Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν απάντησε στον «πρώτο λόγο» ΠτΔ για Προεδρικές ο Αβέρωφ

Offsite Team -
07.09.2021 - 13:15

Δεν απάντησε στον «πρώτο λόγο» ΠτΔ για Προεδρικές ο Αβέρωφ

Thumbnail
Ο Πρόεδρος επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Με την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και όχι να αλλάξει τη βάση της λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στον Παιδότοπο «Πολύτεκνης οικογένειας Λιασίδη» στον Δήμο Λατσιών και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τηλεοπτικό σταθμό Omega και τις αναφορές του στην επιστροφή στο σύνταγμα του ΄60, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος και τεκμηρίωσε την απάντηση -πρόταση του προς τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

 

«Διευκρίνισε παράλληλα με απόλυτο τρόπο ότι με την πρόταση του επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο και όχι να αλλάξει τη βάση της λύσης του Kυπριακού και τόνισε ότι παραμένει στις παραμέτρους που καθορίστηκαν από τα ψηφίσματα του ΗΕ για μια δικοινωτική διζωνική λύση», πρόσθεσε.

 

Υπενθύμισε ακόμα ότι σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, απλά μετεξελισσόταν, όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ένα ενιαίο κράτος σε ένα ομόσπονδο.  

«Μένουμε στοχοπροσηλωμένοι μαζί με την Kυβέρνηση στον εθνικό στόχο της επανένωσης του τόπου και απαλλαγή από την κατοχή με βάση» είπε.  

Σε ερώτηση σχετικά με τις βρετανικές ιδέες είπε ότι δεν έχει ολοκληρωμένη οποιανδήποτε πρόταση ενώπιον του από οποιονδήποτε τρίτο και για τον λόγο αυτό δεν θα ήθελε να σχολιάσει.  

Πρόσθεσε όμως ότι «χρειαζόμαστε την στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να σπάσει το αδιέξοδο και οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των ΗΕ την καλωσορίζουμε αρκεί να είναι εντός των παραμέτρων και ψηφισμάτων των ΗΕ».

Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και την αναφορά του Προέδρου στη συνέντευξη του ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει τον πρώτο λόγο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «για το σύνολο της συνέντευξης του Προέδρου θα τοποθετηθεί το κόμμα».  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στην επίσκεψή του, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Δήμαρχο Λατσιών Χρίστο Πιτταρά για τους ρυθμούς ανάπτυξης του Δήμου και τα έργα που πραγματοποιούνται.  

Ευχαρίστησε τέλος την οικογένεια Λιασίδη για την προσφορά της στη δημιουργία του «Παιδότοπου Πολύτεκνης οικογένειας Λιασίδη».

Αφού ενημέρωσε για τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή που προγραμματίζονται να αρχίσουν από τον Δήμο Λατσιών στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λατσιών είπε ότι σημειώθηκε αύξηση στις άδειες οικοδόμησης στον Δήμο, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home