Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Δεν συναινούμε σε κατακερματισμό συζήτησης για μεταναστευτικό»

Offsite Team -
07.03.2019 - 14:47

«Δεν συναινούμε σε κατακερματισμό συζήτησης για μεταναστευτικό»

Thumbnail
Η Κύπρος δεν συναινεί στον κατακερματισμό της συζήτησης για το μεταναστευτικό, προειδοποίησε ο ΥΠΕΣ.

H Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα δεν θα συναινέσουν στον κατακερματισμό της συζήτησης για το μεταναστευτικό και την παραπομπή της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου του Δουβλίνου, προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

"Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, σε επίπεδο Υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, βρίσκονται όντως σε ένα κρίσιμο σημείο σε μια κομβική καμπή, μετά από πάρα πολλά χρόνια και ελλείψει μιας συμφωνίας όσον αφορά το μηχανισμό κατανομής των ανθρώπων που ζητούν προστασία και η οποία θα βοηθούσε τις χώρες της πρώτης γραμμής", δήλωσε ο Υπουργός, στο περιθώριο του Συμβουλίου.

"Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιες χώρες να επέλθει διάσπαση του πακέτου ούτως ώστε να προχωρήσουν κάποια θέματα που αφορούν επιπλέον υποχρεώσεις, αλλά χωρίς την ολοκλήρωση του Δουβλίνου που εμπεριέχει τον αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία", σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

"Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε διάσπαση του πακέτου ούτως ώστε να μην περιλαμβάνει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, και την έννοια της αλληλεγγύης, δηλαδή τον αυτόματο μηχανισμό κατανομής και να μείνουν μόνο επιπλέον υποχρεώσεις στις χώρες της πρώτης γραμμής", προειδοποίησε ο Υπουργός.

"Πρέπει να γίνει κατανοητό και είναι αυτό που θέσαμε και σήμερα ότι μια χώρα πλέον η οποία δέχεται μηνιαία 1000 αιτήσεις ασύλου, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της και ελλείψει αυτής της άμεσης ανάγκης για ένα μηχανισμό αυτόματης κατανομής σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα", τόνισε.

"Εμείς, όμως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία δεν θα συναινέσουμε να παραπέμψουμε την αναθεώρηση του Δουβλίνου στις κοινοτικές καλένδες και αυτό ήταν σαφές και ελπίζω να μπορέσουμε επιπλέον μετά από δύο τρία χρόνια να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου", κατέληξε.

Home