Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκλογές Τουρκία: Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και η επόμενη μέρα

Μάριος Αδάμου
- 07.04.2024

Εκλογές Τουρκία: Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και η επόμενη μέρα

Snipers – Οι Π. Τσαγγάρης και Α. Παράσχος συζητούν με Α. Νικηταρά τις πολιτικές προεκτάσεις μετά τις τουρκικές εκλογές

Σε εκτενή ανάλυση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, προέβησαν στο πλαίσιο της εκπομπής Snipers ο Διευθυντής Ειδήσεων της DigitalTree, Παναγιώτης Τσαγγάρης, και ο Δημοσιογράφος, Ανδρέας Παράσχος, με τον Πολιτικό Αναλυτή και Επικεφαλή των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Νικηταρά.

>>> ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ & ΘΕΜΑΤΑ) <<<

Οι Π. Τσαγγάρης, Α. Παράσχος και Α. Πενταράς εστίασαν κυρίως σε τρία βασικά σημεία: στη σημασία της ήττας Ερντογάν στα αστικά και επιχειρηματικά κέντρα της Τουρκίας, στην επόμενη μέρα και στο πως διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τουρκία, καθώς και στον αντίκτυπο των εκλογών στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών και σχετικό χάρτη που προβλήθηκε, ο κ. Νικηταράς είπε ότι «βλέπουμε μία συντριπτική νίκη του CHP, του κόμματος των Κεμαλιστών, όπου εξελίχθηκε σε μία λαϊκή αντίδραση προς την Κυβέρνηση του Ερντογάν, που αφορά κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών. Δηλαδή, οι δραματικές αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά που έχει στραγγαλίσει την ευρύτατη μάζα των πολιτών της Τουρκίας. Έχει συρρικνωθεί και ίσως πλέον να είναι ανύπαρκτη η μεσαία τάξη. Την ίδια ώρα, οι εισαγώμενες πληθωριστικές τάσεις και σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, έχουν επιφέρει τεράστια πλήγματα στα νοικοκυριά και είχαν σαν αποτέλεσμα το πράσινο φως που έδωσαν στον Τούρκο Πρόεδρο πριν από εννέα μήνες στις Προεδρικές Εκλογές και δεν είχε κάνει κάτι για να τ’ αλλάξει, ενώ το είχε υποσχεθεί, οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία, όμως, έχουν αρκετές παραλλαγές τόσο για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, όσο και για το πως θα λειτουργήσει ο Τούρκος Πρόεδρος το επόμενο διάστημα και τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα που έχουν πάρει αρκετό μερίδιο της πίτας από το ΑΚΡ, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τον Π. Τσαγγάρη ποια είναι τα κόμματα που πήραν μεγάλη πίτα από το ΑΚΡ, ο Πολιτικός Αναλυτής ανέφερε πως «ουσιαστικά την μεγαλύτερη αύξηση είχε το κόμμα του υιού του Ερμπακάν, New Welfare Party ('Νέα Ευημερία'), το οποίο έχει καταστεί τρίτο κόμμα από εκεί που ήταν ανύπαρκτο με σχεδόν 1%. Πλέον είναι τρίτο κόμμα, έχει ξεπεράσει και το Καλό Κόμμα, αλλά και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί».

Παρεμβαίνοντας ο Α. Παράσχος υπέδειξε ότι το New Welfare Party κέρδισε δύο μεγάλους δήμους, ένα σχόλιο με το οποίο συμφώνησε ο κ. Νικηταράς, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αμφισβητήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από το κόμμα του Ερντογάν, την Κυβέρνηση ουσιαστικά, και για αυτό είδαμε σε συνδυασμό με κάποιες περιοχές που αμφισβήτησαν και τα αποτελέσματα του CHP, των Κεμαλιστών, για να τα αποφασίσει το Δικαστήριο, τελικά αποφασίζει υπέρ αυτών που κέρδισαν και δεν κατάφερε ο Ερντογάν να μολύνει τη διαδικασία».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «βλέπουμε μία στροφή των Ισλαμιστικών Κινημάτων, να γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε ως αξιοπρόσεκτο, διότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες, εβδομάδες, ίσως και χρόνια, να κοιτάξει προς αυτήν την κατεύθυνση για να επαναπατρίσει τις ψήφους. Συνεπώς, μιλάμε για να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στα εθνικά ζητήματα και παράλληλα θα πρέπει να δει πως θα χειριστεί το ζήτημα της οικονομίας, στο οποίο βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο ο Ερντογάν με την πολιτική που θέλει να διακηρύξει».

