Βολτάρει στο «7» της ΑΟΖ το Γιαβούζ - Navtex από 6 Οκτωβρίου

Βολτάρει στο «7» της ΑΟΖ το Γιαβούζ - Navtex από 6 Οκτωβρίου

Η τουρκική Navtex ξεκινά την Κυριακή 6 Οκτωβρίου - Παρακολουθεί η Λευκωσία που συντονίζεται με Παρίσι, Ρώμη και ΕΕ

Νέα Navtex εξέδωσε σήμερα Πέμπτη (3/10) η Τουρκία. Η Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλιας και δεσμεύει την περιοχή του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα ισχύει από την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2020 επίσης στις 21:00 το βράδυ.

navok

To Γιαβούζ από το απόγευμα της Πέμπτης (03/10) σύμφωνα με το Marine Traffic, την ιστοσελίδα μέσα από την οποία φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώςμε την ιστοσελίδα βρίσκεται ήδη εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Θυμίζουμε ότι το τεμάχιο 7 που έχει αδειοδοτηθεί ως γνωστό από την Κυπριακή Δημοκρατικά στην γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική ΕΝΙ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, το Γιαβούζ συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου. Επιπλέον σύμφωνα με το Marine Traffic, την ιστοσελίδα μέσα από την οποία φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώς, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.  

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Συντονισμός με Ρώμη, Παρίσι και ΕΕ

Παράλληλα όπως πληροφορείται η offsite, η Λευκωσία για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με Παρίσι, Ρώμη και ΕΕ, αφού το οικόπεδο 7 όπως προαναφέραμε αδειοδοτήθηκε στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI - Total. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ENI και TOTAL, προγραμματίζουν την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 στις αρχές του 2020. 

Δείτε χάρτες με τα σημεία που βρίσκονται τα 3 πλοία σύμφωνα με το Marine Traffic.

Γιαβούζ

2

Φατίχ

1

Μπαρμπαρός

3

Στο μεταξύ η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο ΟΗΕ τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι όπου αναφερόταν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Home