Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: Επιδίωξη οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης

Offsite Team
- 25.02.2020

Αβέρωφ: Επιδίωξη οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης

Thumbnail
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Τα γραφεία της ΣΕΚ επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με το  Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, όπου και έλαβε χώρα συνάντηση με τη Γραμματεία της ΣΕΚ. 

Μετά το πέρας αυτής, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής: 

«Είχαμε σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνάντηση με τη Γραμματεία της ΣΕΚ. Δηλώνω πως ήταν μια από τις πιο χρήσιμες και παραγωγικές συναντήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, τον φίλο Ανδρέα Μάτσα για τη φιλοξενία του αλλά και τη συναντίληψη για σωρεία ζητημάτων που έχουμε συζητήσει. Πρωταρχικός στόχος και επιδίωξη όλων είναι οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου γιατί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος και η μεγάλη εικόνα. Την ίδια ώρα είπαμε τις θέσεις μας προς τη ΣΕΚ ότι για να μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας, για να μπορεί το κράτος να έχει έσοδα για να κάνει κοινωνική πολιτική αλλά και να συντηρεί την κρατική μηχανή, χρειάζεται και ένας υγιής ιδιωτικός τομέας που σέβεται τον εργαζόμενο και γνοιάζεται για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 

Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε ήταν και το συνταξιοδοτικό. Κοινή διαπίστωσή μας ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Είναι κάποιοι πυλώνες πολιτικής που χαράχτηκαν εδώ και δεκαετίες. Έχουμε ένα καλό σύστημα αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Εκσυγχρονισμός που θα επιφέρει βελτιώσεις πάνω στην ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Είπαμε την άποψή μας ότι πρέπει να ξεκινήσει η κυβέρνηση μια μελέτη για μείωση του ορίου συνταξιοδότησής στο 63ο στα βαριά επαγγέλματα αλλά και μια μελέτη αναλογιστική από το αρμόδιο Υπουργείο, αυτό το πέναλτι που σήμερα επιβάλλεται όταν κάποιος φύγει κάποια χρόνια πριν από το όριο αφυπηρέτησης, αυτό το πέναλτι που είναι 6% κάθε χρόνο, μέσα από την αναλογιστική μελέτη να φανεί για πόσα χρόνια θα ισχύει και όχι να είναι μέχρι τέλους για τον συνταξιούχο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η αναλογιστική μελέτη γιατί θα διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Και πάλι ευχαριστώ αγαπητέ Αντρέα, αγαπητέ Γενικέ για την φιλοξενία και να ξέρεις πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μέσα από τις πολιτικές και τις πράξεις του που δείχνει τον σεβασμό του  προς τους εργαζομένους. Και είναι οι πολίτικές της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού που ανόρθωσαν την κυπριακή οικονομία με τις θυσίες των εργαζομένων και του συνόλου του λαού μας αλλά και που την ανεργία του 17% την οδηγούμε σε μια πορεία πλήρους απασχόλησης χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είναι ψηλός ο πήχης που θέτουμε. Δεν είναι αρκετό να μειώνεται η ανεργία αλλά εξίσου και πιο σημαντικό είναι να ανεβαίνουν και οι απολαβές των εργαζομένων και αυτός είναι ο στόχος. 

Όταν η Κύπρος που τη θέλουμε να πηγαίνει μπροστά στο πέρασμά της να μην αφήνει κανέναν πίσω και να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη που όλοι να επωφελούνται από τον πλούτο που δημιουργούμε με τους αγώνες, με την εργατικότητα και την παραγωγικότητα του συνόλου του λαού μας».

Και αποδίδοντας στους εργαζόμενους το μερίδιο που τους αναλογεί μέσα από την συμμέτοχή τους στο παραγωγικό πρότυπο, τόνισε ο κ. Μάτσας για να απαντήσει ο κ. Νεοφύτου, «βεβαιότατα. Μια οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση αγαπητέ μου Γενικέ Γραμματέα, δεν έχει μέλλον αν δεν έχει ικανοποιημένους τους εργαζομένους, αν δεν τους αμείβει σωστά, αν δεν τους σέβεται, αν δεν έχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καμιά μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει μέλλον. Θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο».