XARTHS
Ο χάρτης των εκλογών στην Τουρκία.

Τι σημαίνει η ήττα Ερντογάν στα αστικά και επιχειρηματικά κέντρα

Σε σχόλιο του Π. Τσαγγάρη ότι και έξι επιχειρηματικοί Δήμοι -Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Άδανα, Αττάλεια, Σμύρνη και Μπούρσα- άλλαξαν χέρια κι ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό, ο Α. Νικηταράς τόνισε ότι «σε αυτά τα κέντρα υπήρξε τεράστια αύξηση των ποσοστών τους. Για παράδειγμα, η νίκη Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019 ήταν 19.000 ψήφοι διαφορά και την Κυριακή (31/3) ήταν περισσότεροι από 1 εκ. ψήφοι. Στην Άγκυρα έκανε double score του ανθυποψηφίου του του ΑΚΡ, άρα μιλάμε για συντριπτικές νίκες. Είναι αυτό που δεν περίμενε ο Τούρκος Πρόεδρος. Το τί σημαίνει αυτό, υπάρχει μία διαφοροποίηση σε σχέση με τα κυπριακά δεδομένα, ακόμα και σε σχέση με τα ελλαδικά, όσον αφορά το καθεστώς διαχείρισης των Μητροπολιτικών Δήμων, αφού είναι πιο υπερισχυμένες οι εξουσίες τους. Ειδικά στην οικονομική διαχείριση, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τους Δήμους. Δηλαδή, τα μεγάλα έργα, έργα υποδομής, πρέπει να εγκρίνονται από τους Δήμους. Για αυτό και ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγορείται από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι έχει σταματήσει το έργο που αφορά το υπόγειο τούνελ για μετρό που ενώνει την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης με την ευρωπαϊκή, γιατί είχε βέτο ο Ιμάμογλου. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο οι αριθμοί των ψήφων ή η επόμενα μέρα, αλλά και το επιχειρείν που θα στρέψει την προσοχή του για το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει σοβαρά ζητήματα από την στιγμή που το CHP έχει πάρει 36 επαρχίες, εκ των οποίων οι 15 είναι Μητροπολιτικοί Δήμοι. Είναι τέραστιος αριθμός», συνέχισε.

«Είναι και μία ένδειξη για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, προφανώς, διότι έχει ακόμη τέσσερα χρόνια ο Ερντογάν. Όμως, δεν ξέρει κανένας μέχρι πότε θα αντέξει ο ίδιος, γιατί ξέρουμε ότι έχει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι ένας άνθρωπος, εγώ τον παρακολουθώ από το 1990, ο οποίος ότι βάλει ως Σχέδιο κάτω, βρίσκει τρόπους να το υλοποιεί. Δηλαδή, δεν μπορεί κανένας να πει ότι επί εποχής Ερντογάν η Τουρκία έχασε από τα credits που είχε στη διεθνή σκηνή, διότι νομίζω ότι σήμερα είναι πιο δυνατή όσο ποτέ και το βλέπουμε μόνο και μόνο από την Ευρώπη. Δεν τολμά κάποια μεγάλη χώρα της Ευρώπης να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν και να του πει ‘άντε πήγαινε και δεν θέλουμε να σε βλέπουμε’. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Α. Παράσχος με τον Α. Πενταρά να συμπληρώνει τα εξής: «Ναι μεν ο Ιμάμογλου φαίνεται ότι είναι το νέο αστέρι, που είναι το νέο αστέρι, αλλά καλείται να συνενώσει τον κεντρόω χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει να κτυπήσει το ΑΚΡ. Από μόνος του δεν είναι μία λύση, η οποία θα έχει προοπτική, κι αυτό φάνηκε και στις προηγούμενες εκλογές, πέρσι, όπου στην προσπάθεια τους να συνενωθούν τα κόμματα του κεντρώου χώρου, έφαγαν μία συντριπτική ήττα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». 

«Ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει δείξει ποτέ ότι είναι ένας ηγέτης που έχει την συγκολλητική ουσία για να μαζέψει όλο το κέντρο, δεν έχει, κατά την εκτίμησή μου, ούτε και την προσωπικότητα που να σταθεί απέναντι σε μία προσωπικότητα όπως αυτή του Ερντογάν, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται ότι έχει αυτά τα γράδα. Τώρα, τι θα γίνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα φανεί. Φαίνεται, όμως, ότι η Κωνσταντινούπολη ως ένα κράτος εν κράτει, λειτουργεί πάρα πολύ καλά υπό την ηγεσία ή υπό την διακυβέρνηση Ιμάμογλου, παρόλο που απ’ ό,τι κατάλαβα τελευταία φορά, πριν ενάμιση χρόνο που ήμουν στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν πήγε και έκτισε ένα τζαμί μέσα στην Ταξίμ, τεράστιο που λες ρε παιδί μου τι ανάγκη υπήρχε να εμφανιστεί. Όμως, είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο που υποδεικνύει έντονα τη θρησκευτικότητα της Τουρκίας μέσα στο πιο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Α. Παράσχος.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Ερωτηθείς από τον Π. Τσαγγάρη για το πως επηρεάζονται αυτά τα αποτελέσματα τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το Κυπριακό, έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, όπως είπε, ο οποίος φαίνεται ότι προχωρά θετικά ή τουλάχιστον και οι δύο χώρες θέλουν να έχει θετικά αποτελέσματα, ενώ προετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, και για τον οποίο ασκείται κριτική ότι άφησε εκτός το Κυπριακό, ο Α. Πενταράς τόνισε τα εξής: «Το Κυπριακό για την ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει, για την Ελλάδα μπορεί να υπάρχει μία συμφωνία με την Τουρκία. Σε διπλωματικό τραπέζι υπάρχει από πλευράς Ελλάδας, αλλά δεν υπάρχει απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε όλοι, η βούληση να θυσιάσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο για το Κυπριακό, το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας, αλλά το θεωρούν ότι μπορεί να αχθεί σε ένα άλλο επίπεδο, γιατί το ζητεί ο διεθνής παράγοντας. Να σας πω ότι, αυτή τη στιγμή η Τουρκία θέτει ζητήματα όχι υφαλοκρηπίδας, την υφαλοκρηπίδα την βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι. Στις δηλώσεις ναι μεν δεν ειπώθηκε οτιδήποτε, αλλά η Τουρκία βάζει στο τραπέζι την μειονότητα στην Θράκη, τα νησιά, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς της βίζας και την ΑΟΖ. Άρα, η Τουρκία βάζει ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων κι η Ελλάδα βάζει μόνο το ζήτημα που αφορά την υφαλοκρηπίδα ως ναυαρχίδα, αλλά πού είναι το πρόβλημα; Η Ελλάδα επιμένει αυτή τη στιγμή να συνομολογηθεί ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα οδηγήσει στη Χάγη. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, δεν δέχεται οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, διότι δεν υιοθετεί, δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Επομένως, εγώ αυτό που βλέπω είναι μία αλληλοκατανόηση όσον αφορά την ύφεση στην επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι, ούτε ο Ερντογάν, αλλά και ούτε ο Μητσοτάκης, μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις για να επιλυθούν προβλήματα». 

