Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δαμιανού: Καλεί ΠτΔ να αποσύρει την αναπομπή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Offsite Team -
30.03.2022 - 13:00

Δαμιανού: Καλεί ΠτΔ να αποσύρει την αναπομπή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή των νόμων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απευθύνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού.

Αυτούσια η δήλωση Άριστου Δαμιανού:

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή των νόμων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΩς γνωστόν, μετά από 10 χρόνια συζητήσεων, εμποδίων και προβληματισμών έγινε κατορθωτό μέσα από μια δύσκολη και κοπιώδη προσπάθεια και μέσα από συνεργασία της Επιτροπής Εσωτερικών, του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Εκτελεστικής Εξουσίας, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και πολλών άλλων φορέων, να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποτελεί το σύνολο των συγκλίσεων όλων των επηρεαζομένων, αλλά είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής.

Και εμείς είχαμε και έχουμε διαφωνίες με σειρά προνοιών της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, είδαμε την μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα λέει ότι η Κυπριακή κοινωνία χρειάζεται αυτή την μεταρρύθμιση. Την χρειάζεται η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετεί, αντί να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας δυστυχώς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου -για να μην πω και το κουτί της Πανδώρας απλούστατα- διότι αριθμός επηρεαζομένων που επίσης διαφωνούν με πτυχές της μεταρρύθμισης, με σενάρια συνενώσεων, συμπλεγματοποιήσεων, νομιμοποιούνται πλέον και ηθικά και πολιτικά να επανανοίξουν και επανεγείρουν αυτά τα ζητήματα, τα οποία με την ψήφιση είχαν τελειώσει.

Την ίδια ώρα, λυπούμαι να παρατηρήσω, ότι σειρά επιχειρημάτων που περιλαμβάνει η ίδια η αναπομπή είναι πολιτικά έωλα και νομικά ατεκμηρίωτα. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα. Ισχυρίζεται δια της αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο καθορισμός των διοικητικών ορίων, ο καθορισμός εν γένει των Δήμων και Κοινοτήτων, αποτελεί αρμοδιότητα της Εκτελεστικής εξουσίας. Καλά, εάν αυτό ίσχυε, τότε γιατί αποτείνονταν στην Βουλή και περίμεναν από την Βουλή, της οποίας απηυθύναν και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις, να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση; Είναι προφανές ότι το νομοθετικό πλαίσιο υπερψηφίζεται από τη Νομοθετική Εξουσία. Δεύτερο, αν αυτό το επιχείρημα της Κυβέρνησης γινόταν αποδεκτό, ότι είναι δική τους αρμοδιότητα  και ότι η διαφοροποίηση των σεναρίων της Κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και πολιτικά απαράδεκτη, κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο διερωτώμαι γιατί δεν διαμαρτύρεται η Κυβέρνηση για την δημιουργία του νέου Δήμου Αραδίππου, ο οποίος ήταν έξω από τα σενάρια της Κυβέρνησης, επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό και προφανώς με την ίδια λογική θα έπρεπε να κριθεί και αυτός, όπως κρίνονται με την αναπομπή ο νέος Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς και ο νέος Δήμος Ακάμα όπως μετονομάζεται ο Δήμος Πέγειας; Επομένως, η έλλειψη τεκμηρίωσης μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν άλλοι οι λόγοι της αναπομπής, οι οποίοι προφανώς σχετίζονται είτε με πολιτικές σκοπιμότητες, είτε με οποιαδήποτε άλλα ιδιοτελή συμφέροντα.

Και επειδή συμμετείχαμε σε μια κοπιώδη διαδικασία για να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση, θέλω με αυτή την αφορμή και δημόσια να απευθύνω θερμή έκκληση στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας -ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, ως ένας από πολλούς που συνεργήσαμε στο να ψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση- όπως κάνει δεύτερες και σοφότερες σκέψεις. Να αποσύρει την αναπομπή για να περιοριστούν οι εύλογες αντιδράσεις άλλων που επίσης διαφωνούν με σενάρια συνενώσεων και να προχωρήσουμε ευθύς αμέσως στη διαδικασία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Μια δύσκολη προσπάθεια που θα πάρει χρόνο. Για μας αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Να σώσουμε αυτό που ψηφίστηκε, να μπούμε σε μια τροχιά υλοποίησης για να αντιμετωπιστούν τα παρεπόμενα την επόμενη μέρα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Με την λογική της Κυβέρνησης, της αμφισβήτησης πτυχών της μεταρρύθμισης, δεν μπορεί κανένας να εμποδίσει τον οποιοδήποτε συνάδελφο να καταθέσει την επαύριο προτάσεις νόμου που να αμφισβητούν σενάρια για να ξανανοίγουν μια συζήτηση που έπρεπε να είχε λήξει με την ψήφιση.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση, για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επιβίωση αλώβητης της μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε απόσυρση της συγκεκριμένης αναπομπής.

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home