ΑΚΕΛ: Αβάσιμοι πρόσχημα οι ισχυρισμοί Ερτογάν

ΑΚΕΛ: Αβάσιμοι πρόσχημα οι ισχυρισμοί Ερτογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Το ΑΚΕΛ σχολιάζει τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας» συνιστούν επίδειξη μιλιταρισμού και σοβινισμού που προκαλεί τα κράτη και τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, προσθέτει νέα ένταση και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην περιοχή. Η επιστολή που ακολούθησε προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –εκτός Κύπρου και Ελλάδας- σε διαφορετικό ύφος καταγράφει τη λίστα των αξιώσεων της Τουρκίας από την ΕΕ και βέβαια αντιστρέφει την πραγματικότητα για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό βέβαια είναι αβάσιμο πρόσχημα, γιατί: 

 Πρώτο, οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών της κρατών καθορίστηκαν στη βάση της μέσης γραμμής. Τυχόν υιοθέτηση της λογικής Ερντογάν θα σήμαινε λιγότερα δικαιώματα για την Κύπρο και τους Κύπριους, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσπίσει Εθνικό Ταμείο, από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει, διασφαλίζοντας έτσι το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίους από τα όποια έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευσης υδρογρανανθράκων.

 Δεύτερο, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο της Κύπρου και στα έσοδα από το φυσικό αέριο διασφαλίζονται με λύση στο Κυπριακό και ειδικότερα από τη σχετική σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ του 2011. Αν η Τουρκία θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων τότε, αντί να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις και άλλες προκλητικές ενέργειες, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

 Η λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, θα συνιστά δικαίωση για όλους τους Κύπριους και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Home