Άρα, υπογράμμισε, «θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα συνυπάρχει μία ύφεση, η οποία ήδη στις υπερπτήσεις μεταξύ των δύο κρατών έχει ένα-ενάμιση χρόνο που ζούμε σε μία περίοδο κατευνασμού, κάτι που είναι θετικό, όμως, τα μεγάλα ζητήματα θεωρώ πως, δεν είναι έτοιμη, ούτε η μία πλευρά να τα λύσει, ούτε η άλλη. Και βλέποντας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση για το ποια βήματα μπορούν να κάνουν πίσω ή ας πούμε σε εισαγωγικά ‘υποχωρήσεις’. Επομένως, αυτό που μένει είναι να δούμε πως θα τρέξουν οι διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα όσον αφορά το Ουκρανικό που η Τουρκία πιέζεται να πάρει θέση ξεκάθαρη υπέρ της Ουκρανίας, κι αν δεν το πράξει θα δούμε πως θα λειτουργήσει τους επόμενους έξι μήνες με δεδομένες τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ. Άρα, ο χρόνος τελειώνει σε αυτό το ζήτημα. Η Τουρκία δεν μπορεί να ισορροπεί σε αυτά τα δύο στρατόπεδα και έχοντας κατά νου όλοι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα έχει συναντήσεις με τον Μπάιντεν, περιμένει επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, με τον Γερμανό Πρόεδρο, με τον Σίσι -τον Σίσι να τον κρατήσουμε, γιατί μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις- και ο Τούρκος Πρόεδρος με τα δεδομένα εκλογών που είχαμε την Κυριακή, θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του με το Ισραήλ, γιατί απ’ εκεί έφυγαν οι ψήφοι, λόγω του ότι κατηγορήθηκε πως δεν είχε σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ διότι ναι μεν φώναζε, αλλά οι μπίζνες συνεχίζονταν, και με όλα αυτά δεν βλέπω τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει τη διάθεση να κάνει υποχωρήσεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο αυτή την στιγμή, είναι μία ύφεση, να περάσει το καλοκαίρι και πιθανόν να ρθει ο Τραμπ για να επαναξιολογήσει την κατάσταση», εκτίμησε περαιτέρω ο Α. Πενταράς.

Σε εμβόλιμη παρέμβασή του ο Α. Παράσχος πριν την πιο πάνω τοποθέτηση του κ. Πενταρά, εκτίμησε τα εξής: «Εάν λάβεις υπόψη ότι πρόσφατα στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε ο Γεραπετρίδης (ΥΠΕΞ Ελλάδας) με τον Φιντάν (ΥΠΕΞ Τουρκίας) άφησαν έξω το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, σκέψου το Κυπριακό που είναι και για τους δύο ένα αγκάθι, γιατί να μην το αφήσουν πίσω για να κάνουν το 99% εκείνων που στοχεύουν Μητσοτάκης-Ερντογάν. Θα το αφήσουν οπωσδήποτε έξω, δεν υπάρχει περίπτωση, η εκτίμηση η δική μου, την οποία είπαμε εδώ και πολύ καιρό».

Επιπρόσθετα, ο δημοσιογράφος Α. Παράσχος είπε ότι «τις ισορροπίες, τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, τα ελέγχει η Ουάσινγκτον. Έχει, θεωρώ, τους λεβιέδες πίεσης και στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, κυρίως για τα F-16, τα F-35, κ.ά. Άρα, δεν προβλέπεται να δούμε συνέχιση αυτής της κατάστασης. Δεύτερον, στο θέμα της βίζας, έχουν δοθεί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για 10 νησιά, νομίζω έχουν εφαρμοστεί στα πέντε τώρα και νομίζω αυτή η διαδικασία θα πηγαίνει με Μέτρα Χαμηλής Σημασίας και Πολιτικής μέχρι νεοτέρας. Δηλαδή, δεν θα πάει για τη Χάγη η Τουρκία, δεν θα πάει ούτε η Ελλάδα για την οριοθέτηση όπως θα ήθελε. Στο θέμα της Θράκης, θα κάνουν ό,τι κάνουν πάντα. Θα δίνουν κάποια μικρά τυράκια στην Τουρκία. Το θέμα της ΑΟΖ, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά αφορά κι άλλες χώρες και για αυτό θα το βάλουν στην πάντα. Εξάλλου σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα δεν προέχουν αυτά τα πράγματα. Σήμερα προέχει η Γάζα, προέχει η επιθετικότητα του Ισραήλ, με το οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ, αν και αγανακτούν γιατί γίνονται διάφορα», εκτίμησε.

