Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε.Χαραλαμπίδου: Προήδρευσε της 2ης θεματικής ενότητας της ΟΑΣΕ

Offsite Team
- 25.11.2022

Ε.Χαραλαμπίδου: Προήδρευσε της 2ης θεματικής ενότητας της ΟΑΣΕ

Ενημέρωσε ότι η Κύπρος συναίνεσε στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας εις βάρος των σχέσεων της με Ρωσία

Άρχισαν χθες οι εργασίες της 20ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου προήδρευσε της 2ης θεματικής ενότητας με θέμα την προώθηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων..

Σε εισαγωγικά σχόλιά της η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται για εννέα και πλέον μήνες από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η οποία, υπογράμμισε η ίδια, παραβιάζει τις αρχές και αξίες του ΟΑΣΕ. Επισήμανε περαιτέρω ότι, εκτός από τις δραματικές στρατιωτικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές του επιπτώσεις, ο πόλεμος υπονομεύει άμεσα και την οικονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οποιοδήποτε πυρηνικό ατύχημα, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, θα είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες για δεκαετίες και τόνισε την επείγουσα αναγκαιότητα δημιουργίας ασφαλών ζωνών γύρω από όλους τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, χαιρετίζοντας την άμεση εμπλοκή του OAΣΕ στο ζήτημα αυτό.

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ προειδοποίησε ότι εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών σε διασυνοριακό επίπεδο, ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, την καταστροφή σημαντικών δασικών εκτάσεων και της βιοποικιλότητας, καθώς και το υψηλό επίπεδο ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των υδάτινων πόρων της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και χρόνια, προκαλώντας οικονομική δυσπραγία, κοινωνική αστάθεια και πληθωρισμό, ενώ έχουν οδηγήσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε επανεξέταση και διαφοροποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο μέλλον.  Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις συστηματικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας που άφησαν εκατομμύρια πολίτες χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό ενώ επίκειται βαρύς χειμώνας, καθώς και στη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αναδυόμενη επισιτιστική κρίση, η οποία, όπως ανέφερε, θα επηρεάσει 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σημείωσε δε ότι η υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων επιβαρύνει τις οικονομίες ορισμένων συμμετεχόντων Κρατών, φέροντας επιπρόσθετες δυσκολίες στους πολίτες.

Σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο πλαίσιο, η ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.

Εξάλλου, σε χθεσινή παρέμβασή της σε θεματική ενότητα στην οποία εξετάστηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής. Αναφερόμενη δε στο πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο πύραυλος κατέπεσε στην Πολωνία, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η απειλή της κλιμάκωσης συνεχίζει να είναι μεγάλη. Σημείωσε σχετικά ότι οι ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες περί της προέλευσης της εκτόξευσης του πυραύλου, θα μπορούσαν να είχαν τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα, εάν εμπλεκόταν το ΝΑΤΟ. Είπε δε ότι η πρόληψη των συγκρούσεων, καθώς και οι δυνατότητες διαμεσολάβησης και οικοδόμησης της ειρήνης, που αποτελούν βασικές αρμοδιότητες του ΟΑΣΕ, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Κύπρο, η κα Χαραλαμπίδου ενημέρωσε ότι η Κύπρος συναίνεσε στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας εις βάρος των οικονομικών και διπλωματικών της σχέσεων με τη χώρα και φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 Ουκρανούς που διέφυγαν τον πόλεμο και αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο. Καταλήγοντας, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πολύ προφανείς και ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια αποφασιστικότητα, είτε λαμβάνουν χώρα στη Χερσώνα, είτε στα Βαρώσια, είτε στο Λούγκανσκ, είτε στο Αιγαίο.

Home