Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για μετάβαση Τατάρ στην Αγκυρα

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για μετάβαση Τατάρ στην Αγκυρα

Στην Άγκυρα μετέβησαν ο «πρωθυπουργός» και αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Τατάρ μαζί με τους αρχηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί, αντίστοιχα, ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουμάν δήλωσε ότι η επίσκεψη δύο αρχηγών κομμάτων της «αντιπολίτευσης» μαζί με τον «πρωθυπουργό» δημιουργεί ερωτήματα.

Ανέφερε ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ένας από τους δύο ίσους εταίρους για ίδρυση της ομοσπονδίας.

Είπε ακόμη ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου και ότι οι Τ/κ πιστεύουν ότι η επίσκεψη έχει σχέση με αυτό το θέμα. Ο Ερχουμάν είπε ότι η επίσκεψη βλάπτει την αυτοπεποίθηση των Τουρκοκυπρίων και ότι η θέληση είναι στη Λευκωσία.  

Ο αρχηγός του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ καταδίκασε τόσο αυτούς που έστειλαν την πρόσκληση, όσο και αυτούς που δέχτηκαν να πάνε στην Άγκυρα.  

Ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει αστεία με το μέλλον και τη θέληση των Τ/κ και πρόσθεσε πως άκουσε ότι πρόκληση έλαβε και ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ αλλά δεν μετέβηκε στην Άγκυρα.

Είπε ακόμη ότι η σχέση με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό ως δύο ίσοι αλλά όχι ως «μητέρα-παιδί».

ΚΥΠΕ

Home