Δημοτικές: Οι σκέψεις σε κόμματα για αναβολή ή εκλογές 2,5 χρόνων

Δημοτικές: Οι σκέψεις σε κόμματα για αναβολή ή εκλογές 2,5 χρόνων

Τι προσανατολίζονται να πράξουν στην επιτροπή Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη

Σε διαρκή επαφές βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ενόψει και της Συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη όπου αναμένεται τα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στα όσα ανέφερε στην περασμένη συνεδρίαση της επιτροπής Εσωτερικών ο, υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περασμένη συνεδρίαση της Επιτροπής o Νίκος Νουρής ανέφερε στην επιτροπή μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το νόμο, το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου είναι ορισμένο για τις 2 Οκτωβρίου και δεν επιδέχεται αλλαγής. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αν η Βουλή αποφασίσει διενέργεια εκλογών αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ώστε να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ψηφοφόροι.

Στο μεταξύ παρόλο που η πρότασή του Υπουργείου στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων τοπικών αξιωματούχων ώστε αυτοί που έχουν ήδη εμπλακεί στη μεταρρύθμιση να βοηθήσουν στην εφαρμογή της το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκλογές 2,5 χρόνων αφού το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο Μάιος του 2024, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί η μεταρρύθμιση και θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σημειώνεται ωστόσο ότι για ταχθεί  η Κυβέρνηση υπέρ των εκλογών  2,5 χρόνων θα πρέπει να γίνουν με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ψηφιστεί τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στο σύνολό της.  O υπουργός Εσωτερικών ανέφερε δε ότι τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι 23 Σεπτεμβρίου γεγονός σύμφωνα με πηγές από το Κοινοβούλιο που θεωρείται δύσκολο.

Οι θέσεις των κομμάτων 

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα λεχθέντα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ότι τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν τελεσίδικα στην επιτροπή της ερχόμενης Πέμπτης ακόμα υπάρχουν κόμματα που δεν πήραν τελικές αποφάσεις.

Καταρχάς στον ΔΗΣΥ θεωρούν ότι προέχει η μεταρρύθμιση και αν τελικά η απόφαση της πλειοψηφίας είναι να διεξαχθούν οι Δημοτικές εκλογές θα πρέπει να είναι για 2,5 χρόνια έτσι ώστε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση τον Μάιο του 2024 για να μην υπάρξει πρόβλημα και με το ταμείο ανάκαμψης και τα κονδύλια για τα οποία θεωρείται ως προαπαιτούμενο η μεταρρύθμιση. 

Μάλιστα ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε κατα κόρο ότι το Κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο τόσο για αναβολή όσο και για πραγματοποίηση των εκλογών με θητεία 2,5 χρόνων. 

Στο ΑΚΕΛ αναμένεται να υπάρξει ξανά σήμερα συνεδρία το συλλογικών οργάνων για αποφάσεις.

Παράλληλα στο ΔΗΚΟ σύμφωνα με κομματικές πηγές υπήρξε την περασμένη Δευτέρα συνεδρίαση της Γραμματείας αλλά και του Εκτελεστικού Γραφείου χωρίς ωστόσο να υπάρχει οριστική απόφαση, με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να εξουσιοδοτούν την Κοινοβουλευτική ομάδα και τον Πρόεδρο του κόμματος για τα περαιτέρω βήματα μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών. 

Μάλιστα εάν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου. 

Στο ΕΛΑΜ σύμφωνα με κομματικές πηγές τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης των Δημοτικών Εκλογών όπως και στο Κίνημα Οικολόγων όπου με χθεσινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι σε συνεδρίασή της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης, όπως το Κίνημα ταχθεί υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των Δημοτικών /Κοινοτικών Εκλογών του Δεκεμβρίου 2021.

Όπως τονίζεται στο Κίνημα θεωρούν ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για αναβολή των εκλογών και επέκταση των θητειών των υφιστάμενων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη των αντιπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι νέες εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο του 2024, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Στην ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θεωρούν ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και είναι διατεθειμένοι να παρακαθήσουν σε όσο το δυνατό περισσότερες συνεδρίες της επιτροπής για να συζητηθούν όλες οι πτυχές της μεταρρυθμίσης έτσι ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, 2 Οκτωβρίου που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος και 29 Οκτωβρίου που ξεκινά  οι διαδικασία προκήρυξης των εκλογών.  

Όπως τονίζεται τηρώντας ένα στενό πλαίσιο θα μπορέσουν να έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής τα  νομοσχέδια για την Μεταρρύθμιση το συντομότερο και την ίδια μέρα να αποφασιστεί η διεξαγωγή εκλογών ή όχι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Μάλιστα η ΔΗΠΑ αναμένεται να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις στην συζήτηση που αφορούν μεταξύ άλλων τόσο την Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων με απλή αναλογική όσο και την εκλογή των Αντιδημάρχων από τους δημοτικούς συμβούλους του κάθε διαμερίσματος. 

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα όπου από την αρχή είσαι ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης εκλογών για 5 χρόνια. 

Home