ΕΔΕΚ: Στην τελική ευθεία για συνέδριο με αλληλοκατηγορίες

ΕΔΕΚ: Στην τελική ευθεία για συνέδριο με αλληλοκατηγορίες

Υποψηφιότητες εν μέσω ενστάσεων - Ποιοι διεκδικούν θέση στην ηγεσία της ΕΔΕΚ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ΕΔΕΚ για το εκλογικό συνέδριο της 30ης Οκτωβρίου μετά και την υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση της ηγεσίας που πραγματοποιήθηκε χθες 11/10.

Την θέση του Προέδρου του κινήματος όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό διεκδικούν οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβα με αμφότερους να στέλνουν τα μηνύματα τους κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων. 

Συγκεκριμένα ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά την υποβολή επαναδιεκδίκησης της θέσης του Προέδρου του κόμματος διαβεβαίωσε εκ νέου τα μέλη του Κόμματος ότι θα σεβαστεί απόλυτα την ετυμηγορία τους και εφόσον θα τον τιμήσουν για ακόμη μία φορά με την ψήφο τους υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει μαζί τους την πορεία για πλήρη δημοκρατική λειτουργία του Κόμματος, για διαφάνεια σε όλα τα θέματα που αφορούν το Κόμμα - οικονομικά, λειτουργικά - και ότι θα συνεχίσει μαζί τους τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου σε πλαίσιο λύσης, μακριά από τη λύση της «ρατσιστικής» όπως είπε, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει την προσπάθεια μέσα από εποικοδομητική συνέργεια ώστε να στηριχθούν οι  ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως έπραξε η ΕΔΕΚ στο παρελθόν. 

Με την σειρά του ο Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι υποβάλλει υποψηφιότητα με στόχο την επανένωση του Κινήματος και αίσθημα ευθύνης έναντι του Βάσου Λυσσαρίδη, του Δώρου Λοϊζου, του Κόκου Φωτίου και αυτών που έδωσαν ακόμη την ίδια τους την ζωή για την ΕΔΕΚ και έναντι του κάθε Εδεκίτη και της κάθε  Εδεκίτισσας οι οποίοι έδωσαν μεγάλους αγώνες για να σταθεί και να δημιουργηθεί το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Κύπρου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Δηλώνοντας ότι πάνω από όλα θέτει την επανένωση του Κινήματος και να φέρει πίσω σε αυτό την συναγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη, είπε πως  θα προσεγγίσει το κάθε αποστασιοποιημένο μέλος της ΕΔΕΚ, τους διαγραφέντες και να επαναφέρει τους ανθρώπους που εργάστηκαν για χρόνια.

Σημειώνεται ότι πέραν της υποψηφιότητας των δύο για την ηγεσία του Κινήματος υποβλήθηκαν υποψηφιότητες τόσο για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου όσο και των δύο Αντιπροέδρων.

Συγκεκριμένα για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ υπέβαλαν υποψηφιότητα οι:

1. Μαρία Βασιλειάδου

2. Μαρίνος Θεοδώρου

Για τις δύο θέσεις Αντιπροέδρων υπέβαλαν υποψηφιότητα οι:

1. Ανδρέας Σιήκκης

2. Λευτέρης Ανδρέου

3. Έλενα Περικλέους

4. Μάριος Χαννίδης

5. Ξένιος Ξενοφώντος

6. Θωμάς Ασπρή

7. Νικόλας Χρίστου

8. Μιχάλης Θεοδούλου

Ενστάσεις για Βαρνάβα και Χαννίδη

Στο μεταξύ με την υποβολή των υποψηφιοτήτων υπήρξε ένσταση από στελέχη του κινήματος για τις υποψηφιότητες του  Γιώργου Βαρνάβα και του Μάριου Χαννίδη. 

Η ένσταση για την υποψηφιότητα Γ. Βαρνάβα προήλθε από τον μέχρι πρότινος οικονομικό διευθυντή του κινήματος Γιώργο Κουττούκη για δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον του Γιώργου Βαρνάβα, ενώ  αναφέρει και ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος δεν είχε συμμορφωθεί με απόφαση του κόμματος για την καταβολή του 10% της καθαρής αντιμισθίας του από το βουλευτικό αξίωμα στο κόμμα.

Απαντώντας στα πιο πάνω ο κύριος Βαρνάβα με γραπτή δήλωση του τόνισε ότι  θεωρεί τιμή του το γεγονός ότι «ο πιο στενός συνεργάτης του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο Γιώργος Κουτούκης έχει υποβάλλει ένσταση», προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι η υποψηφιότητα του ενοχλεί κάποιους, όπως και η διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος την οποία έχει εξαγγείλει.

Μάλιστα αναφέρει ότι από το Μάιο του 2001, που εξελέγη Βουλευτής του Κινήματος μέχρι και την 31η Μαΐου 2016, όπου αποχώρησε από την θέση αυτή, εισέφερε στο Κίνημα, από την αντιμισθία του ως Βουλευτής, το ποσό των 73.611 ευρώ και ότι το 2014, που θα έπρεπε να εισφέρει στο Κίνημα το 10% της αντιμισθίας του, δηλαδή 390 ευρώ το μήνα, εισέφερε το ποσό των 470 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αιτιολογικό της ένστασης Κουτούκη, τον παραπέμπει για νομική συμβουλή στους δικηγόρους του οι οποίοι μπορούν να του υποδείξουν ότι μια αστική αγωγή η οποία έχει κατατεθεί από τον οποιονδήποτε και η οποία μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια, δεν σημαίνει και ενοχή.

Ενημερώνει περαιτέρω ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με τους Ρώσους δικηγόρους, οι οποίοι ήρθαν ειδικά στην Κύπρο  ώστε να ελέγξουν όλα τα έγγραφα της συμφωνίας με τον διάδικο του, δήλωσαν «πλήρως ικανοποιημένοι για την νομιμότητα της πράξης και γενικότερα για όλες τις απαντήσεις τις οποίες έλαβαν για το θέμα το οποίο προέκυψε».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως η οποιαδήποτε προσπάθεια να συνδέσουν τον ίδιο και την εταιρεία της οποίας είναι ένας εκ των Διευθυντών, με παράτυπες πράξεις «δεν θα βρει ανταπόκριση» και διευκρινίζει ότι είναι Διευθυντής σε μία εκ των εταιρειών του Ομίλου και καμία σχέση δεν έχει με την εταιρεία η οποία αναφέρεται στα δημοσιεύματα και η οποία είχε νομότυπα αιτηθεί τεμάχιο γης, όχι στο Ζύγι, αλλά στο Βασιλικό, για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Παράλληλα ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος Νικόλας Χρίστου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων υποβάλλοντας ένσταση για την υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη για τη θέση Αντιπροέδρου.

Όπως αναφέρει ο κύριος Χρίστου  η υποψηφιότητα του είναι αντικαταστατική νοουμένου ότι ο κύριος Χαννίδης δεν υπηρετεί για πέντε συναπτά έτη το κόμμα ούτε και ήταν μέλος του κόμματος τον Νοέμβριο του 2017 όταν λήφθηκε η απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή για το μητρώο του εκλογικού συνεδρίου.

Οι ενστάσεις θα εξεταστούν σύμφωνα με τα άρθρα του Καταστατικού του κόμματος.

Home