Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απαντά στον INTOSAI μετά τις καταγγελίες Οδυσσέα ο ΠτΒ

Offsite Team -
21.01.2021 - 21:01

Απαντά στον INTOSAI μετά τις καταγγελίες Οδυσσέα ο ΠτΒ

Thumbnail
Απαντητική επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών θα αποστείλει ο Α. Αδάμου

Απαντητική επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) θα αποστείλει τελικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, για το θέμα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως προέκυψε μετά την καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, εξαιτίας της άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο INTOSAI ζήτησε τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Βουλή απόψεις για το θέμα, αφού αποτάθηκε στον ίδιο ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Όπως αποφασίστηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι παραλήπτης της επιστολής του INTOSAI, θα αποστείλει επιστολή με απαντήσεις στα ερωτήματα του Διεθνούς Οργανισμού, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται αυτούσια και η επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πλευράς βουλευτών, σε σχέση με το χειρισμό του θέματος. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει χειρισμού σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή  από την Προεδρία της Βουλής, ενώ το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η απαντητική επιστολή της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να σταλεί ξεχωριστά.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε πως σήμερα μετά από διαβούλευση που είχε με τον κ. Αδάμου υπήρξε συνεννόηση όπως σταλεί η επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να απαντήσει ο ίδιος και εκ μέρους τους.

«Υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις για να περιληφθεί η επιστολή της αρμόδιας Επιτροπής αυτούσια. Αν θα περιληφθεί αυτούσια δεν θα υπάρχει ένσταση. Στάλθηκε η επιστολή στον κ. Αδάμου και αναμένουμε. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο ότι το περιεχόμενο της επιστολής θα περιληφθεί αυτούσιο», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως το κόμμα της  θεωρεί ότι «το θέμα θα πρέπει να τύχει να χειρισμού σε ανώτατο επίπεδο, από την προεδρία της Βουλής, νοουμένου ότι και η αποστολή της επιστολής απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αφού πρόκειται για ένα διεθνή οργανισμό και θα πρέπει η απάντηση μας να είναι επίσημη και αυτού του επιπέδου».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι το κόμμα της θεωρεί ότι «δεν  μπορεί η Επιτροπή Ελέγχου να μην έχει άποψη», για να σημειώσει ότι «η επιστολή έχει σταλεί κατευθείαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σεβαστή η παράκληση του Προέδρου,  γι’ αυτό το λόγο θα δώσουμε κάποιες μέρες για διαβούλευση, να το συζητήσουν μεταξύ τους και στη σύσκεψη αρχηγών, για να υπάρξει μια κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα».

«Από τη στιγμή όμως που ήρθε ξεχωριστά η Επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου εμείς θεωρούμε πως πρέπει να απαντηθεί ξεχωριστά και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου», ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε πως «σίγουρα δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαφανιστεί η άποψης της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή, για θέματα που αφορούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και έχουμε τακτικότατη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή».

«Αν καταλήξουμε να συζητάμε σε επίπεδο όλων των κομμάτων, δεδομένης και των δημοσίων δηλώσεων από διάφορα κόμματα δεν πρόκειται να υπάρξει μια κατάληξη και συνεννόηση. Δεν  μπορεί σε ένα ανεξάρτητο και δη αυτής της εμβέλειας οργανισμό να κάνεις μια απαντητική επιστολή αυτού του είδους και ύφους», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home