να συζητηθεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, έχει να κάνει με: 

  • τις θέσεις κόμματος στο εθνικό θέμα,
  • τον ιδεολογικό-πολιτικό προσανατολισμό τους ΔΗΣΥ, 
  • τις σχέσεις Πινδάρου – Προεδρικού, 
  • την ανάγκη ανανέωσης της ηγετικής πυραμίδας (θέμα που συνδέεται και με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Φθινοπώρου), 
  • τη ρητορική του κόμματος στις Ευρωεκλογές και ειδικότερα την επικοινωνιακή καμπάνια που ακολούθησε με το γνωστό «μην τους αφήσετε να μας γυρίσουν πίσω», αλλά και, 
  • τις απόψεις που διατυπώθηκαν  περί «δανεικών ψήφων» του ΑΚΕΛ με αφορμή την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, 
  • το νέο κομματικό πεδίο, όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές και 
  • την αποχή ψηφοφόρων του κόμματος από τις τελευταίες εκλογές. 

Δεν αναμένεται πάντως να τεθεί θέμα ηγεσίας, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες φωνές, αφού η πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζει τον πρόεδρο του κόμματος. 

Σε πρώτη φάση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα και να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες μέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να μην εμπλακεί σε ένα δημόσιο διάλογο με πρωτοκλασσάτα στελέχη του κόμματος, είχε κατ’ ιδίαν επαφές με κάποιους από τους διαφωνούντες και βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την παλιά φρουρά της Πινδάρου και το Προεδρικό. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι παρεμβάσεις Υπουργών της κυβέρνησης που θα λάβουν μέρος στη συνεδρία, όπως του Υπ. Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπ. Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη (και όχι μόνο), αλλά και των πρωτοκλασσάτων στελεχών που τις προηγούμενες μέρες είχαν ασκήσει δημόσια κριτική. Η τοποθέτηση του τέως υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της συνέντευξης-φωτιά που είχε δώσει στο Φιλελεύθερο (στις 2 Ιουνίου) και η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή να ανοίξει το κουτί της… Πινδάρου. Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί η τοποθέτηση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος θέτει θέμα ξεκαθαρίσματος της θέσης του κόμματος στο κυπριακό, αλλά και να κρατηθούν αποστάσεις από το Προεδρικό. Μάλιστα, ο κ. Πουργουρίδης μιλώντας σήμερα (Δευτέρα, 9 Ιουνίου) στον Alpha είχε στείλει το μήνυμα ότι «ο ΔΗΣΥ δεν εκπέμπει καθαρό λόγο στο Κυπριακό, είναι νεφελώδες το πρόγραμμα του και (…) σε κάποια θέματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει τακτικισμούς, λανθασμένα συμπορεύτηκε μαζί του και συνεχίζει να το πράττει».   

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η βραδιά αναμένεται να είναι μακρά, ενώ δεν αποκλείεται η συνεδρία να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Ο στόχος δεν είναι μόνο να απορροφηθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά να γίνουν όλες οι διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέπουν στο ΔΗΣΥ να συνεχίσει αλώβητος την πολιτική του κυριαρχία και τα επόμενα χρόνια, παρά τη φυσιολογική φθορά που έχει ως κυβερνώσα παράταξη.  

 

Home