Βουλή: Ενημερώθηκε για στοχεύσεις συνεργασίας Κύπρου - Αυστραλίας

Βουλή: Ενημερώθηκε για στοχεύσεις συνεργασίας Κύπρου - Αυστραλίας

Θα εγγραφεί θέμα στη Βουλή για συζήτηση ζητημάτων που απασχολούν τους Κυπρίους αποδήμους της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δραστηριότητες των Βουλευτών, το νομοθετικό σώμα ενημερώθηκε από τη Γραμματέα Αννίτα Δημητρίου για την επίσκεψη της, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, διακομματικής αντιπροσωπείας στην Αυστραλία και τα όσα θα ακολουθήσουν αυτής, ως στοχεύσεις πολυεπίπεδων συνεργασιών.  

Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης, θα εγγραφεί θέμα στη Βουλή για συζήτηση ζητημάτων που απασχολούν τους Κυπρίους αποδήμους της Αυστραλίας.

 

Επίσης, θα προωθηθεί η δημιουργία και ο συντονισμός δικτύου συνεργασίας Κυπρίων επιστημόνων της Αυστραλίας με κυπριακά ιατρικά κέντρα βιοϊατρικής.

 

Ακόμα αποφασίστηκε να προωθηθούν ανταλλαγές φοιτητών, να προωθηθεί συνεργασία και ενδεχόμενη υπογραφή μνημονίων συναντίληψης μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και αυστραλιανού κοινοβουλίου για επιμέρους θέματα όπως οι βέλτιστες κοινοβουλευτικές πρακτικές και θέματα θεσμών και βελτίωσης της λειτουργίας τους.  

Ως συνέχεια των επαφών της Βουλής και του Προέδρου της στην Αυστραλία, θα προωθηθούν ή και ενισχυθούν συνεργασίες των διασπορών στην Αυστραλία της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αρμενίας, του Λιβάνου σε θέματα καινοτομίας, κυρίως στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της έρευνας, της παιδείας και του πολιτισμού. Θα προωθηθεί επίσης το ενδεχόμενο ανάπτυξης κοινής δράσης ενόψει κοινών προκλήσεων και ανησυχιών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.  

Επίσης θα προωθηθεί η προοπτική η Κύπρος να λειτουργήσει για την Αυστραλία ως πύλη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς την Ευρώπη ή και/με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την καινοτομία και την τεχνολογία για κοινό όφελος.  

Η προώθηση της υπογραφής συμφωνίας διπλής φορολογίας και η παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων για υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Αυστραλίας, με στόχο την προώθηση και προστασία των κυπριακών συμφερόντων, περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις που λήφθηκαν ως αποτέλεσμα της επίσκεψης.  

Η προώθηση της συνεργασίας Κύπρου – Αυστραλίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, η προσπάθεια για εκ νέου συμμετοχή της Αυστραλίας στην UNFICYP, και η ανασύσταση της ομάδας φιλίας Αυστραλίας – Κύπρου περιλαμβάνονται επίσης στις στοχεύσεις που τέθηκαν.

ΚΥΠΕ

Home