Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ: Κόντρα στην Βουλή για εισφορές από πολιτογραφηθέντες

Offsite Team -
01.09.2022

ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ: Κόντρα στην Βουλή για εισφορές από πολιτογραφηθέντες

Απάντησε στις καταγγελίες του ΑΚΕΛ η Σάββια Ορφανίδου αναφέροντας ότι οι εισφορές έγιναν με πλήρη διαφάνεια

Κόντρα όσο αφορά τις εισφορές πολιτογραφηθέντων στον Δημοκρατικό Συναγερμό ξέσπασε στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η οποία εξέτασε σήμερα εκ νέου την έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το Κυπριακό Επενδυτικό πρόγραμμα.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Συγκεκριμένα μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για εισφορές πολιτογραφηθέντων στο κυβερνών κόμμα, ΔΗΣΥ. Επικαλούμενος στοιχεία στον κατάλογο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ και τον κατάλογο των πολιτογραφήσεων, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε τα ονόματα πέντε πολιτογραφηθέντων, που είτε πριν και κυρίως μετά προχώρησαν σε εισφορές προς τον ΔΗΣΥ.

>>> Διαβάστε επίσης: Οδυσσέας: Καταγγέλλει στην Κομισιόν την Κύπρο για το 5% ΦΠΑ <<<

«Από τις περιπτώσεις που έχουμε επισημάνει, ένα συνολικό ποσό €205.000 έχουν κατατεθεί από πολιτογραφηθέντες στον ΔΗΣΥ και ενδεχόμενα να έχουν κατατεθεί από εταιρείες που δεν έχουμε επισημάνει», είπε καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή και την Αρχή κατά της Διαφθοράς να τα εξετάσει.

Ο κ. Χριστοφίδης, έδωσε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου, στοιχεία για πέντε δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν κάποια σχέση με νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους αριθμούς των πολιτογραφήσεων που έκαναν.

Δίνοντας στοιχεία για εμπλοκή μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στις πολιτογραφήσεις μέσω συγγενικών προσώπων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ υπέβαλε 7 αιτήσεις και ο νομικός οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ), υπέβαλε 7 αιτήσεις.

Όπως πρόσθεσε, το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπέβαλε 272 αιτήσεις, αναφέροντας ότι το γραφείο ανήκει σε συγγενείς πρώτου βαθμού του πρώην Υπουργού Μάριου Δημητριάδη και το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm, υπέβαλε 10 αιτήσεις.

Απαντώντας μετά το τέλος της συνεδρίας στο Βουλευτή του ΑΚΕΛ η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι σχετικά με τις αναφορές της αντιπολίτευσης για εισφορές στον ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι, όπως παραδέχτηκε και η αντιπολίτευση, είναι δημοσιοποιημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με βάση τους εναρμονισμένους νόμους της GRECO. 

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά  που με βάση αυτά τα στοιχεία η αντιπολίτευση προσπαθεί να πλήξει τον ΔΗΣΥ και ανέφερε ότι για άλλη μια φορά η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Αυτούσια η δήλωση της Σάββιας Ορφανίδου:

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι η τρίτη στη σειρά, αφού έχουν προηγηθεί τα εκτενέστερα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα δύο πορίσματα, αφορά επιλεκτικό έλεγχο για την περίοδο 2013 και μετά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007. Εν πάση περίπτωση έχουν ήδη ζητηθεί επιμέρους στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς για αξιολόγηση τυχόν νέων περιπτώσεων.

Στη σημερινή Επιτροπή Ελέγχου, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων δεν τεκμηριώνονται, τουναντίον είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια με κυβερνητικό νομοσχέδιο το 2012 άνοιξε το παράθυρο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ξένους, μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου. Επιπρόσθετα το Υπουργείο ενημέρωσε ότι τρεις διαφορετικοί Έφοροι Φορολογίας από το 2012 απέδωσαν την ίδια ερμηνεία για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, η ορθότητα της οποία επιβεβαιώθηκε και με σχετική απόφαση του Εφοριακού Συμβουλίου.

Σχετικά με αναφορές της αντιπολίτευσης για εισφορές στο Δημοκρατικό Συναγερμό, όλα αυτά τα στοιχεία, όπως παραδέχθηκε και οι ίδια η αντιπολίτευση, είναι δημοσιοποιημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με βάση τους εναρμονισμένους νόμους της Greco. Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθεί η αντιπολίτευση να πλήξει τον  Δημοκρατικό Συναγερμό χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία, και όπως και στην πρώτη φορά, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

 Θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στήριξε εμπράκτως την οικονομία σε δύσκολους καιρούς. Για τα λάθη και τις παραλείψεις όμως που έχουμε ήδη παραδεχθεί και που έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους επιτήδειους να τα εκμεταλλευτούν, η Κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη τερματίζοντας το Πρόγραμμα το φθινόπωρο του 2020, ενώ μέσα από τα πορίσματα ήδη εξετάζονται ταυτόχρονα υποθέσεις πιθανώς ποινικών αδικημάτων αλλά και υποθέσεις ανάκλησης υπηκοοτήτων.

Home