Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: Η Κύπρος χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας

Offsite Team
- 30.07.2021

ΔΗΣΥ: Η Κύπρος χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας

Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ / ΓΟΔΗΣΥ επισκέφθηκε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ κ. Ουρανία Σχίζα συνοδευόμενη από τις Βουλεύτριες κα. Ρίτα Σούπερμαν, κα. Σάβια Ορφανίδου και κα. Φωτεινή Τσιρίδου επισκέφθηκαν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και συζήτησαν για την εμπορία ανθρώπων, με τη Διευθύντρια των ΥΚΕ κα. Κυρατζή. 

Η 30η Ιουλίου, έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2013, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Στόχος και σκοπός δεν είναι μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά η ανάγκη της εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για καταπολέμηση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος που πλήττει όλο τον κόσμο.

Γυναίκες και κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενώ οι μετανάστες αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εκμετάλλευσης στην εργασία και στην καταναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με την έκθεση της EUROSTAT, το ποσοστό εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και κοριτσιών ανέρχεται στο 95% και το ποσοστό των ανδρών για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης ανέρχεται στο 71% ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εμπορία προσώπων αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία ναρκωτικών.

Οι ένοπλες συγκρούσεις, η πανδημία του κορωνοϊού, ο εκτοπισμός, η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια συντείνουν στην αύξηση του φαινομένου. Η Νάντια Μουράντ, Πρέσβειρα καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων. 

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στη Δημοκρατία.

Τόσο σε διεθνές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εξελικτικά δημιουργηθεί ένα ευρύ νομικό και θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας και προστασίας θυμάτων. Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ δεν υστερεί αλλά έχει αναλάβει δράσεις με την εκπόνηση σχεδίου δράσης, εγκαθίδρυση πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας, λειτουργία καταφυγίου. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια αποκαλύπτουν βασικούς παράγοντες που η εμπορία προσώπων δεν καταπολεμείται επαρκώς και διαιωνίζεται.

υπηρεσίες 2

 Πρώτος και κυριότερος παράγοντας η ατιμωρησία των ενόχων είτε λόγω δυσκολίας εντοπισμού τους είτε δυσκολίας καταδίκης τους από ελλιπή στοιχεία που έχουν οι αρχές στην κατοχή τους.

Είναι πρόδηλο ότι όλοι μαζί, κράτος και πολίτες έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στη στήριξη των συνανθρώπων μας που είναι θύματα εμπορίας να ξανακτίσουν την ζωή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home