Κατά τον Α. Παράσχο «προκύπτει και το θέμα της αξιοπιστίας της ΕΕ για αυτά τα πράγματα, η οποία έχει μειωθεί κατά πολύ, των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έχουν μπει στη γωνιά του παιδιού που έκανε αταξίες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία από όλους εκεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά».

Η ουδετερότητα της Τουρκίας στο Ουκρανικό

Από την πλευρά του ο Π. Τσαγγάρης υπέδειξε ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσον η Τουρκία θα παραδώσει την ουδετερότητα που κράτησε τόσα χρόνια στο θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας και κατά πόσον θα την παραδώσει έτσι απλά. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θα στηρίξει, θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας. Πολέμησε αρκετά για να κτίσει αυτή την ουδετερότητα. Να διατηρεί τις σχέσεις με τη Ρωσία και ενδεχομένως θα πιεστεί, πιέζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν νομίζω ότι θα ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις», εκτίμησε ακόμη, με τον Α. Πενταρά να συμφωνεί ότι δύσκολα θα αλλάξει την ουδετερότητά της η Τουρκία, αλλά αυτό, τόνισε, εξαρτάται από το πόση πίεση θα ασκηθεί στον Τούρκο Πρόεδρο. 

«Βρισκόμαστε σε μία σοβαρή καμπή στο Ουκρανικό και είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ουκρανία αν θα καταφέρει κάτι. Μόνο με τη βοήθεια όλων των χωρών αν θα μπορέσει να κρατήσει κάτι. Επομένως, η πίεση που θα ασκηθεί στον Τούρκο Πρόεδρο θα είναι για να ξεκαθαρίσει σε ποιο στρατόπεδο είναι, το οποίο θα είναι και οικονομική ζημιά για την Τουρκία, γιατί αντιλαμβάνεστε πόσα δισεκατομμύρια επωφελήθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο σε επίπεδο φυσικού αερίου, πετρελαίου, αλλά θα πρέπει σε κάποια φάση πριν την αλλαγή σκυτάλης στην Αμερική να αποφασίσει η διεθνής κοινότητα τι θα κάνει με την Τουρκία. Κατά την άποψή μου, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα αλλάξει τη στάση του, θα παραμείνει μέχρι τέλους στη στάτη που τηρεί αυτή τη στιγμή, γιατί βλέπει και τη Ρωσία να κερδίζει τον πόλεμο, αυτό ας μη το ξεχνάμε. Οι νικητές είναι αυτοί που βάζουν μετά τους όρους. Επομένως, κατά την άποψή μου, θα διατηρήσει την ουδετερότητα και θα δούμε και τι θα γίνει με την έλευση Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είναι πάρα πολύ σημαντικό να επαναθερμανθεί η διαδικασία επίσκεψης, γιατί θα φέρει δώρα, δεν πάει τυχαία. Θα επιβραβεύσει σε εισαγωγικά τη στάση της Τουρκίας», υπογράμμισε.

