Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Α. Δαμιανού: «Άνευ προηγουμένου η διαφθορά στην Κύπρο»

Offsite Team
- 09.02.2021

Α. Δαμιανού: «Άνευ προηγουμένου η διαφθορά στην Κύπρο»

Thumbnail
Τοποθέτηση σε διαδικτυακή συζήτηση

«Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία, που δυστυχώς επιτείνονται από την έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, δικαιώνουν την επιμονή μας για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διαχρονικές παθογένειες που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών.

 

Το μέγεθος της διαφθοράς στη χώρα μας αποτυπώνεται στην Έκθεση του 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία καταγράφεται ότι, από το 2013 και εντεύθεν, η Κύπρος σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ΄Άριστος Δαμιανού διαδικτυακή συζήτηση για τη διαφθορά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε σοβαρά κρούσματα θεσμικής διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος και στις τρεις εξουσίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε, «Πρόεδρος Δημοκρατίας και Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνουν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών μέσω αιτήσεων δικηγορικών ή άλλων γραφείων που ίδρυσαν και/ή που ανήκουν στο στενό οικογενειακό και επιχειρηματικό τους περιβάλλον. Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου να συμμετέχει σε διαδικασία εξώδικης διευθέτησης του οικογενειακού του περιβάλλοντος με τράπεζα και ταυτόχρονα να εκδικάζει υποθέσεις για το τραπεζικό σκάνδαλο. Βουλευτές να προωθούν νομοθεσίες και να ψηφίζουν παραλείποντας να δηλώσουν συμφέρον και αποκομίζοντας άμεσο ή έμμεσο όφελος κ.ο.κ.

 

Ο κ. Δαμιανού μίλησε για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της διαφθοράς στην Κύπρο.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες που καταβάλλονται διαχρονικά ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, που απομακρύνουν περαιτέρω τους πολίτες από τα κοινά και τη δημόσια ζωή, που εντείνουν την απαξίωση, σκοντάφτουν πρωτίστως στην έλλειψη της απαιτούμενης πολιτικής και θεσμικής βούλησης. Όταν δε η έλλειψη πολιτικής βούλησης συνοδεύεται από ακραία φαινόμενα θεσμικής διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος, όπως συμβαίνει με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, η άμεση προοπτική δεν είναι καθόλου ευοίωνη.

Αλλαγή νοοτροπίας

Όπως τόνισε, «στην προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, που συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας και μια διαφορετική ανώτερη κοινωνική συνείδηση, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αέναη προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των πολιτών. Κατ’ εμάς, μια κοινωνία η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα ή ακόμα χειρότερα τα υιοθετεί και τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής. Και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα αυτό είναι διπλά επικίνδυνο. Ασφαλώς, η εξάλειψη της διαπλοκής και της διαφθοράς αποτελεί συνάρτηση πολλών δεδομένων και διαδικασιών. Στις δοσμένες συνθήκες, το κοινωνικό γίγνεσθαι, ως αποτέλεσμα πολλών αντικειμενικών διαδικασιών, οικονομικών σχέσεων, ταξικών συμφερόντων και κοινωνικών αντιπαραθέσεων, νομοτελειακά δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη των νοσηρών αυτών φαινομένων».

‘Αρνηση εκτελεστικής εξουσίας

Ο κ. Δαμιανού υποστήριξε ότι «αριθμός νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, προσέκρουσαν είτε σε άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να τίς θέσει σε ισχύ είτε σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να τίς κρίνει ως αντισυνταγματικές. Κραυγαλέο παράδειγμα του τελευταίου αποτελούν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από τα μέλη του, ως προνοούσε σχετική πρόταση νόμου ή που δεν επιτρέπουν σε ελεγχόμενα πρόσωπα να δηλώσουν δημόσια στο «πόθεν έσχες» τα περιουσιακά στοιχεία συζύγων, συντρόφων και ανήλικων τέκνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά».

Η αναφορά του Ρουσό στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» πριν δυόμισι και πλέον αιώνες ότι η βούληση των πολλών πρέπει να εμπλουτίζει το νόμο και αυτή η βούληση πρέπει να αντανακλάται στο νόμο είναι και σήμερα επίκαιρη. Στην Κύπρο του 2021 είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε ως κοινωνική αναγκαιότητα που πρέπει να μεταφραστεί σε νόμο η προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας ως αντίδοτο στη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά.

Home