Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντί «ναι» στην Τριμερή, έστειλε τον Πορθητή

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
07.05.2019 - 16:00

Αντί «ναι» στην Τριμερή, έστειλε τον Πορθητή

Thumbnail
Στον πάγο το Κυπριακό, εν αμφιβόλω η επόμενη μέρα στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση με το γεωτρύπανο του «Πορθητή» σε σημείο που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, δημιουργεί νέα εμπόδια και τετελεσμένα στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. 

Στο κενό φαίνεται πως καταλήγει και η πρόταση της Τζέιν Χολ Λουτ για άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του κυπριακού, σε μία προσπάθεια να υπερπηδηθεί το «καυτό» κεφάλαιο των όρων αναφοράς. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα μας ρεπορτάζ, η ε/κ πλευρά απάντησε θετικά στην πρόταση αυτή από την πρώτη στιγμή. Από την άλλη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Τουρκία φαίνεται να απάντησε αρνητικά στην πρόταση της κα Λουτ, ενώ με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα πως δεν θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μία προσπάθεια να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί το αδιέξοδο, πρότεινε στον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την σύγκλιση τριμερούς διάσκεψης μεταξύ Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Μάλιστα, συναφείς πληροφορίες της Offsite από Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως ο κ. Γκουτέρες ήταν κατ' αρχήν θετικός στην πρόταση Αναστασιάδη. Ωστόσο, φαίνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ οδηγούν σε «ναυάγιο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξάλλου, ο ίδιος ο ΠτΔ σε σημερινές του δηλώσεις, επεσήμανε πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

Με τα σημερινά δεδομένα και το Κυπριακό να παραμένει σε αδράνεια, η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των Τούρκικων προκλήσεων προχωρώντας με κινήσεις και καταγγελίες σε διάφορα επίπεδα.

Home