ΑΚΕΛ: Να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ΑμεΑ στην Κύπρο

ΑΚΕΛ: Να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ΑμεΑ στην Κύπρο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες

 

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ: “Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) αποτελεί κάλεσμα προς όλους –κυβέρνηση, θεσμούς, κοινωνία- να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που βιώνουν τα ΑμεΑ στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσο αφορά τις δαπάνες για τα ΑμεΑ. Η Eurostat καταδεικνύει ότι ένα στα δύο άτομα με αναπηρία στην Κύπρο αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Ο ΟΗΕ προέβη σε δεκάδες αρνητικές παρατηρήσεις προς την Κύπρο για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες.  

Όποιος δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και πρακτικά στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε ζωή με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις για τα ΑμεΑ. Η κυβέρνηση αρνείται να εισακούσει τις κραυγές απόγνωσης και τις προειδοποιήσεις από το κίνημα των αναπήρων. Αποδείχθηκε ακόμα ότι το ΕΕΕ ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ξεχωριστές ανάγκες των ΑμεΑ. Από το 2014 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ξεχωριστή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ΑμεΑ. Μετά από πέντε χρόνια καθυστερήσεων, τώρα δηλώνει ότι θα αναμένει την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ προτού προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, κατεδαφίζει κομμάτι-κομμάτι το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές υποδομές, παραδίδοντας τις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά οδηγούν αλυσιδωτά σε περαιτέρω φτωχοποίηση, σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπειας των ΑμεΑ.

 

Το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τα ΑμεΑ του τόπου μας και απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ μέσα από την εκπόνηση ξεχωριστής νομοθεσίας που να συνάδει με τη Σύμβαση και να έχει αφετηρία τις ανάγκες που η κάθε αναπηρία δημιουργεί. Απέναντι στην κρατικά αδιαφορία και αναλγησία, διεκδικούμε πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης, αξιοπρέπεια για όλους"

 

Home