Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαβήματα ΥΠΕΞ προς Στιούαρτ για αναφορές σε Τ/κ εφημερίδα

Offsite Team -
27.01.2023

Διαβήματα ΥΠΕΞ προς Στιούαρτ για αναφορές σε Τ/κ εφημερίδα

Ο επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμηςαπέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του

Σε διάβημα προς τον επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, κ. Colin Stewart, προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, με αφορμή τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Yeni Düzen” και όσα αποδίδονται στον κ. Stewart.

Ο κ. Stewart απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επιβεβαίωσε στον κ. Κορνηλίου την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους.

Σημειώνεταί ότι προηγούμενος υπήρξαν αντιδράσεις για τις αναφορές από κόμματα.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

Τα όσα δημοσιεύει η τ/κ εφημερίδα Γενί Ντουζέν που αποδίδει στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ μεροληπτική στάση εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ του ψευδοκράτους, δεν πρέπει να μείνουν μετέωρα. 

Αν αληθεύουν, τότε εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. 

Αν όχι τότε ο ίδιος ο Κόλιν Στιούαρτ, οφείλει επισήμως και ρητώς να διαψεύσει το δημοσίευμα, ν’ αποκαταστήσει την αλήθεια και να ξεγυμνώσει την απαράδεκτη τουρκική προπαγάνδα. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

Είναι με ικανοποίηση που είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών να ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα της ΕΔΕΚ και να ζητούν από τον Κόλιν Στιούαρτ να ξεκαθαρίσει εάν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στον Τουρκοκυπριακό Τύπο.

Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως είναι πολύ σοβαρά τα όσα αποδίδονται στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και γι’ αυτό αναμένουμε άμεσα και ξεκάθαρα να δηλώσει τί ακριβώς έχει αναφέρει ενώπιον των σκανδιναβικών χωρών στην Νέα Υόρκη ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ:

Ανησυχία προκαλεί η τοποθέτηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κ. Κόλιν Στιούαρτ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αντιπροσώπων των σκανδιναβικών χωρών και άλλων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το Κυπριακό.

Η ευθεία επίρριψη ευθυνών στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και η έγερση του θέματος της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα υποτιθέμενων οικονομικών κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί , αποτελεί απαράδεκτη τοποθέτηση, που χρίζει άμεσης επεξήγησης και φυσικά διόρθωσης.

 Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, αναμένουμε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος θα πρέπει να παράσχει, ακόμα και δημόσια, τις απαραίτητες εξηγήσεις και να ξεκαθαρίσει επίσης τις  προθέσεις του Οργανισμού και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, σε σχέση με την επείγουσα ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τη δέσμευση του στα Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να τον καθοδηγούν.

Home