Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΟΖ: Τι θα πουν οι Αρχηγοί στον Πρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 08.05.2019

ΑΟΖ: Τι θα πουν οι Αρχηγοί στον Πρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο

Thumbnail
Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τούρκικων παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την γεώτρηση που εξήγγειλε η Τουρκία, κίνηση την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως «δεύτερη εισβολή».

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα, τα κόμματα προτείνουν με κοινό μέτωπο τον άμεσο συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν ως «χρυσή» ευκαιρία το Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ στη Ρουμανία όπου θα πρέπει, όπως υποστηρίζουν, ο ΠτΔ να «κερδίσει» κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, τα κόμματα ετοιμάζουν προτάσεις που θα καταθέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ερχόμενο Εθνικό Συμβούλιο το Σάββατο 11 Μαΐου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε χθες κατεπειγόντως στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει πως η αλληλεγγύη όλων των θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η άμεση απάντησή προς την Τουρκία.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει  με διαβήματα και παραστάσεις να συνεχίσει να καταγγέλλει την κατοχική δύναμη και να ζητά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Επιπλέον, το κόμμα της αριστεράς υποστηρίζει ότι η καλύτερη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, έτσι ώστε η Τουρκία είτε να συνεργαστεί σε λύση ή να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα.    

Με τη σειρά του σε δηλώσεις του στην Offsite, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε θετική την κίνηση κατάθεσης του εξωτερικού ορίου υφαλοκρηπίδας και του συνόλου της ΑΟΖ στον ΟΗΕ. Τόνισε επίσης, πως το ΔΗΚΟ σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τη χώρα δεν υπάρχουν κομματικές διαφορές και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες του ΠτΔ.

Το ΔΗΚΟ αναμένεται να προτείνει στον ΠτΔ να ασκήσει βέτο για παγοποίηση των προενταξιακών διαπραγματεύσεων και των κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, θα προτείνει καταγγελίες σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης των χωρών μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Καταληκτικά, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως θα προτείνουν όπως εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης έναντι όλων των υπευθύνων φυσικών προσώπων που υποβοηθούν ή και εκτελούν την παράνομη τουρκική γεώτρηση.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ αναμένει πρωτίστως να ενημερωθεί για τις κινήσεις και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για να παρεμποδιστούν οι τούρκικες παραβιάσεις. Επιπλέον, θα προτείνει συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, πρόταση η οποία κατατέθηκε από την ΕΔΕΚ από τις 2 Οκτωβρίου 2017 στο Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρία που έγινε στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά. Επιπρόσθετα, ο κ. Σιζόπουλος υποστηρίζει πως ο ΠτΔ πρέπει να καταθέσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ζητήσει από την ΕΕ να προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα και να παραχωρήσει αεροναυτική συνδρομή με στόχο την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου και ταυτόχρονα της Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε στην Offsite πως θα προτείνει στον ΠτΔ να επιδιώξει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως έπραξε και με τη Ρωσία αλλά και με άλλες χώρες όπου η ΕΕ εφάρμοσε πολύ αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις. Εκτός των άλλων, θα προτείνει να παρθούν νομικά μέτρα εναντίων φυσικών προσώπων που μετέχουν στις έρευνες του «Πορθητή», καθώς επίσης και άσκηση αστικών διώξεων.

Στο «στρατόπεδο» του Κινήματος Οικολόγων βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις με τον Πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Περδίκη και των συνεργατών του, ούτως ώστε να αποφασιστούν οι τελικές προτάσεις που θα καταθέσουν στον ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στην Offsite o κ. Περδίκης ανέφερε πως πρέπει να παρθούν μέτρα που θα έχουν πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Αναφέρει επίσης, πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν «χλιαρή» και χρειάζεται περισσότερη ένταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων θα προτείνει και το κίνημα Αλληλεγγύη. Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του κινήματος Ελένη Θεοχάρους, απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας την Τουρκία για μια νέα κατοχή στην Κύπρο, και κατ` επέκταση στην ΕΕ.

Η κ. Θεοχάρους θα προτείνει στον ΠτΔ όπως προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας, καθώς και να ασκηθεί βέτο σε κάθε οικονομική στήριξη από την ΕΕ στην Τουρκία. Παράλληλα, θα προτείνει όπως η ΚΔ κρατήσει αρνητική στάση σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης  με την Τουρκία.

Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ αναμένεται να προτείνει στον ΠτΔ να απαιτήσει όπως επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, καθώς και να αποκοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος. Επιπλέον, θα προτείνει να σταματήσουν οριστικά οι προσπάθειες για τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ, όπως επίσης και να επιβληθεί εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο ΠτΔ μεταβαίνει σήμερα στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου στις 9 Μάϊου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα ζητήσει όπως ληφθούν δραστικά πολιτικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Home