Ο κ. Μάτσας δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: 

«Είχαμε σήμερα μια σημαντική και χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και το επιτελείο του μέσα από την οποία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς και θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική. Παραθέσαμε ως ΣΕΚ τις ανησυχίες μας σε σχέση με τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας αλλά την ίδια στιγμή την αισιοδοξία μας σε σχέση με τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε σχέση με την οικονομία, την περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και με τη ρύθμιση της ίδιας της αγοράς εργασίας. Ήταν σημαντική η διαπίστωση από την πλευρά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει η ΣΕΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα ευρύτερα σ’ αυτή την προσπάθεια και μέσα από τη συναινετική και συλλογική προσπάθεια  που μπορεί και πρέπει να καταβληθεί έτσι ώστε οι εργαζόμενοι αλλά και το σύνολο της κοινωνίας να μπορέσουμε να βιώσουμε ακόμη θετικότερες καταστάσεις και δεδομένα. Ως ΣΕΚ στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς έχουμε υπενθυμίσει γι’ ακόμα μια φορά την προτεραιότητα που δίνουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της αγοράς εργασίας μέσα από τη διεύρυνση  του ρόλου και του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έχουμε αναδείξει την ανάγκη, όπως πολύ σωστά έχει αναφέρει ο φίλος ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, την επανασυζήτηση και επαναπροσέγγιση του θέματος που προκύπτει μέσα από την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% και θεωρούμε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Βουλής δημιουργείται το υπόβαθρο και η δυνατότητα έτσι ώστε να συζητηθεί τεκμηριωμένα και στοχευμένα το συγκεκριμένο θέμα και σε ό, τι αφορά το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για να κατοχυρώσει τους συνταξιούχους και του ιδιωτικού τομέα. 

Ως ΣΕΚ έχουμε ενημερώσει ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης της δικής μας μελέτης για να καταχωρήσουμε το πλαίσιο εισηγήσεων τις επόμενες ημέρες με την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε επίσης αναδείξει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προώθηση του θεσμού των ταμείων προνοίας σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε με  ακόμα περισσότερη επάρκεια το συνταξιοδοτικό ζήτημα δίνοντας προώθηση στον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότικών παροχών και την ίδια στιγμή έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα για τη ΣΕΚ  την άρση ή την επαναρύθμιση των χρεώσεων των τραπεζών με τρόπο που να αποδίδεται κοινωνική δικαιοσύνη και να δημιουργείται ένα βασικό υπόβαθρο σε σχέση με την διαχείριση του θέματος κυρίως για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει σταδιακά να δημιουργηθεί η προοπτική αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας χωρίς όμως να επιφέρει κοινωνικούς κλυδωνισμούς στο μεσοδιάστημα. Ήταν γενικά μια χρήσιμη συνάντηση φίλε Πρόεδρε, η ΣΕΚ θα συνεχίσει να συνδικαλίζεται και να πολιτεύεται με την ίδια τεκμηρίωση. 

Την ίδια σοβαρότητα και σύνεση και συναίνεση όπου χρειάζεται έτσι ώστε να είμαστε επωφελείς, ουσιαστικοί και χρήσιμοι και προς τα μέλη μας και προς το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει αποτελούν βασική παράμετρο για να μπορεί να υπάρχει υγιής προώθηση των εργασιακών σχέσεων και των ωφελημάτων που μπορεί να παρέχονται προς τους εργαζόμενους και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή. Όπως βέβαια και με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, έτσι ώστε να μπορούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας και της εδραίωσης της οικονομικής δικαιοσύνης και συνοχής. 

