Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανθούση: Προσήλωση στις πολιτικές για ενεργό γήρανση

Offsite Team -
29.03.2022 - 20:44

Ανθούση: Προσήλωση στις πολιτικές για ενεργό γήρανση

Η Υφυπουργός σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην παροχή προσβάσιμων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας

Την προσήλωσή στην ανάπτυξη των σωστών πολιτικών που θα διασφαλίσουν τις συνθήκες για ενεργό γήρανση, διατηρώντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εξέφρασε την Τρίτη η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.  

«Στον κυκεώνα των δύσκολων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι πεποίθησης της Κυβέρνησης πως η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι εκ των ων ουκ άνευ» είπε η κ. Ανθούση μιλώντας σε διάλεξη στη Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών, μετά από πρόσκληση του Επίτροπου του Πολίτη.

Μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην παροχή προσβάσιμων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και την αποτελεσματική θεραπεία τους.

 

«Με τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, προσφέρεται σε όλους τους πολίτες της χώρας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική φροντίδα» είπε.  

Αναφέρθηκε επίσης στη διασφάλιση επαρκών εισοδημάτων για τους ηλικιωμένους μέσω συστημάτων συνταξιοδότησης και μηχανισμών υποστήριξης των ηλικιωμένων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.  

Έκανε επίσης λόγο για ενθάρρυνση των ηλικιωμένων για μεγαλύτερη εμπλοκή στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόθεσής μας να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν την κοινωνικοποίησή τους και παράλληλα να εντάξουν την άθληση στη ζωή τους, είναι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας για την υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού για ηλικιωμένους στο πλαίσιο της δράσης Αθλητισμός για Όλους» είπε.  

Ακόμη αναφέρθηκε στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης, με τη λειτουργία κέντρων υποστήριξης ηλικιωμένων, κυρίως στην ύπαιθρο και σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους.

Είπε εξάλλου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η φετινή χρονιά έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούν εθνικές δράσεις που ενισχύουν τη συμμετοχική και διαβουλευτική δημοκρατία, δίνοντας βήμα στους νέους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί δυσμενώς τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.  

Σε εθνικό επίπεδο, το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, ως ο συντονιστής των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, διεξάγει διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν πεδία για νέες ευκαιρίες που θα ενθαρρύνουν τους νέους να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής, πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας στην Κύπρο και στην Ευρώπη, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Offsite Team -
03.07.2022 - 16:28

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Οι προτάσεις Τατάρ αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων

Η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προς τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».

Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές «προτάσεις» και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο, σημειώνεται.

>>> Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ και Ουστέλ στηρίζουν τις προτάσεις Τατάρ

Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη «βουλή», απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που «είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».

>>> Διαβάστε επίσης: Προτάσεις συνεργασίας δύο κρατών παρουσίασε στον Γιέτζια ο Τατάρ

«Ο Τατάρ, που απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αντί να συναντηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Νίκο Αναστασιάδη και να μοιραστεί τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ προτιμά να σιωπά για μέρες και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποτάσσεται στις παρεμβάσεις και να εφαρμόζει ό,τι λέγεται. Ο Ερσίν Τατάρ μιλάει με όσα τον έβαλαν να λέει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, και κωφεύει στη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη στάση του Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων».

Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει το ΡΤΚ, έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι πρέπει να αρχίζουν να διαπραγματεύονται τα ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει χώμα και η ανεργία στους νέους χτυπάει ταβάνι.

Όπως είναι τα ΜΟΕ, αναφέρει το ΡΤΚ, δεν γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος και για τα δικαιώματα των Τ/κ. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει συζήτηση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας (της ΚΔ) για τα παιδιά μεικτών γάμων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

Το ΡΤΚ καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το μέλλον του τ/κ λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας!»

Παρόμοια είναι και η είδηση πρωτοσέλιδα σήμερα της εφημερίδας «Αβρούπα» που με τίτλο «Η Άγκυρα παίζει ο Τατάρ χορεύει» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρότεινε τις προτάσεις της Άγκυρας στην ε/κ πλευρά λες και είναι της τ/κ πλευράς και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τις στηρίζει.

Λίγο νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του είναι μια «ρεαλιστική προσέγγιση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις στις ειδήσεις του καναλιού TRT ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία του ζήτησε να την μεταφέρει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τις προτάσεις που κατέθεσε, στηρίζει πλήρως η Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή.

Αυτές οι προτάσεις είναι απαίτηση της νέας του πολιτικής και ενισχύουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home