«Βασική προϋπόθεση για να γίνει μία οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, είναι να εγκρίνει το Κογκρέσο τα λεφτά για την Ουκρανία και αυτό το πράγμα, ενόψει εκλογών στην Αμερική, μου φαντάζει πολύ δύσκολο έως και αδύνατον. Άρα, αυτά που είπε ο Ανδρέας Νικηταράς για το θέμα των δώρων που θα πάρει από τον Πούτιν η Τουρκία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα είναι το οριστικό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία από τη στιγμή που δεν θα πάρουν άλλα χρήματα», τόνισε από τη πλευρά του ο Α. Παράσχος με τον Π. Τσαγγάρη να αναφέρει πως «εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι, με μία μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

Επανερχόμενος ο Α. Παράσχος εκτίμησε πως «θα οριστούν τα νέα σύνορα με το τέλος του πολέμου. Δηλαδή, δεν υπάρχει πια Κριμαία που να ανήκει στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν το Ντονμπάς κι όλα αυτά. Είναι πια ρωσικά».

Στα αζήτητα το Κυπριακό

Επανερχόμενος στο θέμα του Κυπριακού, ο Π. Τσαγγάρης σημείωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε και από τη συζήτηση που κάναμε, ότι είναι στα αζήτητα», προσθέτοντας πως «είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ότι έχει κάποιες ιδέες ο Γκουτέρες για το πως θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, είπε ότι τις αποδέχθηκε και απομένει να δούμε τι θα πει του Τατάρ ο Γκουτέρες».

«Αυτό το πράγμα το κουβέντιασα με 4-5 διπλωμάτες. Ο ένας μου είπε ‘εσύ αν ήσουν Γενικός Γραμματέας και όριζες Προσωπικό Απεσταλμένο, θα πήγαινες να διαπραγματευτείς εσύ με μία από τις δύο πλευρές προτάσεις χωρίς να τις ξέρει η Ολγκίν;’ Και λέω εγώ ‘ποιά είναι η απάντηση; Και μου είπε ‘εγώ κάνω μία ερώτηση και σκέψου από μόνος σου’. Αυτά τα πράγματα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουμε μόνοι μας, κατά την αντίληψή μου», τόνισε ο Α. Παράσχος.

Ερωτηθείς από τον Π. Τσαγγάρη εάν πιστεύει ότι δεν έγινε καμία προτάση από πλευράς Γκουτέρες, ο Α. Παράσχος απάντησε αρνητικά. «Θεωρώ ότι διαδικαστικά, μπορεί να του είπε κάποια πράγματα ο ΓΓ, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία του Κυπριακού».

«Κατά την άποψή μου, ίσως, να υπήρξε μία συζήτηση για μικρά ΜΟΕ για να διατηρηθεί ο διάλογος ζωντανός, σε χαμηλό επίπεδο πολιτικής, που αφήνει τους διπλωμάτες να πιαστούν σε κάτι να το κρατήσουν. Όμως, να πούμε και κάτι, γιατί πίσω από όλες τις ενέργειες, βλέπουμε κάτι το οποίο δεν έχει ειπωθεί σημαντικά. Είναι ότι, προσέξαμε όλοι ότι, υπάρχει αποφυγή καταπάτησης της κυπριακής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία; Γίνονται όλες οι ενέργειες, η Τουρκία εξαγγέλλει διάφορες έρευνες, γεωτρήσεις στην περιοχή, αλλά στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου αποφεύγει να έχει κάποια παρεμπόδιση», είπε με τη σειρά του ο Α. Πενταράς με τον Α. Παράσχο να υποδεικνύει ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συνεννόησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. «Άμα θέλεις να προχωρήσουμε, δεν είναι ανάγκη να γίνονται υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και περιορίστε και σεις τον πλούτο ερευνητικών σας σκαφών στην Κύπρο, για να μην έχουμε τους Κύπριους πάνω στην κκελλέ μας», υπογράμμισε.

«Μπορεί να υφίσταται κι αυτό, αλλά δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Είναι αξιοπρόσεκτο όμως», ανταπάντησε καταληκτικά ο Α. Πενταράς.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο βίντεο μετά το 12ο λεπτό:

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

0
Home