Μιλώντας για τις χρεώσεις των τραπεζών ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Όσον αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών γνωρίζετε αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα την παρέμβαση μου όταν πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκαν νέες χρεώσεις. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις προς το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια να οδηγήσουν το πελατολόγιο τους διαδικτυακά, όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν, δεν είναι εξοικειωμένες και δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες και δεν θα πετύχουν τους στόχους τους με το να φορτώνουν σε αυτή την ομάδα υπερχρεώσεις. Και σε αυτό είμαι απόλυτος. Στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να διορθώσουν σε αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες, διαφορετικά θα το ξαναπώ, να μην υποτιμούν τη δύναμή του νομοθέτη και ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί και να μπει πλαφόν στο θέμα των υποχρεώσεων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε «να μην μπούμε σε λεπτομέρειες όπως δεν μπήκα σε λεπτομέρειες όταν έκανα πριν δύο μήνες παρέμβαση και το αποτέλεσμα το γνωρίζουν οι πολίτες».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ποια είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού για το 12% για τους συνταξιούχους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Θα το ξαναπώ όπως τη διατύπωσα στην ολομέλεια της Βουλής και την ανέλυσα και στη Γραμματεία της ΣΕΚ. Από τη στιγμή που καθορίσαμε το όριο συνταξιοδότησης στο 65ο, αν δεν υπάρχει ρύθμιση για να υπάρχει κάποιο πέναλτι για κάποιον που αποχωρεί πριν το 65ο, δημιουργείται μια κοινωνική αδικία και ανισότητα. Και θα πω το παράδειγμα: Δύο εργαζόμενοι βάζουν συνεισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για 40 χρόνια εργασίας. Από τα 25 μέχρι ο ένας στα 63, ο άλλος στα 65. Πόσο κοινωνικά δίκαιο είναι αυτός που έβαλε για 43 χρόνια κοινωνικές ασφαλίσεις να ξεκινήσει να παίρνει δύο χρόνια περισσότερα σύνταξη. Και αν υποθέσουμε ότι η σύνταξη είναι 1000 ευρώ θα πάρει 26.000 ευρώ περισσότερα από τον συνάδελφο του που ήταν στην ίδια δουλειά, με τις ίδιες συνεισφορές κατ’ έτος με λιγότερο χρόνια συνεισφοράς και να πάρει ως σύνταξη στο παράδειγμα που είπα 26.000 περισσότερο.  Αυτό που πρέπει να διορθωθεί είναι αυτό το πέναλτι που μπαίνει θα είναι εφ’ όρου ζωής; Θεωρώ ότι τότε η κυβέρνηση όταν το έφερε και να θυμίσω γιατί ακούω καθημερινά το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ να λέει «αυτό το άδικο μέτρο πρέπει να διορθωθεί». Ποιο μέτρο; Θεωρούν την απόφαση τους γιατί δική τους ήταν η απόφαση και την έφεραν στη Βουλή ως άδικη; Διότι ξεχνούν να λεν ότι είναι το 2011 με νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ που ήρθε αυτή η ρύθμιση. Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι μέσα από μια αναλογιστική μελέτη που πιστεύω ούτε καν έγινε τότε, που να καθορίζει πόσα χρόνια πρέπει να είναι αυτό το πέναλτι. Άρα που θέλω να καταλήξω. Είτε κάποιος φύγει στα 63 είτε στα 65 στο  τέλος να παίρνει σύνολο τα ίδια λεφτά ως σύνταξη. Αυτό είναι το κοινωνικό δίκαιο. Και μπορεί να μην χρειαστεί να είναι εφ’ όρου ζωής, μπορεί αυτό το πέναλτι να είναι μέχρι παραδείγματος χάρη στα 75 χρόνια αλλά αυτό θα το καταδείξει μια αναλογιστική μελέτη που αυτοί που έφεραν το μέτρο που σήμερα χαρακτηρίζουν άδικο και μιλώ για την αριστερά, ούτε αναλογιστική μελέτη δεν είχαν κάνει». 

Σε παρέμβασή του πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Μάτσας τόνισε τα εξής:

«Απλώς αν μου επιτρέπετε ένα σύντομο σχόλιο. Ως ΣΕΚ προσεγγίζουμε το θέμα με πάρα πολύ σοβαρότητα μακριά από δογματισμούς και συνθήματα. Είμαστε όπως έχω ήδη αναφέρει στο στάδιο ολοκλήρωσης των δικών μας εισηγήσεων, σε μια προσπάθεια χωρίς να ανατρέπουμε τη βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων να δώσουμε μια ρύθμιση στο συγκεκριμένο ζήτημα ακριβώς για να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο ομαλά η όλη διαδικασία. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο αλλά νομίζω ότι δεν προσφέρει κανένας μας θετικές υπηρεσίες, αν προσεγγίζεται το ζήτημα αποσπασματικά και μέσα στη λογική δημιουργίας εντυπώσεων χωρίς να δημιουργείται την ίδια στιγμή το απαιτούμενο υπόβαθρο για να εφαρμοστεί κάτι που να μπορεί να λειτουργεί στην πράξη».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού πρόσθεσε τα εξής:

«Το είπαμε και στη συνάντηση, το είπα και στις δηλώσεις μου. Θεωρώ ότι είναι η ώρα για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού. Θα αναφερθώ σε ακόμα ένα παράδειγμα. Κοινωνική σύνταξη. Μεγάλη κοινωνική κατάκτηση από την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Όμως ας βάλουμε τα πράγματα κάτω. Το 2020 έχουμε μια γυναίκα εργαζόμενη που έβαζε συνεισφορές για χρόνια και παίρνει την κατώτατη βασική σύνταξη που αν δεν κάνω λάθος είναι 355 ευρώ τον μήνα. Η γειτόνισσα της δεν έβαλε ποτέ εισφορές και παίρνει την κοινωνική της σύνταξη, 349 ευρώ. Και αν αυτή που πλήρωνε για κοινωνικές ασφαλίσεις για δεκαετίες για τη βασική σύνταξη τον 355 ευρώ, αποφασίσει να φύγει αντί στα 65 στα 63. Θα παίρνει και λιγότερα από τη γειτόνισσα της η οποία έβαζε για δεκαετίες συνδρομές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Γι’ αυτό λέμε, κάνουμε κοινωνικές πολιτικές, κοινωνικό επίτευγμα, αλλά πρέπει να κάνουμε και την παραδοχή: κάποιες από αυτές τις προσεγγίσεις αν δεν υπάρξουν οι διορθωτικές κινήσεις δημιουργούν και κοινωνικές ανισότητες».  

Home